0

М олбата за екстрадиция на Илиян Тодоров е изпратена от Министерството на правосъдието по дипломатически път и предадена на узбекските власти, съобщиха за „Телеграф“ от правосъдното министерство. 

Между България и Узбекистан има договор за правна помощ.

На 6 март т.г. на летището в столицата на Узбекистан – Ташкент, е спрян мъж, който се опитва да се качи на самолет за Истанбул с фалшив документ за самоличност. При проверка властите установяват, че паспортът му е фалшив. Със съдействието на българските власти пък е установено, че мъжът е издирваният Илиян Тодоров.  

Възмездие

В България той е осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека „Соло“ в София преди 14 години. Близките и приятелите на загиналите момчета имат надежда, че все пак ще има някакво възмездие за тяхната смърт. Години наред те бяха обезсърчени и обезкуражени, след като Тодоров изчезна безследно, преди да влезе в затвора. 

Престъплението 

На 18 април 2009 г., само ден преди Великден, 24-годишният Васил Александров празнува рождения си ден в столичната дискотека „Соло“,  която се намира на метри от Съдебната палата. В компанията е и 21-годишният хокеист Кирил Въжаров. В дискотеката припламват искри между компанията и тази на Тодоров. Навън става сбиване и три момчета са ранени с нож. Кирил Въжаров успява само да каже: “Нещо ме убоде, май ме наръгаха”, след което издъхва. Васил Александров умира в „Пирогов“, а приятелят им Кирил Димитров е ранен тежко. 
Има множество записи от видеокамери в района на заведението, но те не са заснели убийствата, а движението на някои хора от двете групи. 

Свидетелства 

Според момче от компанията на Кирил и Васил конфликтът започнал още в заведението. Един от празнуващата рожден ден група казва „Наздраве“ на другата компания, но се чува отговор „Какво наздраве бе, говедо“ и псувня на английски. Напрежението уж спада, но с излизането на младежите навън в тъмнината става сбиване и се стига до кървавите убийства. 
Илиян Тодоров бяга с такси от мястото. Предава се в полицията след два дни, едва когато е обявен за национално издирване. Той се явява пред органите на реда с променена външност - с изрусена коса и изрязани до кръв нокти, вероятно за да не може да бъде иззет биологичен материал за експертиза. Илиян Тодоров е син на тогавашен общински съветник от БСП в Перник.

Делата 

На първа инстанция съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд оправдава Илиян Тодоров с мотив, че доказателствата срещу него са недостатъчни. Записите от охранителните камери според съда не показват кой е убиецът. След присъдата съдия Ченалова обявява пред медиите: „Не бива да се поставя въпросът по следния начин – има загинали млади хора, за които всички скърбим, има пострадало лице, което е преживяло съответния стрес и на всяка цена някой трябва да бъде наказан. Това не е така и не бива да бъде така. Съдът се подчинява на правилата на закона. Трябва да бъде наказан този, който е извършил нещо конкретно и за което има определени доказателства“, припомня БНТ. 
Така в края на 2011 г. Илиян Тодоров излиза от ареста без никаква мярка за неотклонение и без забрана да напуска страната. Той повече не се появява в съдебната зала. Следва дело на втора инстанция в Софийския апелативен съд, който отменя оправдателната присъда и постановява доживотен затвор за Тодоров. Наказанието е потвърдено и от Върховния касационен съд в края на 2013 г.

Бягство

Тогава обаче става ясно, че Илиян Тодоров е безследно изчезнал. Не след дълго той прави няколко видеообръщения в интернет, включително и към тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. В едно от тях Тодоров твърди, че убиецът на двете момчета е на свобода. „Видях извършителя, защото беше на метри от мен и погледите ни се срещнаха“, твърди Тодоров. 
Роднини го посъветваха чрез медиите да не се връща в България.
Той бе издирван от Интерпол и все пак заловен. 

Няма пречка да го екстрадират 

Не би трябвало да има пречка за връщането на Илиян Тодоров в България да изтърпи наказанието си, тъй като страната ни има двустранен правен договор с Узбекистан, заяви пред NOVA адвокат Стефан Левашки. Той е роднина на един от двамата убити пред дискотека „Соло“ – Кирил Въжаров.

Властите в Узбекистан са повдигнали обвинение на Илиян Тодоров за използване на фалшив паспорт. След като получи наказание според местните закони, ще се задейства екстрадицията. 
„Според мен съвсем в противовес на събраните по делото доказателства той беше оправдан от част от съдебния състав с председател Румяна Ченалова. Младши съдията Мария Дончева с единия от съдебните заседатели останаха на особено мнение. Тогава, във връзка с изискванията на закона, му беше изменена мярката с оглед на оправдателната присъда. По-късно пред Апелативния съд той спря да се явява и се използва след произнасянето на доживотната му присъда едно тогава току-що влязло в сила тълкувателно решение на Върховния съд, че произнесената присъда не е основание за промяна на мярката за неотклонение. Явно още в този период Тодоров е успял да избяга от страната, тъй като пред Върховния съд също не се яви. Според закона тогава пред втора и трета инстанция присъствието му не беше задължително”, припомни Левашки.