Й оланта Делибозова – Йоли, е известна с майсторските си рецепти, взимащи идеи от цял свят. Все пак основното при нея си остават нашенските гозби, представени по един прекрасен съвременен начин, но също толкова добре държащи на традицията. Ето няколко от тези български гозби, видени на yoli-bg.com.

Салата Българанъ

Необходими продукти за 4 салати:

  • 4 големи домата
  • 200 г овче сирене
  • 2 малки глави червен лук
  • 1/2 връзка магданоз
  • 4 твърдо сварени яйца
  • 8 печени червени чушки
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • на вкус: сол, олио, оцет

Начин за приготвяне:

Потопете за кратко доматите в кипяща вода и веднага ги охладете в студена, за да прекъснете процеса на варене. Обелете ги и ги нарежете на кубчета, като отстраните семките. Натрошете сиренето. Нарежете лука на тънки полумесеци и го смесете с нарязания магданоз. Настържете яйцата на едро ренде. Нарежете чушките и ги смесете с лютия пипер и счукания чесън. Сглобете салатите, като на дъното на купички или гювечета сложите пласт домати, след това сирене, лук с магданоз, настъргано яйце и завършете с печени чушки. Притиснете всичко с ръка и приберете в хладилника за 30 минути.

Кюфтета от тиквички с мая

Необходими продукти за около 30 броя:

  • 700 г тиквички (около 700 г)
  • сол на вкус
  • 2 стръка ситно нарязан зелен лук
  • 2 скилидки счукан чесън
  • 2 яйца
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 връзка ситно нарязани зелени подправки (копър, магданоз, мента или джоджен)
  • 170 г брашно
  • олио за пържене

Начин за приготвяне:

Настържете тиквичките на едро ренде, без да ги белите (кората ще направи сместа по-суха и плътна). Посолете и ги оставете да престоят 5 минути. Добре ги изстискайте с ръце от отделилата се течност, като взимате в шепа по малко от сместа. Добавете лука, чесъна, яйцата и подправките. Поръсете с маята и разбъркайте. Сипете брашното и отново добре разбъркайте всичко. Ако е нужно, добавете още сол. Оставете сместа да втаса и увеличи обема си. За по-бързо активиране на маята може да сложите купата в леко затоплена фурна. В тиган сипете 1 пръст олио. Добре е да пържите в повече мазнина, за да могат тиквичките добре да бухнат. Загрейте олиото и изпържете кюфтета, като гребвате с лъжица от сместа. Не пържете на силен огън, за да може вътрешността им да не остане сурова. Отцедете кюфтетата върху кухненска салфетка и сервирайте леко топли или студени. Да ви е сладко!

Липови сармички

Единствено през пролетта може да направите сарми с липови листа. Наберете млади, светлозелени листа. Тъй като са много нежни, не е нужно да ги попарвате предварително. По време на месенето на каймата добавете малко вода, за да стане по-сочна. Тъй като липовите листа нямат характерен вкус и аромат, подправете богато каймата с пресните зеленчуци и в никакъв случай не пропускайте лимона.

Необходими продукти:

  • 800 г кайма смес телешко и свинско
  • 3 стръка зелен лук, само зелената част
  • 3 стръка пресен чесън, само зелената част
  • връзка джоджен
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 малка шепа ориз
  • 3-4 с.л. олио
  • около 80-100 листа от липа
  • сок от 1/2 лимон

Начин за приготвяне:

Нарежете на ситно лука, чесъна, джоджена и магданоза. Прибавете ги към каймата и заедно с ориза омесете добре. Подправете със сол и черен пипер. Почистете липовите листа от дръжките и ги измийте. Във всяко сложете по малко кайма и завийте на сарми. В тенджера подредете сармите плътно една до друга. Залейте с вода, добавете олиото и лимоновия сок и посолете. Захлупете с чиния, за да не изплуват сармите по време на готвенето. Задушете на тих огън около 45 минути. Сервирайте сармичките топли с кисело мляко.

Пурички

Необходими продукти за 20 броя:

  • 10 кори за баница
  • 1 ч.ч. бланширан спанак
  • 1 стрък зелен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. нарязан джоджен
  • 2 с.л. нарязан магданоз
  • 1 яйце
  • 150 г сирене
  • 150 г натурално крем сирене
  • сол на вкус
  • 2 с.л. стопено масло
  • сусам или мак за поръсване

Начин за приготвяне:

За плънката сложете в блендер спанака, лука, чесъна, джоджена, магданоза, яйцето и двата вида сирене. Смелете всичко фино и ако е нужно, посолете. Вместо блендер може да използвате пасатор, за да направите сместа на гладък крем. Сипете крема в пош с кръгъл накрайник. Разбира се, ако нямате пош, трябва да нанесете плънката по корите с лъжичка. За две пурички е нужна една кора за баница. Всяка намажете с малко масло и прегънете на две. Срежете ги на половина. Откъм по-късата им страна шприцовайте малко крем и завийте на пури, като загънете добре краищата, за да не изтече пълнежът. Намажете баничките с останалото масло и поръсете с мак или сусам. Изпечете пуричките в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути до зачервяване. Да ви е сладко!