0

Б ългарският композитор Атанас Вълков, който живее в Полша и написа музиката за Европейската космическа агенция през 2015 г., се върна у нас това лято, разкри пред „Телеграф“ самият той.

Музикантът е в родния си Бургас, където снима документален филм за своите музикални корени, за откриването и записването на етнически музиканти импровизатори от България.

СПА

„Бургас е много специален за мен, защото тук съм роден. Баща ми е българин и живяхме край морето до 6-годишната ми възраст, когато се преместихме в родината на майка ми Ева - Полша. Дядо ми Атанас, на когото съм кръстен, строеше къщи, а баба Марийка се грижеше за дома ни. Те имат 5 деца, едно от тях е баща ми Стоян, той също е артист - създава скулптури и картини на роми, сега живее в Ню Джърси, САЩ“, разказа Вълков.

Той е израснал в бургаския квартал „Меден рудник“, откъдето е и холивудската звезда Мария Бакалова, номинирана за „Оскар“ с „Борат 2“, а сега я чакаме в „Пазителите на галактиката“ на Марвел. Именно в района са направени част от снимките за лентата за нашия музикант. „Открих Атанасовото езеро и това беше най-голямата изненада за мен. Толкова пъти, като съм летял със самолета, съм го виждал от прозореца, а сега за първи път отидох на място. Направили са безплатно СПА между кварталите „Изгрев“ и „Сарафово“. Никога не съм си мислел, че е толкова страхотно това място с тези здравословни солни минерали“, сподели още Наско. 

Шурей

Съществената част от филма е заснета в концертната зала „Тончо Русев“ в НХК. „И това беше голяма изненада за мен, защото това място звучи страхотно. Записът се реализира благодарение на община Бургас, директора на НХК и шеф на филмовия фестивал в Бургас Емил Ованесов. Записвахме заедно с изключително талантливия гайдар Петър Бонев. Аз импровизирах на пианото, той на неговия инструмент. Получи се страхотно, а никога не сме свирили заедно преди.

Всъщност го срещнах на улицата в стария Несебър няколко дни по-рано и го поканих да участва. По мое мнение той има много оригинален стил, наистина е уникален“, разкри още Атанас Вълков. Филмът се реализира от неговия шурей Франтишек Любич, който е брат на съпругата му Ягода и има свое филмово студио. Проектът е наречен Masvoboda (www.masvoboda.pl) и е посветен на пътуването към корените, музиката и свободата в изкуството. Директор е полската съпруга на българина Ягода Вълков. Двете семейства пътуват с два кемпера Гранд Калифорния - единият е за аудио, другият – за видеото.

Вълков издаде пред „Телеграф“ още, че присъства и на фолклорния фестивал на изкуствата в Копривщица да запише различни музиканти за проекта си. „Така бих искал да представя българска импровизирана музика по нов начин със съвременни елементи като електронна и филмова музика. Наши хорове участват в записите на музиката му, а затова той е благодарен на родния си колега - композитора Георги Стрезов, и Христина.

Кралят на Варшава с най-добър саундтрак

Атанас Вълков създава музика за филми, тв сериали и документални ленти, като най-новият е „Кралят на Варшава“ за Канал+, награден за най-добър саундтрак. С международни отличия са и The Last Family и HBO Deep Love от Ян Павел Матушински, The Teach и The Trap, режисиран от Лукаш Палковски за TVN Discovery.

В Швеция той композира и продуцира целия саундтрак за последното издание на поредицата от видеохитови игри Vampire: The Masquerade BloodHunt. Той композира музиката за „Легендите на Полша“ на Allegro - интернет хитова поредица от късометражни филми, режисирана от номинирания за „Оскар“ Томаш Багински (изпълнителен продуцент на The Witcher и Into the Night на Netflix), която съчетава мотиви от етнически легенди с модерен филмов език в научна фантастика и фентъзи конвенция. Участва и в „Кратка хроника на времето“ на носителя на „Оскар“ Анджей Вайда, „Амбиция“, „Черна поляна“ на Томаш Багински.