0

А ко има рецепта за пълноценен живот, кой по-добре би могъл да я опише от доктор на медицинските науки, фармацевт и психолог? Асена Сербезова е име, което не се нуждае от специално представяне. Но първата й художествена книга „Четвърт приказки за Клара и Кристо“ (издателство „Бард“) е нещо, за което си заслужава да поговорим. Тя е за най-важните неща - любовта, приемането, отглеждането на деца, израстването и стремежите, както и за Смисъла. Историите в нея - 25 на брой, са събирани от 2014 г.

Книгата на Асена Сербезова е за необходимостта да сме честни към себе си и към другите. Напомня за важната роля на общуването и силата на постъпките ни. Разкрива как всяка лъжа и заблуда ни отдалечава от същността ни и как трябва всекидневно да се борим с най-силния враг на щастието - егото. Мнозина ще припознаят ситуациите и уроците, през които преминават героите. Историите ще ви помогнат да осмислите по-дълбоко вашите лични предизвикателства и дори да ви дадат по-различна перспектива.

Ако търсите готови рецепти за „успех“, без да имате намерение да „спрете“ света и да се потърсите, да се намерите и да започнете да творите и да давате, дори не я започвайте, казват издателите от „Бард“. Има хора, за които Умберто Еко казва, че „чакат цяла седмица да стане петък, цяла година - да дойде лятото, и цял живот - да дойде щастието“. Ако сте от тях и ви харесва да сте такива, оставете книгата за някой друг, който не чака по-добри дни, за да живее пълноценно. А после, ако един ден го срещнете променен и по-усмихнат, може да я потърсите отново.

Някои ще кажат, че това е книга за възпитанието. Други ще я възприемат като търсене на любовта във всичките й измерения. Трети ще решат, че става въпрос за отговори на вечните въпроси, ако въобще има такива. Със сигурност обаче няма да откриете и следа от положителното мислене, положителната нагласа и прочее положителности, които - натрапени и преувеличени - могат само да влошат картината.

Асена Сербезова e омъжена, майка на две деца. Специализира в психотерапевтичното направление на логотерапията и практикува като лайф коуч. Интересите й са насочени към пренаталната психология, логотерапията и майндфулнес практиките. Вицепрезидент e на 75-ата асамблея на Световната здравна организация. Професор е във Факултета по обществено здраве, където преподава в специалностите Управление на клиничните изпитвания и Стратегически мениджмънт на фармацевтичната дейност. Автор и съавтор е на повече от 150 научни публикации в областта на употребата на лекарства и лекарствената политика. В битието си на фармацевт е позната като директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, председател на Българския фармацевтичен съюз и министър на здравеопазването в 99-ото правителство на България.