0

В ече уточнихме в предишния брой на „Златно време“ - някои растения не са препоръчителни за домашните ни любимци. И даже може да им навредят сериозно.

Продължаваме списъка със саксийни растения, които може да застрашат живота на косматите ни приятелчета, които са се превърнали в членове на семейството. Шаро и Маца може да нямат импулси да си набавят салата към менюто, но нека не ги подлагаме на риск, ако съществува вариант да се отровят с цветето. Ето кои още растения са опасни за тях:

1. Амарилис - Кливия, Хипеаструм, Хемантус

Какво е отровно: луковиците съдържат алкалоиди, малка част от които присъстват в сока на зелените части на растенията (листа и дръжки).

Какви са последствията: парализа, развитие на патологии на вътрешните органи (особено опасна е кливията!).

Специални препоръки: гризачите са изложени на риск.

2. Верескови – Рододендрон

Какво е отровно: листа.

Какви са последствията: изтръпване, повръщане, превъзбуда. Възможни нарушения на функционирането на сърдечносъдовата система.

3. Фикус

Какво е отровно: когато листата са повредени, се отделя отровен сок. Какви са последствията: изгаряне на кожата, при поглъщане - увреждане на бъбреците.

4. Циперус (семейство Острицови)

Какво е отровно: листа. Какви са последствията: нарушения в работата на сърдечносъдовата система, бъбречна недостатъчност. Специална препоръка: котките обичат да ядат листа, така че дръжте растението на място, което не достигат толкова лесно.

5. Глориоза (семейство Колхикови)

Какво е отровно: всички части на растението съдържат алкалоид - колхицин. Какви са последствията: нарушение на кръвосъсирването, тежко увреждане на бъбреците.

6. Момина сълза

Ах, колко сладко! Кучето също харесва аромата на момината сълза и я души в захлас. Минута невнимание – и може да съжалите, ако Шаро реши да опита как са на вкус тези нежни камбанки. Те са толкова отровни за домашните любимци, че могат да причинят смъртта им. Пазете и човешките си деца, да не сбъркат плодовете на момината сълза с ягодки.

7. Чемшир

Чемширът е много разпространен заместител на плътна ограда. Той ви дели от любопитни съседи и ви създава усещане за оазис, ако го засадите плътно в двора. Но пазете любимците да не дъвчат листата му. 

Какво е отровно: всички части на растението, но най-вече листата. Чемширът съдържа около 30 опасни алкалоида.

8. Алое вера

Някои налагат рани с листата му, други бъркат маски. Това растение определено има благотворен ефект върху човешката кожа, но не се препоръчва да се отглежда така, че домашните любимци да имат пряк достъп до него. Защото поглъщането на части от алое вера може да причини на питомците сериозни проблеми в храносмилателната им система. 

9. Дърво на живота 

Crassula ovata или Jade plant – много отглеждат това растение, известно като Дървото на живота. Без да знаят каква опасност представляват токсините, които се съдържат в него, ако бъдат погълнати от кучето например. Те могат да доведат до повръщане, нарушение на координацията, забавяне на сърдечния ритъм (брадикардия) и/или депресия.

10. Аспарагус сетацеус (Зайча сянка) 

Това растение с фини листа съдържа токсин, наречен сапогенин, много опасен и за кучетата, и за котките. Поглъщането му може да предизвика диария, повръщане и болки в корема на животинчето.

Първа помощ

При отравяне най-важното е възможно най-скоро да се отстранят отровните частици на растението от кожата, лигавиците или от тялото на животното. Ако сокът попадне върху кожата или очите, те трябва да се измият обилно с вода. Ако има подозрение, че животното е погълнало парче от растението, тогава трябва да му се дадат много течности, препоръчително е да се предизвика повръщане.