0

В секи септември Роси Кирилова изпълнява обичания си хит „Учителко, целувам ти ръка“ на любими преподаватели, разкри пред „Телеграф“ нейният мениджър Георги Начев.

Така ще бъде и тази есен – на 23 септември тя ще изпее на живо знаковата песен на 100-годишния юбилей на Средно училище „Крум Попов“ в Левски. „Без тази песен не минава концерт на Роси, но на 15 септември и 24 май винаги е много по-вълнуващо“, добави Начев.

Медал

Той разказа и историята на неухвяхващия шлагер, включен в дебютния й албум „Любов завинаги“, излязъл през 1984 г. „Димитър Ценов, който е написал много популярни песни за всички звезди на българската музика, ни даде една папка със свои стихове. На Роси й направи страхотно впечатление „Учителко, целувам ти ръка“. Дадохме го на композитора Найден Андреев и няколко дни по-късно той се обади, че е написал музиката – явно и той също се е впечатлил от тези въздействащи стихове“, сподели Начев. Димитър Ценов е автор и на други знакови песни на Роси Кирилова като „Приятелите винаги остават“, „Живей за мига“, „Трябва да се видим“ и много други. „Завърших 7-а гимназия в София със златен медал и учителите са ми дали толкова много, че се радвам, че успях да изпея тази песен като знак на благодарност към тях. За мен учителската професия е най-благородната наравно с лекарската. А чувството за благодарност, признателност и благоговение всеки изпитва към своите учители, затова с удоволствие я изпълнявам всеки път“, добави и самата Роси Кирилова. Във всяко десетилетие тя прави нов аранжимент на песента – първият е на Владимир Джамбазов, през 90-те я оркестрира Данаил Драганов, а съвременната версия е дело на Пламен Велинов.

Дух

Още една песен неизменно присъства в първия учебен ден на 15 септември и това е „Училище любимо“ от композитора Кирил Икономов. „Отдавна исках да покажа своето преклонение пред училището и учителите и да напиша песен, която не е еднодневка, а да има възрожденски дух и да бъде един урок по родолюбие, да могат деца да ходят с гордо вдигнати глави“, сподели пред „Телеграф“ маестрото. Провокирала го поканата на 170 СОУ „Васил Левски“ в Нови Искър, на което предстоял юбилей. „Тяхната дългогодишна учителка и поетеса Василка Любенова ми даде едно нейно стихотворение, по което поработих като съавтор, и когато вече беше ясна рамката на текста, много бързо написах музиката и аранжимента. Дъщерите ни с Мая Нешкова – Весела и Йоана, които тогава бяха във втори клас, също бързо я изпяха и записаха, въодушевени, че най-после имат своя песен. За първи път я представихме на празника на училището в Нови Искър, а след това и в зала 1 на НДК през 2009 г. с мажоретките на Ботевград и тя се превърна в първия им хит. После снимахме и клип, в който вкарахме автентична атмосфера от 15 септември, както и кадри от концерта. Издателство „Анубис“ веднага забеляза „Училище любимо“ и я включи в учебника по пеене за 3 или 4 клас, а аз съм особено щастлив, че във всички учебници от 1 до 10 клас има мои творби“, разказа още Кирил Икономов.

„Ритон“ снимаха в школото на Банкя

"Ритон" поднесоха много специален подарък на всички учители броени дни преди старта на тази учебна година. Катя и Здравко си припомниха едни от най-вълнуващите си години, а поводът се оказа истинска гордост за всички жители на Банкя, където звездното семейство живее от години. Става дума за училището в града, което присъства и във видеото към новата песен на "Ритон", озаглавена "На учителя...", която е написана специално за тях от композитора Стефан Димитров и е по текст на Драго Драганов. "Едно от нещата в работата ми като кмет, което особено ме радва, са усилията, които положихме с моя екип децата на Банкя да се учат в топло и красиво училище, в което да им създадем условия да дадат най-доброто от себе си. И сега, когато то е използвано за декор на новата прекрасна песен на нашите съграждани от дует "Ритон" – "На учителя...", се чувствам удовлетворен, че усилията ни са и оценени", пише във фейсбук профила си кметът на Банкя Рангел Марков. "Още по-голяма е радостта ми от чудесното участие на малките актьори от ТС "Смехурко", ръководени от Цвете Лазарова и сякаш вече абонирани за всички златни медали от театралните форуми, в които участват у нас и в чужбина. На добър час на новата песен - подарък за всички учители в навечерието на учебната 2023-2024 г.!", добавя още градоначалникът.