0

И ма само една логична причина да се заселиш в кенеф. Да вдишваш аромат на плесен с наслада и да се радваш, ако помещението тъне в мръсотия. Всичко това ще те кефи, ако си призрак.

Милиони хора по цял свят вярват в призраци и в духове на покойници, но и смятат, че може да се влезе в контакт с тях. Също както Шекспир е описал срещата на Хамлет с духа на баща му. Оказва се че инфразвуци, идващи от машини и трафопостове, предизвикват подобни усещания и срещи. Като цяло призраците предпочитат да се заселват в стари, неремонтирани къщи. А най-любимото им помещение в тях е банята. Още по-добре ако е две в едно и в нея има стара вана и тоалетна чиния. Колкото по-мръсни и отблъскващи, толкова по-добре.

Експеримент

През пролетта на 2014 г. в Швейцария 12 доброволци вземат участие в експеримент, проведен от Неврофизиологичната лаборатория на Федералната политехника в Лозана. На тях е казано, че ще тестват дистанционно управление на механическа ръка. За целта е трябвало да застанат с гръб към прибора и да го заставят да ги докосне.

Отначало всичко вървяло добре – с движение на пръстите си доброволците активирали робота и чувствали докосване по гърба. В тях се създал илюзията, че сами се пипат. Но после изследователите започнали да задържат механичната ръка за 500 милисекунди, при което доброволците изпаднали в паника. Те искали да се спре експериментът, защото виждали призрак, който ги гледа и докосва. На тях им се струвало, че неведома сила ги блъска към механичната ръка.

А обяснението било просто: призраците, ангелите и демоните се появяват в резултат на изкривяване на сензорно-моторните сигнали. Тези сигнали участват във формирането на самосъзнанието, събирайки и анализирайки информацията за положението на човека в пространството и неговите движения. Когато системата блокира — например при болест или в специален експеримент, като в случая — в човека възниква втори образ на неговото тяло, който се възприема като нещо чуждо и странично. Нищо повече от плод на въображението, са категорични авторите на изследването.

Присъствие

Загадъчна среща с призрак в собствената си лаборатория описва британският учен Уик Тенди. В началото на 1980-те той провежда серия от опити за една голяма фармацевтична компания. Веднъж в самия разгар на работата той почувствал в стаята някакво присъствие. С крайчеца на окото си видял сива фигура до себе си, но когато се обърнал, нямало никой. След няколко Уил Тенди, който бил състезател по фехтовка, както чистил шпагата си в своя кабинет забелязал, че острието й леко вибрира. Той поставил оръжието в ножницата, а то само започнало да излиза. Всичко говорело за присъствието на неканен „гост“.

В крайна сметка Тенди открил за какво става въпрос. В лабораторията му от няколко седмици били поставали вентилатор, който вибрирал с честота около 19 херца, което съответства на инфразвуковия диапазон. И който произвеждал вибрации и създавал образи, каквито всъщност няма. След като изнесли вентилатора от лабораторията, тайнствените гости също оставили на мира учения.

Източник

Според други обяснения пък за да се появят, призраците имат нужда от енергиен източник. За целта те ползват различни машини като ракета носител за визуализация. Ето защо те често се появявали около трафопостове на блокове, работещи на такива честоти, отключващи вратата между измеренията. Геомагнитни полета се получавали и от подземни реки. Къщи разположени върху тях също често били спохождани от привидения сякаш не от този свят и духове на покойници.

Усещане

По данни на „Галъп“, една трета от американците, 28% от канадците и 40 на сто от британците вярват, че някои жилища са направо претъпкани с призраци. Само че нещата опират не до привидения, а до нужда от битови ремонти.

Почти всички къщи, в които се появяват тайнствените гости, са с лоша изолация. Или просто казано, в тях постоянно става някакво течение, което само отваря вратите и кара предметите да се движат. Други пък са плесенясали, а понякога става въпрос и за изтичане на битов газ.

Известно е, че микотоксините могат да предизвикат ирационален страх, неконтролируеми мускулни спазми, дезориентация и даже деменция — все състояния, често описвани от хора, срещнали призраци. Според изследвания, именно плесента е карала обитателите на домовете с привидения да повярват в реалността на гостите от отвъдното. Що се отнася до последствията от отравяне с битовия газ, те са всеизвестни: повдигане, слабост, халюцинации, объркано съзнание — и така до фаталния край. В един от домовете с привидения всичко опирало именно до изтичане на газ. Веднага след като оправили тръбите, полтъргайстите изчезнали.