0

Л овец от дружинката в кърджалийското село Млечино държи рекорда за този сезон за най-голям повален глиган.

Слуката споходи Байрам Халил, който успя да отстреля 240-килограмов глиган с рекордни трофейни глиги. Огромното животно е повалено в местността Каракаш край ардинското село Левци. Добра пушка, добри патрони и най-вече сърцатото гонче Балкан са предпоставки за успеха на опитния ловец.

Впечатлящо

Впечатляща е слуката и на Тейнур Марем от дружинката в хасковското село Николово. Той повали 209-килограмов глиган в м. Хисаря и това е първият негов златен медал. Асистираха успеха му българското трицветно гонче Рекс и балканското гонче Бъг, отгледани и обучени от баща му Марем Марем.

Ловците от дружинката в Могилица, Смолянско, приключиха сезона за лов на дива свиня с излет, на който паднаха осем прасета. Общо за сезона те имат отстреляни 25, както съобщава най-неуморимият тамошен ловец Росен Инджов.

Ловната дружинка в с. Габровци, Великотърновско, отчита пет добити диви свине през сезона. Най-впечатляваща е слуката на Любен Димитров от Павликени - 160-килограмов глиган.

Популация

През 2016 г. популацията на дивата свиня в страната наброява 94 741 бр. и е нараснала в сравнение с предишната година с 5557 бр. Тази численост тогава буди опасения за неконтролируемото нанасяне на щети на селското стопанство, което може да бъде компенсирано единствено от интензивния лов. Само след две години обаче епидемията от африканска чума по свинете налага драстични мерки по намаляване на поголовието и отстрела от организираните ловци и смъртността от болестта свежда броя на дивите свине у нас до под 40 000 бр. Според някои специалисти дори тази цифра е сериозно завишена, поради което те предлагат за един сезон да се въведе мораториум върху лова на дива свиня. Това не се случва, но въпреки това през последния сезон се наблюдава известно увеличение на популацията, особено в оптималните за този дивеч планински и полупланински гористи райони. Сега вече е ясно, че не са необходими драстични мерки за ограничаване на този лов.

Ето защо много от ловните дружинки в страната изпращат този сезон със сериозни ловни успехи.