С ултан кебап се смята за ястие, което се готви дълго и с много желание. Има различни варианти, но този в receptite.com определено си заслужава да бъде опитан заради подчертано българския вкус. Особено, ако кашкавалът е от добрите нашенски.
Султан кебап
Необходими продукти:
- 500 г пилешко месо
- 1 морков
- 2-3 глави лук
- 1 патладжан
- 2 с.л. доматено пюре
- на вкус кимион, черен пипер, сол
- 1 щипка захар
- 2-3 с.л. олио
- 50 г масло
- 2 с.л. брашно
- 250 мл прясно мляко
- 100 мл вода
- 2-3 скилидки чесън
- 200 г кашкавал
- 8 кори за баница
Начин на приготвяне:
Първо нарежете патладжана на кубчета и го сложете в подсолена вода, след което отцедете, за да не горчи. Нарежете пилешкото месо на кубчета (аз използвах 250 г месо от бутчета и 250 г филе), посолете го и го подправете с кимион и черен пипер. Нарежете и лука и моркова. Вземете тенджерка, сложете малко олио и запържете патладжаните. Извадете ги от мазнината и сложете лука и морковите. Запържете ги няколко минути, добавете към тях пилешкото месо. Ако е необходимо, може да сложите малко вода, за да не загорят. Когато месото, лукът и морковът са сготвени, сложете доматеното пюре, захарта, сол, кимион и оставете за още няколко минути на котлона. Сложете и патладжана и разбъркайте добре плънката.
Пригответе сос бешамел: В подходящ съд сложете маслото, олиото и подправките, добавете брашното и запържете. Внимателно сложете млякото и водата и бъркайте докато соса се сгъсти. Накрая настържете чесъна.
Вземете тавата, в която ще печете султан кебапа, намажете я с олио. Вземете огнеупорна купичка, покрийте я с два листа кори за баница, напълнете с плънка, завийте от края. Обърнете купичката и получената малка топка сложете в тавата. Повторете това още три пъти. Залейте обилно с бешамела, настържете отгоре кашкавал и печете на 200 градуса до златисто.