0

И ван Звездев уникално съчетава стари български рецепти и съвременни тенденции в готвенето, което забелязваме и на zvezdev.com.

Мехлета с булгур по странджански

Необходими продукти:

  • 1 глава кромид лук
  • 3 дребни моркова - 150 г
  • 4-5 домата - 300 г
  • 1 ч.ч. булгур - 150 г
  • 4-5 с.л. олио
  • клонка чубрица
  • 5 стръка магданоз
  • сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме на дребно кромид лук. В тиган слагаме олио и когато се сгорещи, в него запържваме нарязания лук на умерен огън за 2 минути, докато не промени цвета си. Нарязваме морковите на колелца и ги прибавяме към лука. Запържваме за една-две минути. Булгурът се измива няколко пъти със студена вода за да се отмие нишестето. Доматите ги нарязваме на няколко едри парчета. Прехвърляме лука с моркови в гювеч и добавяме булгура. Залива се с 3 ч.ч. топла вода и сол на вкус, около 1 ч.л. Отгоре се редят доматите. Затваряме гювеча и слагаме в студена фурна, загрява се до 180 градуса и след това ястието се пече около 30 минути. На 20 та минута гювечът се отваря и в него се слага клонка чубрица ( 1/2 ч.л. ако е ронена) и гювечът се връща във фурната да се изпече. При сервиране ястието се поръсва с магданоз.

Шиш кюфте

Необходими продукти:

  • 500 г кайма смес или само телешка
  • 1 малка тиквичка
  • 1 прясна зелена чушка
  • 1 прясна червена чушка
  • 1/2 глава кромид лук
  • 5-6 стръка пресен магданоз (1-2 ч.л. сушен)
  • 5-6 стръка пресен риган (1-2 ч.л. сушен)
  • 1-2 с.л. галета
  • 1 ч.л. сол
  • черен пипер по желание
  • струйка олио

Начин на приготвяне:

Накисваме дървени шишчета за поне 30 минути в студена вода. Нарязваме кромид лук на много ситно и го прехвърляме в купа. Прибавяме кайма, поръсваме с наситнени подправки. Добавяме галета, поръсваме със сол и черен пипер по желание. Омесваме добре каймата, с мокри ръце оформяме 18 малки кюфтенца, като притискаме добре. Режем тиквичка на колелца, а зелена и червена чушка – на квадратчета. Нанизваме на шишчета зеленчуци и кюфтета, като ги редуваме. Поставяме върху оребрен тиган, посоляваме и поливаме със струйка олио. Поставяме в ниската част на предварително затоплена фурна. Печем на грил с конвекторили само на горен реотан, на 200 градуса за 20 минути.

Картофени гнезда с кайма

Необходими продукти:

  • 200 г свинско месо или кайма
  • 2 с.л. олио
  • 1/4 ч. л. смлян кимион
  • 1/4 ч. л. чубрица
  • 30 г краве масло
  • 1 глава лук
  • 2 пакета сухо картофено пюре (1 кг сварени картофи)
  • 4 листа точени кори
  • 100 г кашкавал за поръсване
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя картофено пюре. За целта, се загрява необходимото количество вода, слага се пюрето и разбърква. След като е готово, се налива прясно мляко и добавя масло. Разбърква се добре. Месото се посолява и подправя с чубрица. Слага се в чопър и се мели на кайма (може да се ползва и обикновена кайма). Нарязва се на дребно лук. Загрява се олио в тиган, слага се лукът и се пържи заедно с щипка сол и щипка захар на умерен огън, докато се карамелизира за две-три минути. Тогава се слага кайма, разбърква се и се подправя с кимион, чубрица, сол и пипер. Всичко се задушава за две до три минути. Един лист кора за баница, се сгъва на две и намазва с топено масло. След това се прегъва да стане квадрат. Ъглите се прегъват в посока центъра на квадрата. Това е основата за картофеното гнездо. Така се приготвят 4 или 6 броя квадрата. Те се слагат в намазана с мазнина тава за печене. Върху всеки квадрат се слага пласт от картофеното пюре, отгоре се слага плънка от кайма. Покрива се с картофено пюре, и поръсва с настърган кашкавал. Гнездата се пекат в предварително загрята фурна до 180 градуса на Горно долно печене, може и с вентилатор. След 18-20 минути са готови.

Суджукарска горнооряховска кавърма

Необходими продукти:

  • 250 г пресни манатарки (50 г сушени)
  • 1 скилидка чесън
  • 30 г масло
  • 4 с.л. олио
  • 2 глави лук
  • 2 печени червени чушки
  • 1 суров суджук за скара
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Манатарките се нарязват на кубчета. В тиган се загрява масло и гъбите се пържат за 3 минути. Чесънът се скълцва и добавя при гъбите, посоляват се и изваждат от тигана. В същия тиган се налива олио и загрява. Лукът се нарязва на едро и се слага да се пържи за две минути. Чушките се нарязват на квадратчета и се слагат в тигана. Пържат се за 7-8 минути на умерен огън, като се посоляват и разбъркват. Суджукът се нарязва на колелца и слага при омекналите зеленчуци. След две минути пържене се слагат и задушените манатарки. Подправят се с червен пипер и след минута кавърмата е готова.