0

Р ецептите от бабините времена напоследък са предпочитани. Но вече ги поднасят и по нови варианти. Някои ги предпочитат, съобразени с италианската или мексиканската кухня, но в добрата си същност това са си стари и престари бабини вкусотии, сочи справка в gotvetesmen.com.

Овчарска салата

Необходими продукти:

  • 3-4 домата
  • 1 краставица
  • 1 глава червен лук
  • 100 г шунка
  • 100 г мариновани гъби
  • половин връзка магданоз
  • 100 г краве сирене
  • 1 сварено яйце
  • маслина
  • олио
  • сол

Начин на приготвяне:

Краставицата се обелва и нарязва на кубчета. Доматите се нарязват на резени и заедно с краставицата се поставят в голяма купа. Главата червен лук се обелва и нарязва на тънки полумесеци. Шунката се нарязва на кубчета и заедно с червения лук се изсипва в купата. Гъбите се отцеждат и се нарязват, след което се добавят към салатата. Магданозът се измива, подсушава и нарязва на ситно. Овчарската салата се поръсва с магданоза и се полива с 2-3 с.л. олио. Салатата се разбърква добре. Сиренето се настъргва на едро ренде върху салатата. Овчарската салата се украсява с обеленото и нарязано сварено яйце, а отгоре се гарнира с маслина.

Подлучена рибена супа

Необходими продукти:

  • 500 г почистено рибено филе
  • 3 глави кромид лук
  • 2 филии бял хляб без кората
  • 4 с.л. олио
  • 4 с.л. кисело мляко
  • 2 жълтъка
  • половин дафинов лист
  • 15 зърна черен пипер
  • 1 ч.л. краве масло
  • лимонов сок
  • магданоз и сол

Начин на приготвяне:

Рибата се нарязва на порции и се маринова в лимонов сок и сол. Оставя се така в продължение на 1 час. Нарязаният на ситно лук се задушава в олиото. Прибавят се 4 ч.ч. студена вода, рибното филе, черният пипер и дафиновият лист. Сместа се кипва бавно и се вари 15 минути. Оттегля се от огъня и се застройва с жълтъците и киселото мляко. Хлябът, нарязан на хапки, се запича леко, наръсва се със стопеното масло и се разпределя в купички за супа. Залива се със супата, която се наръсва със ситно нарязан магданоз. Подлучената рибена супа се поднася топла.

Мусака от патладжани и домати

Необходими продукти:

  • 1 кг патладжани
  • сол
  • 1 кг узрели домати
  • 1 глава чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 125 мл (1/2 ч.ч.) олио
  • 3 с.л. галета

Начин на приготвяне:

Патладжаните се обелват и нарязват на филии. Посоляват се и се оставят в наклонен съд, за да се oтцеди горчивият им сок (за около 30 минути). Магданозът се измива и подсушава, след което с обеления чесън се нарязват на ситно и се смесват. Доматите се измиват и нарязват на кръгли филии. Фурната се загрява на 180 градуса. Огнеупорна и дълбока тава се намаслява с 2 с.л. олио. На дъното плътно се нареждат филиите от доматите. Поръсват се с магданозената смес. Покриват се с патладжаните и се поръсват с магданозената смес. Това се повтаря до свършване на продуктите. Най-отгоре трябва да се сложи ред от домати и да се поръси с галета. Мусаката от патладжани и домати се залива с останалото олио. Пече се 90 минути или докато остане на мазнина. Мусаката от патладжани и домати се поднася с кисело мляко и/или салата според сезона.

Тиганици

Необходими продукти:

  • 120 г брашно
  • 3/4 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч. л. сода
  • 180 г извара
  • 2 белтъка

За разядката:

  • 2 с.л. зехтин
  • 1 малка глава червен лук
  • 2 печени чушки
  • 2 с.л. (балсамов) оцет
  • 2 с.л. ситно нарязан босилек
  • сол
  • смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

За разядката 1 с.л. зехтин се сгорещява в дълбок тиган. Прибавят се ситно нарязаните лук, чушки. Готвят се 5 минути или докато лукът омекне. Добавят се оцетът, босилекът, солта и черният пипер. Салцата се загрява за 1-2 минути, след което се маха от котлона.

В малка купа се разбъркват брашното, содата и бакпулверът. В голяма купа се намачква изварата с дървена лъжица. Добавя се пресятата брашнена смес. Подправят се със сол и черен пипер. Белтъците се разбиват на мек сняг и се изсипват в купата. Тестото внимателно се разбърква. Останалият зехтин се загрява в дълбок тиган на среден огън. Сипва се 1 с.л. от тестото за всяка тиганица. Пържат се по 1 минута от всяка страна до златист цвят. Поднасят се топли и поръсени със ситно нарязан босилек.

Бъркани яйца със сирене по шопски

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 1 с.л. олио
  • 1-2 пресни люти чушки
  • 50 г сирене
  • четвърт 1/4 глава лук
  • сол
  • червен пипер
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Сгорещява се мазнината в порционно тиганче. Нарязва се само зелената част (без семето) на пиперките и се слага в мазнината заедно със ситно нарязания лук. Разбърква се и се прибавят разбитите яйца, в които е надробено сиренето. Държи се на огъня 1-2 минути, разкъсва се тук-там с вилица. Щом белтъкът започне да побелява, се оттегля от огъня, наръсва се с червен пипер (или шарена сол) и накълцан магданоз.

Сиренки

Необходими продукти:

  • 1 яйце
  • 1 с.л. олио
  • 3/4 ч.ч.вода
  • 1/4 ч.ч. прясно мляко
  • мая колкото орех (или 1 пакетче суха)
  • 1 ч.л. захар
  • щипка сол
  • брашно, колкото поеме за рядко тесто
  • натрошено сирене за плънката
  • 2 с.л. захар

Начин на приготвяне:

От посочените продукти се омесва рядко тесто, което се оставя да бухне. След това се разточва на кора, от която с помощта на чаена чаша се изрязват кръгчета. Кръгчетата се намазват с олио, след което се слага плънката от натрошено сирене и кръгчетата се прегъват на две. Краищата им се притискат. Нареждат се в тавичка и отново се оставят да бухнат. Преди изпичането се мажат със смес от 2 с.л. захар и 1 кафеена чаша вода. След изпичането сиренките се намазват отново.

Тези бабини сиренки могат да се приготвят с най-различна плънка - кашкавал, колбас, дори със сладко.