0

В ече се радваме на лятото, но с горещините идват и досадните комари. За да можем да се разхождаме на открито, трябва да предприемем мерки и да отблъснем насекомите.
Това може да стане чрез изпитани бабини рецепти. В случая на помощ идват билките. Някои от тях са чудесен начин, за да се справим с неприятните ухапвания. 

На първо място това е босилекът

Той отблъсква както комарите, така и мухите и затова е добре да го посадим в саксии или в градината, ако сме в къща. Билката не е само прекрасна подправка, но с нея може да си приготвите и ефикасен природосъобразен спрей, с който да се пръскате преди излизане. Ето как да си го направите в домашни условия. Сложете на котлона да заврат 4 чаши вода. Тогава прибавете същото количество пресни листа от босилек. Оставете ги да преседят няколко часа.

Изстискайте водата от листата в същия съд и ги изхвърлете.

Добавете 4 чаши водка (или друг наличен спирт). Съхранявайте в хладилник и използвайте като спрей, когато излизате. 

Лавандулата също гони не само комарите, но и молци, бълхи и дори мухи. Поставете букети в дома си (без да ги потапяте във вода). За да се предпазите от мухите на открито, засадете растенията в слънчевите площи на градината. Ако сторите това в близост до входовете на къщата си, то ще запазите тези зони, свободни от вредители. Можете да използвате масло, извлечено от цветята, като препарат против комари, намазвайки откритите части на кожата, когато излизате навън. Още повече че то подхранва кожата и има успокояващ ефект.

Розмарин

Ако планирате събиране на открито, можете да запалите малък огън. Поставете малко градински чай или розмарин в него. Миризмата, която ще се разпространи по-късно, ще бъде приятна за носа ви, но неприятна за комарите. Розмаринът се предлага в различни форми. Растенията могат да се отглеждат в саксии за вътрешен двор или оформени в декоративни пирамиди билкови градини, засадени в озеленени легла.  Растението е ефективен репелент. Може да си направите лесен отблъскващ спрей, като кипнете сушен розмарин в 1 литър вода за 20 до 30 минути и след това долеете 1 л. хладка вода. Съхранявайте комбинираната течност в хладилника и носете със себе си по време на разходка.

Лимонена трева

Лимонената трева също отблъсква комарите. Тя е известна с прекрасните си кулинарни свойства и може да се отглежда както в саксия, така и в земята на слънчево, добре дренирано място. Ароматните й качества са широко използвани в пилешки и свински ястия и за подправяне на супи и салати. 

Мащерка

Самото растение няма да отблъсне досадните комари. За да освободите нейните химикали, трябва първо да обработите листата. За целта  отрежете няколко стъбла и ги разтрийте между дланите си. Препоръчително е да се уверите, че естествените свойства на растението няма да имат отрицателен ефект върху кожата ви. 

Мента

Ментата се разпространява прогресивно, затова се препоръчва отглеждането й в саксии. Установявайки се в градината, може да бъде премахната трудно. Листата обикновено се използват за ароматизиране на ментов чай с лед. Саксии с мента в градината или на верандата ще ви помогнат да се предпазите от досадните насекоми.

Невен 

Невенът е лесно за отглеждане едногодишно цвете и също излъчва миризма, която отблъсква комарите. Може да го насадите в саксии, които да поставите близо до входа към дома си, за да държите насекомите надалеч. Невенът гони и листните въшки.