0

П о традиция се приема, че последните седем дни от великденския пост са най-строги – време за размисъл за нещата от живота и смирение, което се изразява и в едва ли не пълен отказ от храна. Днес се хапва риба, която не трябва да е мазна. Останалото трябва да е постно, както и до Великден. Ето няколко идеи какво можем да приготвим хем да е постно, хем да е вкусно, дадени от Иван Звездев на zvezdev.com.

Манастирски гювеч

Необходими продукти:

  • 4 картофа
  • 1 ч.ч. ориз - 120 г
  • 6 с.л. олио
  • 1 ч.ч. скълцани обелени домати - 200 г
  • 1 дафинов лист
  • черен пипер - по желание
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • бялата част на един стрък праз
  • 1 ч.л. сол
  • 100 г маслини
  • 2 скилидка чесън
  • 1 ч.л. оцет

Начин на приготвяне:

Оризът се измива много добре и залива с 500 мл студена вода. Оставя се за 20 минути. Картофите се режат на малки кубчета, поставят се в гювеч и поливат с олио. Посоляват се и се разбъркват. Празът се нарязва на дребно и слага при картофите заедно с отцедения ориз, домати, маслини, дафинов лист и чубрица. Залива се с 300 мл студена вода. Гювечът се затваря и слага в студена фурна. Загрява се до 160 градуса. Печенето е 60 минути. Чесънът се счуква и смесва с оцет и 1 с.л. вода. Готовото ястие се полива с тази смес и може да се сервира студено.

Бургер

Необходими продукти:

  • 4 питки
  • 1 с.л. постна майонеза
  • 1 с.л. лютеница
  • 1 домат
  • 1-2 листа зелена салата
  • зехтин или олио - за пържене

За бургера:

  • 200 г суров нахут
  • 1 стръкче пресен лук
  • 1-2 скилидки чесън
  • люта чушка (чили сос) - по желание
  • 5 с.л. галета (1-2 филийки стар хляб)
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сушен риган
  • 1 ч.л. сол
  • черен или бял пипер - по желание

Начин на приготвяне:

Поставяме нахут в тенджера под налягане. След като налягането се повиши, го варим около 40-45 минути, след което го отцеждаме и прехвърляме в кухненски робот. Добавяме чесън, пресен лук, поръсваме с подправките, слагаме и галета. Мелим за 3-4 минути, докато се получи лепкава и ронлива смес. След като изстине напълно, я оформяме на 4 питки, които запържваме в сгорещена мазнина и от двете страни за 3-4 минути. Разполовяваме питките хляб и ги запичаме в сух тиган. Едната половина намазваме с постна майонеза, а другата - с лютеница. Между тях слагаме филийка домат, зелена салата и бургер. Слепваме двете питки и поднасяме.

Кускус с домати и зелени маслини

Необходими продукти:

  • 400 г фин бланширан кускус (традиционен)
  • 100 г зелени маслини с чушка
  • 1 консерва домати - 400 г
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 стрък пресен лук
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. универсална подправка
  • 1-2 ч.л. сух джоджен
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1/2 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол

За декорацията:

  • 1 пресен домат
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 1 щипка захар
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Запържваме за кратко в сгорещена мазнина нарязания на дребно лук. Прибавяме обелените от люспите и нарязани на кубчета стерилизирани домати. Добавяме и доматеното пюре, заливаме с около 150-200 мл гореща вода. Поръсваме със сол, захар и кимион. Разбъркваме, похлупваме и задушаваме зеленчуците до омекване. Прибавяме целите маслини, поръсваме с универсалната подправка и джоджена. Добавяме финия кускус, а ако използваме от традиционния, той трябва да е предварително сварен. Поливаме с 800-1000 мл гореща вода, разбъркваме. Оставяме на огъня, докато поеме течността. Приготвяме декорацията. Нарязваме на ивички пресния домат, на който сме отстранили семките. Запържваме за 1-2 минути в сгорещен зехтин, поръсваме със сол и захар. Поднасяме ястието, като декорираме със запържени ивички домат.

Пълнени гъби

Необходими продукти:

  • 10-12 едри пресни печурки
  • олио или зехтин
  • сол и черен пипер - на вкус

За плънката:

  • 100-150 г пресен спанак
  • 1 червена чушка
  • 1 стрък пресен лук
  • 1 стрък пресен чесън
  • 6 сушени домати
  • 50-60 г орехи
  • 2 с.л. хранителна мая
  • магданоз
  • 2-3 с.л. олио или зехтин

Начин на приготвяне:

Махаме пънчетата на печурките, почистваме ги. Поставяме гъбите в намаслена тава, поръсваме със сол и черен пипер. Запичаме на 200 градуса за 8 минути. Приготвяме плънката. Нарязваме лука и чесъна на ситно, запържваме в сгорещена мазнина. Добавяме пънчетата на печурките и чушките, нарязани на едро. След кратко запържване, прибавяме добре почистените орехови ядки. Оставяме продуктите да се задушат, поставяме спанака. Изчакваме сместа да омекне, посоляваме. В самия край прехвърляме и маринованите домати. Прехвърляме продуктите в блендер, пасираме, докато се получи пастет. Пълним изпечените гъби. Връщаме във фурната, запичаме за още 5 минути. След изпичане поръсваме с хранителна мая.