0

И ма много дискусии за диетата без глутен, като всички – от знаменитости до професионални спортисти, рекламират нейните предимства.

Днес много хора спазват безглутенова диета, защото вярват, че това е вид здравословен начин на хранене. Но тези диети не са за всеки. Много са ползите от намаляването на глутена, но съществуват и някои рискове, пише rnews.bg.

Името на глутена произлиза от латинската дума „лепило” – той е протеин, който действа като слепващ материал за брашното. С него се произвеждат хляб, паста, пици и всякакви тестени изделия. При много хора пшениченото брашно е основната съставка в дневното меню, което води до прекомерна консумация на глутен.

Къде

Глутенът е специфичен тип протеин, който няма да откриете в месото и яйцата. Той се съдържа в следните зърнени храни: пшеница; бяла и пълнозърнеста пшеница; ечемик; булгур; лимец; ръж; грис; тритикале; спелта.

пшеница

 пшеница
Pixabay

Глутенът се съдържа и в продукти като соев сос, други готови кулинарни сосове и пакетирани храни.

Зърнени храни без глутен са: киноа; просо; елда; брашно от тапиока; кокосово брашно; амарант; бадемово брашно, което е чудесна алтернатива за паниране и печене; прясно замразени и сушени зеленчуци; картофи и картофено брашно.

елда

 елда
Pixabay

Подуване

Ако спрете глутена, може да почувствате облекчение на проблемите със стомашно-чревния тракт – подуване, газове и други неразположения.

Имайте предвид, че в началото може да се сблъскате с неприятен запек, тъй като ще се лишите от много от пълнозърнестите храни, които са добри източници на фибри. Тази загуба трябва да се компенсира постепенно, като увеличите приема на други, богати на фибри храни, като зелени листни зеленчуци и плодове.

Pixabay

Високият прием на глутен може да доведе до здравословни проблеми. Освен че може да предизвика възпаление в тънките черва и лошо храносмилане, възможно е да се появят и други възпалителни процеси, включително автоимунни нарушения.

След като се освободите от глутена, чревната флора ще има възможност да се възстанови и има голям шанс вашите енергийни нива да се възползват от това. Така ще имате повече енергия за ежедневните си задачи, ще сте по-продуктивни и няма да ви наляга сънливост.

Фибри

Ако изключите целия глутен от диетата си, има риск да пропуснете питателни пълнозърнести храни, фибри и микроелементи.

Получаването на достатъчно пълнозърнести храни в диетата ви е особено важно, ако сте изложени на риск от сърдечни заболявания или диабет. Пълнозърнестите храни могат да намалят нивата на холестерола и дори да помогнат за регулиране на кръвната захар. В допълнение, някои храни, съдържащи глутен, са източници на важни витамини и минерали, като витамини от група В, желязо и магнезий.

Имайте предвид, че някои преработени храни без глутен съдържат големи количества нездравословни съставки като натрий, захар и мазнини. Консумирането на тези храни може да доведе до наддаване на тегло, промени в кръвната захар, високо кръвно налягане и други проблеми. Така че етикетът без глутен не прави непременно храната здравословна.

Ако нямате целиакия или стомашно-чревно раздразнение, медици препоръчват да премахнете силно преработените храни от диетата си, преди да премахнете глутена. Добавете повече плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб или тестени изделия и постни протеини. Много хора установяват, че се чувстват по-добре само като се хранят по-добре, а не като премахнат глутена.

Рецепти

Баница

Продукти:

• 50 г оризови кори за пролетни рулца

• 3 яйца

• 150 г козе сирене

• 100 мл газирана вода

• 50 г масло

Козето сирене може да бъде заменено от друг вид. Пече се на 180 градуса за около 40 минути.

Омлет

Продукти:

• спанак

• 2 с. л. зехтин

• 1 и 1/2 ч.ч. тънко нарязан червен лук

• сол

• 1 с. л. ситно нарязан чесън

• 8 яйца

• черен пипер

• 200 г козе сирене

Сложете в тиган зехтин, след което лука и солта. За около 10 мин. задушете лука, за да омекне.

Измийте спанака, накъсайте го и го прибавете към лука също с малко сол. Пържи се за 2 минути, след което свалете от огъня и прибавете чесъна. В купа разбийте яйцата и добавете към тях сиренето и спаначената смес.

Останалата мазнина сложете в тигана и прибавете цялата смес. След няколко минути ще имате страхотен спаначен омлет.