С плитане на фитили от тесто, мармалад, парченца шоколад, поръски с ядки - има много видове украса за великденските печива, както и техните комбинации. Но този път предлагаме временно да забравите за класическите видове украса и да дадете воля на творческото си въображение.
Ако решите да проявите виртуозност в сладкарството със захарен фондан, може да си го приготвите сами у дома. Трябват ви само желатин, вода, глюкоза, глицерин и пудра захар. Една доза захарен фондан се приготвя с 1 пакетче желатин, 60 мл вода, 120 мл глюкоза, 1 ч.л. глицерин и 1 кг пудра захар. Желатинът се разтваря в студената вода до набъбване, след което се затопля на водна баня, докато се втечни. Глюкозата се затопля леко и се смесва с глицерина, към тях се добавя желатинът и се разбъркват добре. В подходящ съд се сипва половината количество пудра захар и се добавя желатиново-глюкозната смес. Продуктите се разбъркват добре, докато се получи плътна каша. Постепенно се прибавя и останалата захар, като целта е да се получи тесто, което се замесва както питка. Полученото захарно тесто се завива в домакинско фолио за свежо съхранение и се оставя за едно денонощие на стайна температура. На следващия ден се отвива и при нужда се доомесва с още пудра захар. Чак тогава е готово за работа.
Заек
Великденският заек е типичен символ на празника, както и боядисаните яйца. Може да си купите готова шоколадова или захарна фигура, но е много по-ценно, ако направите украсата сами. Заешките уши, монтирани върху козунака, ще зарадват внуците.
Живи цветя
Цветята, направени от фондан, марципан, сметана, шоколад и други продукти, вече не са изненада. Но тази модерна тенденция, която набира все по-голяма популярност сред готвачите, определено ще ви удиви. Вместо сладкарски изделия украсете горната част на великденската торта с композиция от сухи цветя (например сушени розови пъпки) или живи растения. По желание този декор може да бъде допълнен с по-традиционни поръски – захар, ядки, мармалад.
Върбови клонки
Семпла, но много симпатична декорация, която ще добави специален щрих към всеки козунак. Най-простата версия на този декор изисква само три съставки: сладки солети или гризини, маршмелоу и пудра захар. Нарежете бонбоните маршмелоу на спретнати малки парчета, за да приличат на пъпки от върба, и ги залепете върху сламката в шахматна дъска, за да изглеждат повече като истински клони. Поръсете всяка „пъпка“ с пудра захар и украсете козунака с „клонки“. По желание може да покриете солетите с шоколадова глазура (имитираща върбова кора).
Сладко гнездо
Гнездото може да бъде напълнено с яйчица или пиленца.
Нека изясним веднага: можете да напълните такова сладко гнездо с всичко - истински яйца или техни копия, например от марципан. И също така го допълнете с друг декор, например малки пиленца от магазина за левче. Във всеки случай гнездото, украсяващо великденския сладкиш или козунак, определено няма да остави никого безразличен. Гнездото може да е сламено, но ако искате да предизвикате още по-силен ефект, го направете от шоколад. Ще ви трябва: блок от всякакъв шоколад (за предпочитане черен), сладкарски плик (фуния) с най-тънкия връх, студена вода. Налейте вода в дълбок съд и добавете към нея десетина кубчета лед – колкото по-студена е течността, толкова по-лесно ще правите гнезда. Уверете се, че водата е ледено студена през цялото време, в противен случай шоколадът ще започне да се топи и украсата ще се развали. Изсипете предварително разтопения шоколад в сладкарски пош и започнете да го изстисквате директно във водата, като оформяте кръгли гнезда с нужния размер. Извадете веднага готовата украса и я оставете да изсъхне, след което можете да я използвате за украса на козунака.
Автор: Цвета Дилова