Х убавото на постните супи е, че могат да се хапват всеки ден и не само по време на духовен пост. А и лесно могат да се превърнат в непостни. Ето идеи от receptite.com.
Градинарска
Необходими продукти:
- 4-5 картофа, нарязани на кубчета
 - 1 морков, нарязан на колелца
 - 2 глави лук, нарязани на едри ивички
 - 1/2 ч.ч. грах
 - 1 ч.ч. розички броколи
 - 1 ч.ч. нарязани на кубчета тиквички
 - 1 домат, настърган
 - 4-5 с.л. олио
 - 1/2 ч.ч. фиде
 - сол
 - целина
 - 1 щипка чубрица
 - магданоз
 
Начин на приготвяне:
Лукът и морковът се слагат във вряща вода и след като омекнат, се прибавят картофите, тиквичките, грахът, домата, подправките и фидето. Когато всички продукти омекнат, се прибавят броколите и след около 5-7 минути супата се сваля от огъня. Поръсва се с нарязан на ситно магданоз.
Зеленчукова
Необходими продукти:
- 2 шепи спанак
 - 4 картофи
 - 3 чушки
 - 4 едри гъби печурка
 - 4-5 с.л. домати от консерва
 - 2-3 с.л. фиде
 - 2 моркова
 - 1 глава лук
 - 2-3 с.л. пресен лук
 - 1 с.л. зеленчукова подправка
 - магданоз
 - целина
 - сол
 - 1 скилидка чесън
 
Начин на приготвяне:
Слага се вода да заври с малко сол и зеленчуковата подправка. Чушките, морковите и двата вида лук (ако не се намира пресен лук, може и да не се слага) се режат на кубчета. Слагат се във врящата вода. След 15 минути се прибавят нарязаните на ситно картофи и гъби. Когато картофите омекнат, се прибавят доматите и 3-4 с.л. олио. Така ври още 10-15 минути. Накрая се прибавят нарязаните на ситно спанак, чесън и фидето. Подправя се с целина и магданоз.
Вкусна е със застройка, но тогава вече не е постна. Тя се прави с 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко и малко оцет. 150 г сирене се реже на кубчета и се прибавя към супа преди застройката.
Леща
Необходими продукти:
- 300 г кафява леща
 - 1 глава лук
 - 5-6 скилидки чесън
 - 250 мл доматен сок или малко доматено пюре размито във вода
 - 1 с.л. червен пипер
 - 1 с.л. сол
 - 1/3 ч.ч. олио
 - 3-4 щипки едра чубрица
 
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на ситно и го запържваме с олиото. След това прибавяме лещата, водата и чесъна. След като се посвари лещата, прибавяме чубрицата и солта. През това време запържваме с малко олио червения пипер за секунди, за да не загори, и добавяме доматеното пюре само да се затопли. Слагаме и един черпак леща в доматената смес, разбъркваме и изсипваме обратно в супата. Вари се още 10-15 минути на слаб огън и е готово.
Спанак с ориз
Необходими продукти:
- 500 г спанак
 - 1/3 ч.ч. ориз
 - 1 с.л. брашно
 - 2 с.л. олио
 - 2-3 скилидки чесън
 - оцет или лимонов сок
 - сол
 
Начин на приготвяне:
Спанакът се измива, почиства се и се нарязва на ивици. Посолява се и се задушава със съвсем малко вода в покрита с капак тенджера. След като поомекне, се прибавят оризът, брашното, размито в малко вода, също и олиото. Долива се топла вода и супата се вари, докато спанакът и оризът омекнат напълно. Поднася се студена, подправена със счукан чесън и лимонов сок или с оцет на вкус.
С царевица
Необходими продукти:
- 300 г царевица от консерва (отцедена)
 - 250 г картофи
 - 150 г лук
 - 50 мл зехтин
 - 1 - 1,2 л вода (според желаната гъстота на супата)
 - копър
 - сол
 
Начин на приготвяне:
Лукът и картофите се обелват, нарязват и с половината царевица се сваряват във водата до омекване. Всичко се пасира и се добавя останалата царевица. Вари се още 10 минути. След сваляне от котлона се посолява, добавят се нарязаният копър и зехтинът.



















