П о традиция се приема, че последните седем дни от великденския пост са най-строги – време за размисъл за нещата от живота и смирение, което се изразява и в едва ли не пълен отказ от храна. Днес се хапва риба, която не трябва да е мазна. Останалото трябва да е постно, както и до Великден. Ето няколко идеи какво можем да приготвим хем да е постно, хем да е вкусно, дадени от Иван Звездев на zvezdev.com.
Манастирски гювеч
Необходими продукти:
- 4 картофа
- 1 ч.ч. ориз - 120 г
- 6 с.л. олио
- 1 ч.ч. скълцани обелени домати - 200 г
- 1 дафинов лист
- черен пипер - по желание
- 1/2 ч.л. чубрица
- бялата част на един стрък праз
- 1 ч.л. сол
- 100 г маслини
- 2 скилидка чесън
- 1 ч.л. оцет
Начин на приготвяне:
Оризът се измива много добре и залива с 500 мл студена вода. Оставя се за 20 минути. Картофите се режат на малки кубчета, поставят се в гювеч и поливат с олио. Посоляват се и се разбъркват. Празът се нарязва на дребно и слага при картофите заедно с отцедения ориз, домати, маслини, дафинов лист и чубрица. Залива се с 300 мл студена вода. Гювечът се затваря и слага в студена фурна. Загрява се до 160 градуса. Печенето е 60 минути. Чесънът се счуква и смесва с оцет и 1 с.л. вода. Готовото ястие се полива с тази смес и може да се сервира студено.
Бургер
Необходими продукти:
- 4 питки
- 1 с.л. постна майонеза
- 1 с.л. лютеница
- 1 домат
- 1-2 листа зелена салата
- зехтин или олио - за пържене
За бургера:
- 200 г суров нахут
- 1 стръкче пресен лук
- 1-2 скилидки чесън
- люта чушка (чили сос) - по желание
- 5 с.л. галета (1-2 филийки стар хляб)
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. сушен риган
- 1 ч.л. сол
- черен или бял пипер - по желание
Начин на приготвяне:
Поставяме нахут в тенджера под налягане. След като налягането се повиши, го варим около 40-45 минути, след което го отцеждаме и прехвърляме в кухненски робот. Добавяме чесън, пресен лук, поръсваме с подправките, слагаме и галета. Мелим за 3-4 минути, докато се получи лепкава и ронлива смес. След като изстине напълно, я оформяме на 4 питки, които запържваме в сгорещена мазнина и от двете страни за 3-4 минути. Разполовяваме питките хляб и ги запичаме в сух тиган. Едната половина намазваме с постна майонеза, а другата - с лютеница. Между тях слагаме филийка домат, зелена салата и бургер. Слепваме двете питки и поднасяме.
Кускус с домати и зелени маслини
Необходими продукти:
- 400 г фин бланширан кускус (традиционен)
- 100 г зелени маслини с чушка
- 1 консерва домати - 400 г
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 стрък пресен лук
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. универсална подправка
- 1-2 ч.л. сух джоджен
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1/2 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
За декорацията:
- 1 пресен домат
- 2-3 с.л. зехтин
- 1 щипка захар
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Запържваме за кратко в сгорещена мазнина нарязания на дребно лук. Прибавяме обелените от люспите и нарязани на кубчета стерилизирани домати. Добавяме и доматеното пюре, заливаме с около 150-200 мл гореща вода. Поръсваме със сол, захар и кимион. Разбъркваме, похлупваме и задушаваме зеленчуците до омекване. Прибавяме целите маслини, поръсваме с универсалната подправка и джоджена. Добавяме финия кускус, а ако използваме от традиционния, той трябва да е предварително сварен. Поливаме с 800-1000 мл гореща вода, разбъркваме. Оставяме на огъня, докато поеме течността. Приготвяме декорацията. Нарязваме на ивички пресния домат, на който сме отстранили семките. Запържваме за 1-2 минути в сгорещен зехтин, поръсваме със сол и захар. Поднасяме ястието, като декорираме със запържени ивички домат.
Пълнени гъби
Необходими продукти:
- 10-12 едри пресни печурки
- олио или зехтин
- сол и черен пипер - на вкус
За плънката:
- 100-150 г пресен спанак
- 1 червена чушка
- 1 стрък пресен лук
- 1 стрък пресен чесън
- 6 сушени домати
- 50-60 г орехи
- 2 с.л. хранителна мая
- магданоз
- 2-3 с.л. олио или зехтин
Начин на приготвяне:
Махаме пънчетата на печурките, почистваме ги. Поставяме гъбите в намаслена тава, поръсваме със сол и черен пипер. Запичаме на 200 градуса за 8 минути. Приготвяме плънката. Нарязваме лука и чесъна на ситно, запържваме в сгорещена мазнина. Добавяме пънчетата на печурките и чушките, нарязани на едро. След кратко запържване, прибавяме добре почистените орехови ядки. Оставяме продуктите да се задушат, поставяме спанака. Изчакваме сместа да омекне, посоляваме. В самия край прехвърляме и маринованите домати. Прехвърляме продуктите в блендер, пасираме, докато се получи пастет. Пълним изпечените гъби. Връщаме във фурната, запичаме за още 5 минути. След изпичане поръсваме с хранителна мая.