П о време на коледния пост трябва да помислим какво можем да приготвим по въпроса и то да бъде подходящо. Идеи намираме на kulinaria.bg.
Лозови сармички
Необходими продукти:
- 3 домата
- 2 глави лук
- 1 ч.л. черен пипер
- сол на вкус
- 1 ч.ч. ориз
- около 20 лозови листа - в зависимост от желаната големина на сармичките
- 1 ч.ч. доматен сок
- 1 ч.л. чубрица
- 5 стръка магданоз
- 1/2 ч.ч. олио
Начин на приготвяне:
Нарязваме и задушаваме лука в мазнината, след което прибавяме ориза и ситно нарязаните домати. Посоляваме на вкус и заливаме с 1 чаша вода. Оставяме на тих огън, докато водата не попие. Тази смес подправяме с останалите подправки и правим сармичките. На дъното на тенджера поставяме няколко лозови листа, след което нареждаме завитите сармички. Отгоре слагаме една чиния да ги притиска и заливаме с вода. Варим сармичките на умерен огън около 40 минути.
Чушки и домати с булгур
Необходими продукти:
- 1 щипка кимион
- 1 щипка червен пипер
- 1 глава лук
- 1 с.л. зехтин
- 200 г булгур
- 5 домата
- 5 червени чушки
- черен пипер
- сол
- 40 г орехи
Начин на приготвяне:
Заливаме булгура с вряща подсолена вода и го оставяме за 10 минути да набъбне. Настъргваме главата лук и я задушаваме в зехтин с малко сол и вода. Добавяме кимион, червен и черен пипер, едро нарязаните орехови ядки и сваляме от котлона. Добавяме булгура и разбъркваме добре. Измиваме чушките и доматите и ги издълбаваме, като запазваме капачетата им. Нарязваме на ситно семенната част на доматите и по желание я добавяме към сместа за пълнене. Напълваме чушките и доматите и ги затваряме с капачетата. Нареждаме ги в тавичка, слагаме малко зехтин и вода и печем на 180 градуса за около 35-40 минути.
Кюфтета от червена леща
Необходими продукти:
- 1 скилидка чесън
- 2 глави червен лук
- 200 г булгур
- 300 г червена леща
- 1 връзка магданоз
- 50 мл олио
- 4 с.л. галета
- 1 ч.л. къри
- 1 кората от лимон
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сваряваме лещата и булгура в два отделни съда до готовност. Задушаваме ситно нарязания лук с малко сол, олио и вода. Прибавяме счукания чесън и кърито. Прецеждаме лещата и булгура, оставяме малко да се охладят и добавяме задушения лук, сол и черен пипер на вкус и галетата. Омесваме добре сместа и оформяме кюфтета. Загряваме олио и пържим до златисто.
Зеленчукова яхния с нахут
Необходими продукти:
- 5 г черен пипер
- 10 г червен пипер
- 5 г сол
- 200 г лук
- 3 скилидки чесън
- 300 г морков
- 300 г целина - 1 малка глава
- 300 г зелена чушка
- 300 г червена чушка
- 500 г домати
- 500 г нахут
Начин на приготвяне:
Накисваме нахута за 5-6 часа във вода. След това го варим час-час и половина. Почистваме и нарязваме на средно едри кубчета всички зеленчуци. Задушаваме ги и овкусяваме със солта, черния пипер и червения пипер, след това прибавяме вече сварения нахут и оставяме на тих огън до пълна готовност. Преди сервиране по желание гарнираме със ситно нарязан магданоз.