0

П одготовката за Великден обикновено е съпроводена с консумация на голям брой яйца. Празнични великденски яйца, както и разнообразие от сладкиши и кремове, салати и закуски - в резултат на това домакините разполагат с много черупки от яйца. Не бързайте да ги изхвърляте. Ако приложите въображение, сръчни ръце и добро настроение, ще получите чудесна украса за Великден, а и не само.

1. Великденски венец

Необичайна композиция, която е толкова близка до природата. Изглежда, че този великденски венец е изсипал цяла тълпа току-що излюпени пилета и ги е разпръснал из цялата къща. Направо да ви се прииска да ги потърсите.

2. Букет

Много деликатен, този великденски букет от тънки клонки ще украси вашия прозорец. Множество малки леки фигурки се носят във въздуха и създават празнична атмосфера.

3. Уютни гнезда на райски птици

Толкова е сладко, просто и стегнато, като самата природа. Изградете миниатюрно гнездо от черупката, като поставите вътре малко сено и малко пъдпъдъче яйце. И след това закачете тези гнезда на клоните на великденското дърво.

4. Висящи вазички

За приготвянето на сладкишите са ви трябвали яйца, но не и черупки. Не бързайте. Измийте ги с вода - това е всичко, миниатюрните вази за празнични цветя са готови. Остава само да ги окачите на панделки над прозореца.

5. Изящна икебана

Вече ви показахме в предишен брой на „Златно време” как да използвате черупки от яйца за разсад. Добавете тематичен декор и ще получите красиви великденски миниатюрни аранжировки за икебана. Те могат да бъдат поставени на рафт, да украсят масата или да се подарят на гостите като спомен.

6. Декоративни свещи

Друг съвет за това как да използвате празни черупки от яйца е като форми за правене на свещи. Разтопете парафина, капнете багрилото, изсипете го в черупките, спуснете фитила вътре и оставете да изстинат. И след това просто обелете всяка свещ от черупката както обикновено яйце.

7. Свещници

Друг вариант за свещи е да налеете парафин в разноцветни черупки и да ги оставите така. Не забравяйте фитила. Такива светлини на празничната маса изглеждат привлекателни и стилни.

8. Кутии за сладкиши

За да направите практични подаръци, ще ви трябват не само самите яйца, но и корите за яйца. Поставете в тях великденски яйца, сладки, великденски фигурки и декорации. Великденският подарък е готов!

9. Мозайка

От черупките на великденските яйца могат да се направят ефектни картини. Това е като бродерия или пъзели. Подобно занимание изисква постоянство, търпение, умения, но резултатът надхвърля всички очаквания. Включете детето и е възможно скоро то да създаде истински шедьовър.

10. Ваза

Начупете черупките на парчета, залепете ги върху намазана с C-200 бутилка, изчакайте да изсъхне, покрийте с няколко слоя безцветен лак (гланц или матов, според предпочитанията) и ще разполагате с готова стилна ваза за цветя. Отгоре, ако ви се играе още, може да залепите единичен слой от салфетка с рози или други цветя. Красивата картинка ще се нагласи с четката с лепило C-200 по мозайката.