Р ецептите от бабините времена напоследък са предпочитани. Но вече ги поднасят и по нови варианти. Някои ги предпочитат, съобразени с италианската или мексиканската кухня, но в добрата си същност това са си стари и престари бабини вкусотии, сочи справка в gotvetesmen.com.
Овчарска салата
Необходими продукти:
- 3-4 домата
- 1 краставица
- 1 глава червен лук
- 100 г шунка
- 100 г мариновани гъби
- половин връзка магданоз
- 100 г краве сирене
- 1 сварено яйце
- маслина
- олио
- сол
Начин на приготвяне:
Краставицата се обелва и нарязва на кубчета. Доматите се нарязват на резени и заедно с краставицата се поставят в голяма купа. Главата червен лук се обелва и нарязва на тънки полумесеци. Шунката се нарязва на кубчета и заедно с червения лук се изсипва в купата. Гъбите се отцеждат и се нарязват, след което се добавят към салатата. Магданозът се измива, подсушава и нарязва на ситно. Овчарската салата се поръсва с магданоза и се полива с 2-3 с.л. олио. Салатата се разбърква добре. Сиренето се настъргва на едро ренде върху салатата. Овчарската салата се украсява с обеленото и нарязано сварено яйце, а отгоре се гарнира с маслина.
Подлучена рибена супа
Необходими продукти:
- 500 г почистено рибено филе
- 3 глави кромид лук
- 2 филии бял хляб без кората
- 4 с.л. олио
- 4 с.л. кисело мляко
- 2 жълтъка
- половин дафинов лист
- 15 зърна черен пипер
- 1 ч.л. краве масло
- лимонов сок
- магданоз и сол
Начин на приготвяне:
Рибата се нарязва на порции и се маринова в лимонов сок и сол. Оставя се така в продължение на 1 час. Нарязаният на ситно лук се задушава в олиото. Прибавят се 4 ч.ч. студена вода, рибното филе, черният пипер и дафиновият лист. Сместа се кипва бавно и се вари 15 минути. Оттегля се от огъня и се застройва с жълтъците и киселото мляко. Хлябът, нарязан на хапки, се запича леко, наръсва се със стопеното масло и се разпределя в купички за супа. Залива се със супата, която се наръсва със ситно нарязан магданоз. Подлучената рибена супа се поднася топла.
Мусака от патладжани и домати
Необходими продукти:
- 1 кг патладжани
- сол
- 1 кг узрели домати
- 1 глава чесън
- 1 връзка магданоз
- 125 мл (1/2 ч.ч.) олио
- 3 с.л. галета
Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват и нарязват на филии. Посоляват се и се оставят в наклонен съд, за да се oтцеди горчивият им сок (за около 30 минути). Магданозът се измива и подсушава, след което с обеления чесън се нарязват на ситно и се смесват. Доматите се измиват и нарязват на кръгли филии. Фурната се загрява на 180 градуса. Огнеупорна и дълбока тава се намаслява с 2 с.л. олио. На дъното плътно се нареждат филиите от доматите. Поръсват се с магданозената смес. Покриват се с патладжаните и се поръсват с магданозената смес. Това се повтаря до свършване на продуктите. Най-отгоре трябва да се сложи ред от домати и да се поръси с галета. Мусаката от патладжани и домати се залива с останалото олио. Пече се 90 минути или докато остане на мазнина. Мусаката от патладжани и домати се поднася с кисело мляко и/или салата според сезона.
Тиганици
Необходими продукти:
- 120 г брашно
- 3/4 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч. л. сода
- 180 г извара
- 2 белтъка
За разядката:
- 2 с.л. зехтин
- 1 малка глава червен лук
- 2 печени чушки
- 2 с.л. (балсамов) оцет
- 2 с.л. ситно нарязан босилек
- сол
- смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
За разядката 1 с.л. зехтин се сгорещява в дълбок тиган. Прибавят се ситно нарязаните лук, чушки. Готвят се 5 минути или докато лукът омекне. Добавят се оцетът, босилекът, солта и черният пипер. Салцата се загрява за 1-2 минути, след което се маха от котлона.
В малка купа се разбъркват брашното, содата и бакпулверът. В голяма купа се намачква изварата с дървена лъжица. Добавя се пресятата брашнена смес. Подправят се със сол и черен пипер. Белтъците се разбиват на мек сняг и се изсипват в купата. Тестото внимателно се разбърква. Останалият зехтин се загрява в дълбок тиган на среден огън. Сипва се 1 с.л. от тестото за всяка тиганица. Пържат се по 1 минута от всяка страна до златист цвят. Поднасят се топли и поръсени със ситно нарязан босилек.
Бъркани яйца със сирене по шопски
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 1 с.л. олио
- 1-2 пресни люти чушки
- 50 г сирене
- четвърт 1/4 глава лук
- сол
- червен пипер
- магданоз
Начин на приготвяне:
Сгорещява се мазнината в порционно тиганче. Нарязва се само зелената част (без семето) на пиперките и се слага в мазнината заедно със ситно нарязания лук. Разбърква се и се прибавят разбитите яйца, в които е надробено сиренето. Държи се на огъня 1-2 минути, разкъсва се тук-там с вилица. Щом белтъкът започне да побелява, се оттегля от огъня, наръсва се с червен пипер (или шарена сол) и накълцан магданоз.
Сиренки
Необходими продукти:
- 1 яйце
- 1 с.л. олио
- 3/4 ч.ч.вода
- 1/4 ч.ч. прясно мляко
- мая колкото орех (или 1 пакетче суха)
- 1 ч.л. захар
- щипка сол
- брашно, колкото поеме за рядко тесто
- натрошено сирене за плънката
- 2 с.л. захар
Начин на приготвяне:
От посочените продукти се омесва рядко тесто, което се оставя да бухне. След това се разточва на кора, от която с помощта на чаена чаша се изрязват кръгчета. Кръгчетата се намазват с олио, след което се слага плънката от натрошено сирене и кръгчетата се прегъват на две. Краищата им се притискат. Нареждат се в тавичка и отново се оставят да бухнат. Преди изпичането се мажат със смес от 2 с.л. захар и 1 кафеена чаша вода. След изпичането сиренките се намазват отново.
Тези бабини сиренки могат да се приготвят с най-различна плънка - кашкавал, колбас, дори със сладко.