0

А рахнофобия – така се нарича страхът от паяците. Но дори и да не сте чак толкова обсебени от мисълта за тях, та да не можете да мигнете през нощта, представяйки си как ви оплитат в паяжината си, паяците са си неприятно нещо. За щастие има начини да се отървете от тях, без да се задушите, пръскайки със спрей всички ъгли.

Сенокосците са най-често срещаните паяци в България. Има над 6400 вида класифицирани в 4 подразреда паяци, но не всички от тях пъплят по домовете. Те са безвредни за хората, ловуват мушици и комари. Между другото някои привърженици на екологичния живот не бързат да се отърват от такива живи капани - в края на краищата паяците почистват апартамента от кръвопийци и други малки насекоми безплатно, с високо качество и без никакви химикали.

Но ако самата мисъл за паяжини в къщата ви отвращава, можете да използвате нашите съвети как да се отървете от паяците.

1. Почистване

Организирайте общо почистване в къщата, почистете с прахосмукачка ъглите, первазите, тавана, стените. Не забравяйте да погледнете в далечните ъгли, зад шкафовете, под мивката. Паяжината може да се събере с метла или пръчка, навита около нея с влажна кърпа. Не забравяйте да поддържате къщата в ред и ниско ниво на влажност.

2. Отрова

Оптимално е да вземете отрова под формата на аерозол и да я напръскате върху первази, в ъглите, на склоновете на вратите и прозорците. Отстранете хората и животните от помещенията по време на процедурата. Оставете за 15-20 минути и след това проветрете помещенията.

3. Етерични масла

Подобно на много други насекоми, паяците не обичат силни миризми. Разредете 10-15 капки етерично масло от мента, евкалипт или чаено дърво в 1 литър чиста вода. С разтвор за пръскане третирайте первази, ъгли и всички пукнатини в пода, под первазите, около праговете.

4. Оцет

Паяците не понасят оцет и умират от него. Смесете в равни пропорции трапезен оцет и вода. Използвайте пистолет за пръскане, за да третирате местата, където могат да се натрупат паяци. За да предотвратите появата на нови паяци, налейте малко оцет в капачките на бутилките и ги поставете в ъглите на стаята. Но не използвайте този метод, ако в къщата има деца или животни.

5. Ултразвукови устройства

Сега се продават специални репелери за насекоми, които действат и върху паяци. Тези устройства издават звуци, които са недоловими за хората и неприятни за членестоногите. Така паяците напускат негостоприемната територия.

Най-често срещани у нас

Сенокосци - настаняват се в ъглите на перваза на прозореца, на тавана на добре осветени места.

Паяци скитници – шавливи, обичат постоянно да променят местоположението си, не тъкат мрежа и се намират във всяка част на къщата.

Черен домашен паяк - живее под банята, в тоалетната.

Сив домашен паяк - обича топли места и не ги напуска.

Тавански паяк - предпочита да се крие в полутъмни ъгли и зад мебели.

Скачащ паяк - живее по храсти и дървета, но може да се озове в къщата случайно.