0

П розрачно, чисто и искрящо – стъклото е „лицето” на домакинята. Огледалата в банята, коридора, спалнята, вратичките на шкафовете, витринките в хола и прочие затрудниха живота. А по закона на всемирната гадост веднага щом измием прозореца небето се разтваря и се изсипва пороен дъжд. Как да се справим с тази досадна дейност – ето 10 идеи, които ще ви улеснят.

1. Прочетен вестник

Най-ефикасното почистване на огледални повърхности и прозорци си остава с изтриването им с намачкан на топка вестник, след като преди това сте ги минали с препарат и чиста вода.

2. Чай и сол

Запарете силен чай за 15-20 минути, добавете 1 чаена лъжичка сол и изтрийте с микрофибърна кърпа. Друг вариант е да залеете с гореща вода две пакетчета чай, оставете да престои така петнайсетина минути, добавете сока от един лимон. Избършете стъклата с навлажнена кърпа, полирайте с вестник.

3. Сода за хляб

Разтворете една супена лъжица сода бикарбонат в чаена чаша топла вода. Сега можете да лъснете прозореца. С тази смес може да изтъркате и фаянса в банята.

4. Нишесте

Във водата за измиване на прозорците може да добавите нишесте – съотношението е 1 супена лъжица на 1 литър вода.

5. Тебешир

2-3 супени лъжици натрошен на ситно тебешир добавете към 1 чаена чаша вода. С това пюре намажете прозорците и когато изсъхнат, ги избършете старателно със суха кърпа или намачкан вестник. Друг вариант е да добавите към натрошения тебешир амоняк. Трети начин – вода, тебешир и оцет.

6. Суров картоф

Намажете стъклото с половин суров картоф, измийте с хладка вода и след това избършете със суха кърпа.

7. Кромид лук

Натъркайте огледалото с лук, оставете да престои 5-7 минути и го избършете с кърпа или хартия. Това спасява стъклото и от комари или мухи.

8. Препарат за миене на съдове

Разтворете препарат за миене на съдове във водата – стъклото ще лъщи като чашите.

9. Глицерин

Добавете към водата малко глицерин, капнете вътре и амоняк.

10. Спирт

Към 1,5 л или 2 л вода добавете 1 чаша чист спирт от аптеката. Добавете 2-3 суп. лъжици оцет и няколко капки препарат за миене на съдове. Може да капнете вътре и етерично масло с аромат, който предпочитате. Прехвърлете течността в пръскалка и пулверизирайте по стъклото. Подсушете с микрофибърна или памучна кърпа.