0

В навечерието на Великден и на Велики четвъртък темата за шарените яйца е на дневен ред. Годините показаха, че това занимание изисква майсторлък – първо, за да не ни се счупят или напукат яйцата, и след това, за да успеем да ги направим бляскави като за изложба. Защото какво е Великден без пъстроцветните яйца. Песента пък „Чук, чук, яйчице“ става особено актуална сред децата, които нямат търпение да се сборят, за да разберат дали в ръцете си държат бияч.

По пътя към здравите и бляскави борци спазвайте следните правила: 

1. Не слагайте оцет във водата, докато ги варите. Той не прави по-твърди яйцата. Единствено може да допринесе боите да покрият по-плътно повърхността на черупката. Варете ги в студена вода и на умерен огън, така че да се избегне напукването им.

2. Най-честата допускана грешка е извадените яйца от хладилника веднага да се слагат във водата. Не го правете, защото рязката промяна в температурата ще доведе до масово напукване и отслабване на силите на бъдещите борци в битката за здравина. 

3. Преди да ги сложите да се варят, непременно ги измийте. Това става с помощта на гъба и под течаща вода.

4. След като сварите яйцата, не бързайте да ги сложите в цветния разтвор. Изчакайте ги да изстинат, но не пропускайте да се информирате за спецификите на боята, която сте закупили. Има такива, които действат при по-горещи яйца, и такива, които изискват те да са охладени.

5. Ако не искате да използвате химия, то направете цветните бои у дома. За червен цвят сварете обелки от червен лук, червени боровинки или цвекло

 - За зелен цвят вземете сварен и смлян спанак или комбинация от спанак, малко куркума и боровинки

 - За жълт цвят – трябват ви варени семена от целина, варени листа от морков, варени кори от лимон и портокал, зелен чай и стрита куркума

 - Оранжевото се получава от чили на прах, а лилавото от сварени обелки от червен лук, цветове от теменужки или червено вино.

6. Нямате бои, но имате огромно желание да направите весели и пъстроцветни яйца, няма проблем. Тук може да се развихрите с флумастери, стикери, лепенки. Всичко е във вашите ръце. Вложете фантазията си и се превърнете в творци върху бялата или кафява черупка. Ако има оцветяване от флумастер по яйцето – не го яжте.  

7. Не забравяйте, че традицията повелява първото боядисано яйце да е червено.

8. Ако искате цветовете на яйцата ви да преливат, направете следното: Поставете яйцето в чаша с боя, така че тя да не покрива изцяло. Чакате няколко минути, преди да добавите още малко вода. Доливате на няколко пъти и по малко вода или друга боя и изчаквате няколко минути, докато яйцето е изцяло покрито.

9. И още един трик за самобоядисани яйца, но те по-скоро ще са пъстроцветни, а не здрави, защото след като ги сварите до рохкост, трябва да ги поставите в студена вода и да ги нашляпате с лъжица. Ето как трябва да се случат нещата - с метална лъжица потупвате яйцата, така че да счупите черупката, но не и тя да падне, а да се получат пукнатини. Продължавате да потупвате яйцето навсякъде, за да се получи по-интересен дизайн. Слагате начупените яйца обратно във вода на котлона с боите и след като заври, намалявате наполовина силата на котлона. Оставете на среден огън за около 30-40 минути, след което покрийте с капак и ги оставете между 2 и 8 часа под капака. Колкото повече време ги оставите, толкова по-наситен ще е дизайнът им.

10. За блясък - намажете боядисаните яйца с олио. Това е една малка хитринка, до която всяка една баба е прибягвала в миналото. Снабдете се с памук, върху който капнете няколко капки олио. Всяко едно яйце се потърква с напоеното с олио памуче и накрая ефектът е, уау – получават се най-лъскавите великденски яйца.