0

А бу Даби е един от най-проспериращите градове в Обединените арабски емирства, пълен с милиардери, които прахосват с лека ръка баснословни суми. През седмицата там имаше две събития, свързани със скъпи автомобили и богати купувачи.

Първото беше състезанието от Формула 1 за Голямата награда на Абу Даби, а второто бе наддаването за култовото Lamborghini Countach от филма „Вълкът от Уолстрийт” с участието на Леонардо ди Каприо. В лентата колата се появява за малко над три минути, като за това време е размазана от главния герой.

Провал

Организаторите на търга от Bonhams очакваха между 1,38 и 1,83 млн. евро. Потенциалните купувачи щяха да получат като бонуси стол и тениски с посвещение и автографи на Ди Каприо, специални DVD-та с филма и т.н.

Смачканият спортен автомобил е абсолютно реален и от него има произведени само 658 бройки. Режисьорът Мартин Скорсезе е държал на максималната автентичност и затова е купена и смачкана реална кола.

За да се подсигурят дублите на критичните сцени, дори е наета втора идентична, която остава невредима. Но широко рекламираният търг се провали. Причината според експерти е, че колекционерите на този вид предмети и декори обичат да си играят със своите трофеи, което в случая означава да шофират автомобила, а това е невъзможно.

Алтернатива

Не така стоят нещата със състезателния костюм на Стив Маккуин от култовия филм „Льо Ман”. Sotheby's продадоха комплекта, който включва всичко - от шлем до огнеупорно бельо, за умопомрачителните 366 хиляди долара. Маккуин произнася култовата за едно поколение фраза: „Състезанието е животът. Всичко останало е скучно чакане”.

Режисьорът Питър Джаксън си подари уникалния автомобил от мюзикъла „Мечта на колела” по сценарий на Роалд Дал, като плати на търг 805 хиляди долара. Експерти очакваха лъскавият ретроавтомобил да се изтъргува между 1 и 2 млн. долара.

Легендарният Lotus Esprit, използван във филма за Джеймс Бонд през 1977 г., пък бе продаден на търг за малко над 860 хиляди долара. Колата, която в лентата може да се превръща в подводница и е карана от Роджър Мур, вървяла с всички джаджи от оригиналния декор.

Изтърканото кожено яке, носено от Джеймс Дийн в „Бунтовник без кауза”, се изтъргува за 68 хиляди долара, а ослепителната черна рокля на Одри Хепбърн от „Закуска в Тифани” намери своя нов собственик на търг на Christie's за 50 хиляди долара. Личното копие на Одри от сценария на филма с нейните бележки и автограф се продадоха за малко над 630 хиляди британски паунда.

Одри Хепбърн снима Закуска в Тифани

 Одри Хепбърн снима Закуска в Тифани
Gettyimages

Много по-дълбоко се е бръкнал фен, който се е сдобил с боксовите ръкавици на Мохамед Али от мача със Сони Листън през 1965 г. Двубоят влиза в историята с няколко интересни събития. И двамата боксьори в различен етап на мача носят въпросния чифт ръкавици. Али нокаутира Листън, а поразяващият удар става известен като „призрачното кроше” заради светкавичната бързина на Али. Ръкавиците донесоха на предишните си собственици 956 хиляди долара.

Находки

Мечтата на всички мъже, които са порасналите деца от 90-те години на миналия век - оригиналният шлем на Дарт Вейдър от „Междузвездни войни”, предизвика едно от най-ожесточените наддавания в историята. В крайна сметка новият собственик на черната пластмасова каска трябваше да плати над милион долара с таксите и данъците.

Златният шлем на Дарт Вейдър

 Златният шлем на Дарт Вейдър
Gettyimages

С 1,2 милиона долара се раздели новият собственик на лъскавия костюм, носен от Джон Траволта в „Треска в събота вечер”.

Изключително ценни в света на колекционерите са статуетките „Оскар”. Според правилата на Американската академия за филмово изкуство, ако някой от спечелилите иска да продаде трофея, то той първо трябва да го предложи на Академията на символичната цена от един долар.

Много рядко оригинална статуетка се промъква покрай това правило и стига до пазара. Но през 1999 г. Майкъл Джексън успява да се сдобие с „Оскар”-а за най добър филм на „Отнесени от вихъра”.

Първоначално статуетката е била собственост на режисьора Дейвид О’Шелзик. Смята се, че Джексън е платил поне 1,5 млн. долара за придобивката. Култовото червено кожено яке на самия Майкъл Джексън от клипа към песента „Трилър” пък се продаде на търг за 1,8 млн. долара.

Червеното кожено яке на Майкъл Джексън в клипа към песента Трилър

 Червеното кожено яке на Майкъл Джексън в клипа към песента Трилър
Уикипедия

Роклята, която носи Джуди Гарланд в „Магьосникът от Оз”, е продадена за умопомрачителните 1,56 млн. долара. Всъщност става дума за комплект за две идентични небесносини рокли, които е сменяла Гарланд, докато се е превъплъщавала в образа на Дороти. Друга част от реквизита на същия филм влезе в историята. Червените пантофки на героинята са най-скъпите в света – 2 млн. долара.

Пантофките на Дороти се продадоха за два милиона долара

 Пантофките на Дороти се продадоха за два милиона долара
Gettyimages

Оригинали

Оригиналният текст на Боб Дилън за хита Like a Rolling Stone се продаде за два милиона долара. Четирите страници с логото на хотел, на които Боб е нахвърлял стиховете, съдържат няколко реда, които са отпаднали от финалния вариант на песента.

Уникална цена бе постигната на търга за продажбата на произведения през 1967 г. Rolls-Royce Phantom, който първоначално е бил собственост на Джон Ленън и е ръчно изрисуван, бе продаден през 1985 г. за 2,2 млн. долара. Ако се преизчисли тази цена с натрупаната инфлация, се получава оценка от 5,6 млн. долара към днешна дата.