0

И ван Звездев има в запас всякакви рецепти – и нашенски, и от далечни земи. Ето няколко идеи за пълнени чушки по различен начин от zvezdev.com.

С патладжан и тиквички

Продукти:

- 1 кг зелени чушки за пълнене

- зехтин за поливане

- 1 ч.л. сол

За плънката:

- 100 - 150 г краве сирене

- 1 малък патладжан - 200 г

- 1 малка тиквичка -100 г

- 2 стръка пресен лук или 1/4 глава стар кромид

- 1 стрък пресен чесън или 1 скилидка

- 4 стръка магданоз

- 4 стръка копър

- 4 филии по-стар хляб

- 8 с.л. зехтин

- 1 ч.л. сол

За подлучения сос:

- 1 кофичка кисело мляко

- 2 скилидки чесън

- 1 с.л. зехтин

- 1 ч.л. сол

Приготвяне:

Нарязваме патладжана и тиквичката на малки кубченца, а чесъна и лука наситняваме. Задушаваме ги за 7-8 минути в сгорещен зехтин, като разбъркваме периодично. Посоляваме и добавяме нарязан на кубчета хляб. Пържим за няколко минути и поръсваме с наситнените подправки. Оттегляме от котлона, отгоре поръсваме с едро настъргано сирене и размесваме добре. Почистваме чушките от дръжки и семки, посоляваме ги отвътре и ги пълним с приготвената плънка. Затваряме с капаче и поставяме в тава. Поливаме обилно със зехтин и поставяме в средата на предварително затоплена фурна. Печем на 180 градуса за 30 минути. Приготвяме соса. В хаванче счукваме скилидки чесън заедно със сол и ги прехвърляме в купа. Слагаме кисело мляко и разбъркваме много добре. Поливаме със струйка зехтин и поднасяме с пълнените чушки.

С кайма, ориз и сос

Продукти:

- 10 - 12 чушки за пълнене

За плънката:

- 400 г кайма

- 1 глава кромид лук

- 1 морков

- 100 г ориз

- 1 ч.ч. стерилизирани домати

- 1 ч.л. сушена чубрица

- 2 клонки ситно нарязан копър

- 1 клонка целина

- 2 ч.л. червен пипер

- 2 ч.л. сол

- 6 с.л. олио

За заливката:

- 2 яйца

- 4 с.л. кисело мляко

- 1 с.л. брашно

- 1 щипка сол

- 1 ч.л. лимонов сок

Приготвяне:

Лукът и морковът се режат на ситно и запържват в олио за минута, добавя се ориз и пържи, докато той стане стъклен за около минута. Тогава се подправя с червен пипер, сол и налива 100 мл гореща вода. Слагат се домати и се оставя да се изпари водата. Подправя се с чубрица, копър - ситно нарязана целина и се слага кайма, обърква се добре. Чушките се почистват от семето и се запазва капачето, посоляват се отвътре и се пълнят с каймата. Горната част на всяка чушка се потапя в брашно и се слага капаче, чушките се редят в намаслена тава. Поливат се с 2-3 с.л. олио, налива се половин чаша гореща вода и тавата се слага в предварително затоплена фурна до 180 градуса. Чушките се пекат 45-50 минути. След като са готови, се изваждат от тавата.

Прави се заливка, като в тиган се слага брашно, разрежда се с 100 мл студена вода и се добавя течността от тавата, в която са печени чушките. Слага се кисело мляко, разбива се добре, посолява и се слагат яйца. Като се разбърква с тел непрекъснато, сосът се нагрява, докато кипне. Подкиселява се в края с лимонов сок. Чушките се поднасят със соса.

Със сирене и кашкавал

Продукти:

- 10 - 12 зелени чушки - около 1 кг

- 200 - 250 г краве сирене

- 200- 250 г кашкавал

- 2 с.л. едросмляна лютеница

- олио

- сол

Приготвяне:

В купа намачкваме с вилица сиренето, прибавяме и настъргания кашкавал. Слагаме и лютеницата, поливаме със струйка олио, разбъркваме добре. Пълним чушките с приготвената плънка, като предварително поръсваме всеки отвор с по 1 щипка сол. Поставяме чушките в обилно намаслена тавичка. Печем за 30 минути на 180 градуса.

С кайма и кускус

Продукти:

- 400 г кайма смес

- 100 г кускус

- 10 - 12 пресни пиперки

- 1 глава кромид лук

- 1 кубче зеленчуков бульон

- 1-2 ч. л. червен пипер

- 1/2 ч. л. босилек

- 6 с. л. олио

- сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Нарязваме кромид лук на ситно и го запържваме за 30 секунди в сгорещено олио. Добавяме измития кускус в загрято олио и го запържваме. Добавяме 250 мл вряща вода. Добавяме 1 кубче зеленчуков бульон. Варим на бавен огън около 10 минути. Добавяме доматеното пюре и босилек. Накрая добавяме каймата и разбъркваме, докато стане на трохи. Добавяме каймата, която пържим 4-5 минути, докато стане на трохи. Поръсваме с червен пипер, сол, сминдух, черен пипер и чубрица. Прибавяме отцедения кускус. Пълним осолените чушки с плънката, като ги продупчваме с вилица на 6-7 места, за да не се разцепят при печенето. Печем във фурна, загрята на 180 - 190 градуса, около 30-40 минути.