0

Г олемият композитор Светослав Лобошки е написал първата си песен за доктор, разкри пред „Телеграф“ самият той.

Тя се нарича „Обич“ и с нея е участвал на фестивала „Пирин Фолк“ в Сандански през 1994 г. „Тя беше изпълнена в дует от Десислава Арабаджиева, която сега живее в Германия, и известния ортопед д-р Митко Циканделов, с когото сме работили като група в чужбина“, добави маестрото. Година по-късно получава и първата си награда на същия форум като аранжор на песента „Мъжка молитва“ на Илия Луков.

Торта от спанак

На 28 март 2023 г. Светослав Лобошки отпразнува 60-годишния си юбилей. Тържествата започнали от предната вечер, когато имал среща с ученици от Пазарджик, с които спретнали миниконцерт в художествената академия. „Още в първата минута след полунощ вкъщи дойде да ме изненада дъщеря ми Велиана и приятелят й Краси. Бяха направили торта и ми изпяха „Хепи бърдей“. Макар че беше късно, си хапнах от нея. Тя е ръчна изработка с натурални продукти, без консерванти и ГМО. Дъщеря ми е маниак на здравословното хранене и го прехвърли и на мен. Тя знае, че обичам едни шоколадови бонбони, които прави наша позната, и ми беше поръчала голяма кутия. А тортата е със специален крем и спаначен блат от босилек, шамфъстък и такива работи. Знае, че обичам леки десерти и се беше постарала. Синът Христо пръв ми се обади по телефона сутринта, а след него и Веско Маринов. После отидох в заведението на жена ми и там ме чакаше изненада от радио Благоевград – поздравителен адрес, сувенири, а водещата Даниела Маринова ме включи в ефир за интервю, пуснаха мои песни и направихме премиера на най-новата ми композиция „Октомври“, която написах за Тони Димитрова“, разказа музикантът.

Октомври

От седмица песента е в ефира и интернет и се радва на вниманието на почитателите на хубавата мелодична българска песен, а историята й е повече от любопитна. „Получи се като предишната ни песен „Любов в сегашно време“. Харесах текста във Фейсбук, който беше подписан с псевдоним Caribiana, и още веднага ми дойде мелодията в главата. Изпратих я на Тони, но й казах, че не познавам автора на текста. Оказа се, че авторката се казва Радосвета Аврамова и живее в Бургас. Тони се свърза с нея, поговориха и „Октомври“ вече е факт. Тони я изпя разкошно и ще влезе в предстоящия й нов албум“, сподели Светльо.

Уитни

Той е написал нова песен и за Веселин Маринов, която все още не е излязла - също ще бъде в следващия му диск и е създадена по интересен начин. „Жена ми се обади да ходим на кино да гледаме филма за Уитни Хюстън. Докато се обувах, по един кънтри канал вървеше концерт. На финала звучаха аплодисменти, които се превърнаха в много хубав ритъм. Вървях пеша към киното, ритъмът пулсираше в главата ми и докато стигнах, измислих куплета. Ако някой ме гледаше отстрани, сигурно щеше да се смее, тъй като спирах, включвах телефона на запис и пеех мелодията. Добре че беше тъмно. На другия ден написах и припева. Стана интересна песен. Няколко пъти ми се е случвало да се събуждам през нощта, за да стана да изсвиря някаква мелодия на китарата и да я запиша“, каза още композиторът.

Тръгва на турне с Веско Маринов

От понеделник Светослав Лобошки тръгва на турне с Веселин Маринов. „Миналата година направихме в 50 града юбилейния му концерт „40 г. на сцената“, сега ще го представим в още 20 по-малки града, които не успяхме да обиколим. Започваме в Бяла, Русенско, където ще почерпя за юбилея колегите. После следват Разград и Търговище, Любимец, Свиленград, Хасково. Веско сбъдна своята студентска мечта – да има група, с която да пътува. Оказа се, че това е и моя мечта, която се сбъдна да съм част от концертния му екип. Голяма е тръпката да пътуваш в цялата страна, а изживяването – уникално. Навсякъде залите са пълни, публиката е емоционална и всичко това се предава и на нас и страшно много ни дава“, споделя музикантът. Изявите и пътуванията на групата са съпроводени от много забавни моменти, но маестрото признава, че на сцената са правили и грешки. „Примерно аз започвам да свиря една песен, Краси Гюлмезов – друга. Всеки от нас е сигурен в себе си, споглеждаме се, но тъй като имаме голям опит, лесно го преодоляваме така, че публиката да не разбере“, допълва Лобошки.

Подарява китари на учениците си

Китарата е голямата любов и слабост на Светослав Лобошки. „Бях във втори-трети клас, като ме записаха на уроци, по мое желание, разбира се. Буквално изнудих нашите да ми купят инструмент. Баща ми си мислеше, че е моментно увлечение. Викаше – дай за рождения ден, после за Нова година, като вземе заплата... Но аз много настоявах и я купихме същия ден. Първата си я пазех и я подарих на племенницата ми, тя също свири“, казва композиторът. В момента той има в домашното си студио 8-9 китари. „Не съм маниак да имам 1000, но като си харесам нещо, си го купувам. Имам си традиция – може да имам същата китара, но щом е нова и ми харесва, си я взимам. А старата я подарявам на мой талантлив ученик, не я продавам“, добавя музикантът.