0

П растара максима гласи, че първо се яде с очите, а после с устата. Много е важно как ще изглежда едно ястие. Доказано е също, че и децата обичат да им се поднасят ястия с форма на приказни герои, животни или предмети. Ето няколко идеи по въпроса, направени и с помощта на домати, забелязани в az-gotvia.bg.

Доматени кули

Необходими продукти:

  • 50-60 г крема сирене
  • 40-50 г настъргано краве сирене
  • 3-4 листа зелена салата
  • 2 домата
  • 1 стрък лук
  • 1/2 стрък праз (от бялата част)

За винегрета:

  • 3 с.л. зехтин
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. ябълков оцет
  • 1-2 стръка магданоз
  • сол

Начин на приготвяне:

Почистват се дръжките на доматите, а от противоположната страна леко се сцепват на кръст. Бланшират се за кратко във вряла вода и веднага след това се охлаждат в ледено студена вода. Обелват се и се нарязват на шайби. Двата вида сирене се смесват със ситно нарязаните лук и праз. Върху лист зелена салата се подреждат доматените шайби, като се започва от най-голямата и върху всяка се слага от пастета. Смесват се продуктите за винегрета, като магданозът е ситно нарязан. Кулата се полива с винегрета, по желание се украсява с маслина.

Червени гъбки

Необходими продукти:

  • 3 твърдо сварени яйца
  • 3 малки домата
  • сол
  • черен пипер
  • майонеза
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Сварените и обелени яйца се отрязват по малко от двата края, за да могат да стоят изправени. Доматите се измиват, подсушават се и от тях се изрязват шапчиците на гъбките. Отрязаната страна се подправя със сол и черен пипер и леко се издълбава. Доматите се поставят върху яйцата. Върху тях с шприц се правят точки от майонеза. Магданозът се слага за украса като трева.

Розички

Необходими продукти:

  • твърди домати

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете доматите. С остър нож направете разрез като капаче от долната страна на домата, който ще служи за основа и без да го отрязвате до край продължете все едно белите домата, но захващайте освен люспата и от самия домат, докато го обиколите няколко пъти. След това започнете от края да навивате получената лента, като накрая поставите навитата част върху първоначално изрязаната основа. Използвайте за декорация на салати или за гарнитура.

Тепанаки

Необходими продукти:

  • 250 г телешко филе
  • 250 г свинско филе
  • 250 г пилешко филе
  • 200 г моркови
  • 200 г печурки или други гъби
  • 100 г тиквички
  • 100 г пресни чушки
  • 100 г ориз
  • 100 г лук
  • 40 мл соев сос
  • 100 г домати
  • 60 г доматено пюре
  • сол

Начин на приготвяне:

Изчистените от ципите и жилите телешко, свинско и пилешко меса се нарязват на лентички. На лентички се нарязват също морковите, тиквичките, гъбите, чушките и лукът. Всичко това се запържва, като най-напред се слага месото, а след това се добавят и зеленчуците. Накрая се добавят доматеното пюре и соевия сос. Преди да се сервира, ястието се гарнира със задушен ориз, който може да оформите като любимо животно – например коте, а маслинки да са му ишичките и мустачките, морковче за лапичките и т.н.