0

Ф итнес инструкторът Станислав Илиев - Финдо, познат с участието си в големи риалити формати, разкри, че ще участва на световно първенство по кану-каяк за ветерани.

„Това световно е за ветерани, колкото и да не ми личи, тогава ще бъда на 43 години. Дали не ми личи, или аз така си въобразявам - не знам (смее се). В Пловдив ще се проведе през юли, вече излязоха предстартовите листи. Представям си, че победата ще ми отива“, разказа гребецът пред „Мачкаст“, където гостува.

Кану

„Кануто е моят спорт“, каза Финдо и сподели, че при кануто се гребе само с едно гребло. При каяка е с две гребла и тогава гребецът е седнал. Признава, че не му е приятно, че хората ги бъркат. „Все едно да ви кажа, че сте контрольори в градския транспорт, а вие сте журналисти“, каза той в подкаста ни. Финдо признава, че се подготвя за състезанието през лятото. „Тренирам по около 1 час на ден и това ми е достатъчно, въпреки че се готвя за световно, не за плажа. Не разбирам хората, които отделят по 3 часа дневно, за да влязат евентуално във форма за плажа. Колко време губиш от живота си - 3 часа на ден за един бицепс. Колко е повърхностно това. В тия три часа можеш да вкараш среща с гаджето, с жената, театър... а ти правиш бицепс. Голяма работа“, категоричен е Илиев. Той признава, че за него няма студ или пек, за да тренира. „Дори и в студа могат да ме видят на Панчарево да греба. Има една приказка - рибата плува добре, защото е във водата. Каквото и да правиш като тичане, вдигане на щанги и т.н., ти трябва и да гребеш, защото ти имаш състезание по гребане“.

Тренира всеки ден

 Тренира всеки ден

Великан

Станислав признава, че избрал кануто, а и гребането като цяло, защото е много комплексен спорт. На 6 години е започнал да тренира борба и таекуондо, които го научили на дисциплина, спортен дух и желание за развитие. Няколко години по-късно обаче се спрял на кануто. „Ходех за риба на Панчарево и кануистите гребаха на високо (на коляно) и ми изглеждаха като великани. Реших, че искам и аз да бъда великан. Справих се добре. Много активен спорт е - гребем, плуваме, караме ски, зимата писалки. Много неща и сме много функционални. Зад мен стоят 36 години спорт, професионално 10 години. Не съм бил най-добрият, но за България съм бил 48 пъти шампион. Имам медали от европейски и винаги съм бил чист като сълза, не съм употребявал нищо освен витамини. Спортът трябва да бъде полезен, а не да вдигаш щанги, ако не си щангист. За какво ти е?“, категоричен е Финдо.

Станислав Илиев споделя, че не е съгласен всеки да дава съвети как се тренира правилно, защото по този начин много объркват хората. „Чувал съм подкасти, в които обясняват кога да не се тренира. Можеш да даваш такива съвети, ако си треньор, състезател, завършил академията и т.н., та чак тогава да даваш съвети, а не да влияеш зле на хората. И, разбира се, винаги всички тези хора са голи. Да се съблечеш гол може единствено вкъщи в банята или на плажа. Веднъж в бизнес парка виждам човек, който е познат в тази сфера. Беше отишъл да промотира своите тренировки гол. Колкото и качества да имаш, събличайки се гол, те отпадат според мен. Вече нямаш качества“. Финдо признава, че контролира всяко едно мускулче в тялото си, но дори и той понякога, правейки неспецифични движения, се контузва. „Най-големите ми контузии са емоционални. В нашия спорт имаме една приказка. Количественото натрупване води до трайно качествено изменение“.

Планина

Извън Панчарево Финдо най-често може да бъде видян в планината. Именно там се зарежда и черпи вдъхновение, а често намира и камъни с формата на сърце, явно това е голямата любов към планината, която изпитва. От години Станислав организира тренировъчни лагери под наслов „Подобри себе си“, които почти винаги са съчетани с изкачването на някой връх. Повечето от тях прави на Белмекен, където признава, че среща всички шампиони. На 1 юни му предстои още едно важно събитие, за което разказа в „Мачкаст“.

На Белмекен с Подобри себе си

 На Белмекен с Подобри себе си

С екипа на Мачкаст

 С екипа на Мачкаст

По-трудно оцелява в градската среда

Финдо е участвал в три риалити формата, един от които е „Биг Брадър“.

„По-трудно оцелявам в градската джунгла, отколкото в природата“, смята той и признава, че на този етап не би участвал в ново риалити, дори да го поканят. „Аз се разграничавам от риалити героите. Да, участвал съм в риалити предаване, но герои - те са други хора. Изпразниха се от съдържание големите думи, защото са много лесно употребяеми“, казва Финдо и добавя, че за него изневярата е предателство. „Но с нея се свиква, както се свиква и с войната между другото. За съжаление. Всеки казва, че не иска да предава никого, обаче е удобно и се случва. Много съм против и ми е много сложно, защото този свят е много изцапан“.