0

Р ецептите от бабини времена напоследък са предпочитани. Но вече ги поднасят и по нови варианти. Някои ги предпочитат, съобразени с италианската или мексиканска кухни, но в добрата си същност това са си стари и престари бабини вкуснотии, сочи справка в gotvetesmen.com.

Овчарска салата

Продукти:

3-4 домата

1 краставица

1 глава червен лук

100 г шунка

100 г мариновани гъби

половин връзка магданоз

100 г краве сирене

1 сварено яйце

маслина

олио

сол

Приготвяне:

Краставицата се обелва и нарязва на кубчета. Доматите се нарязват на резени и заедно с краставицата се поставят в голяма купа. Главата червен лук се обелва и нарязва на тънки полумесеци. Шунката се нарязва на кубчета и заедно с червения лук се изсипва в купата. Гъбите се отцеждат и се нарязват, след което се добавят към салатата. Магданозът се измива, подсушава и нарязва на ситно. Овчарската салата се поръсва с магданоза и се полива с 2-3 с.л. олио. Салатата се разбърква добре. Сиренето се настъргва на едро ренде върху салатата. Овчарската салата се украсява с обеленото и нарязано сварено яйце, а отгоре се гарнира с маслина.

Подлучена рибна супа

Продукти:

500 г почистено рибно филе

3 глави кромид лук

2 филии бял хляб без кората

4 с.л. олио

4 с.л. кисело мляко

2 жълтъка

половин дафинов лист

15 зърна черен пипер

1 ч.л. краве масло

лимонов сок

магданоз и сол

Приготвяне:

Рибата се нарязва на порции и се маринова в лимонов сок и сол. Оставя се така в продължение на 1 час. Нарязаният на ситно лук се задушава в олиото. Прибавят се 4 ч.ч. студена вода, рибното филе, черният пипер и дафиновият лист. Сместа се кипва бавно и се вари 15 минути. Оттегля се от огъня и се застройва с жълтъците и киселото мляко. Хлябът, нарязан на хапки, се запича леко, наръсва се със стопеното масло и се разпределя в купички за супа. Залива се със супата, която се наръсва със ситно нарязан магданоз. Подлучената рибна супа се поднася топла.

Мусака от патладжани и домати

Продукти:

1 кг патладжани

сол

1 кг узрели домати

1 глава чесън

1 връзка магданоз

125 мл (1/2 ч.ч.) олио

3 с.л. галета

Приготвяне:

Патладжаните се обелват и нарязват на филии. Посоляват се и се оставят в наклонен съд, за да се oтцеди горчивият им сок (за около 30 минути). Магданозът се измива и подсушава, след което с обеления чесън се нарязват на ситно и се смесват. Доматите се измиват и нарязват на кръгли филии. Фурната се загрява на 180 градуса. Огнеупорна и дълбока тава се намаслява с 2 с.л. олио. На дъното плътно се нареждат филиите от доматите. Поръсват се с магданозената смес. Покриват се с патладжаните и се поръсват с магданозената смес. Това се повтаря до свършване на продуктите. Най-отгоре трябва да се сложи ред от домати и да се поръси с галета. Мусаката от патладжани и домати се залива с останалото олио. Пече се 90 минути или докато остане на мазнина. Мусаката от патладжани и домати се поднася с кисело мляко и/или салата според сезона.

Тиганици

Продукти:

120 г брашно

3/4 ч.л. бакпулвер

1/4 ч. л. сода

180 г извара

2 белтъка

За разядката:

2 с.л. зехтин

1 малка глава червен лук

2 печени чушки

2 с.л. (балсамов) оцет

2 с.л. ситно нарязан босилек

сол

смлян черен пипер

Приготвяне:

За разядката 1 с.л. зехтин се сгорещява в дълбок тиган. Прибавят се ситно нарязаните лук, чушки. Готвят се 5 минути или докато лукът омекне. Добавят се оцетът, босилекът, солта и черният пипер. Салцата се загрява за 1-2 минути, след което се маха от котлона.

В малка купа се разбъркват брашното, содата и бакпулверът. В голяма купа се намачква изварата с дървена лъжица. Добавя се пресятата брашнена смес. Подправят се със сол и черен пипер. Белтъците се разбиват на мек сняг и се изсипват в купата. Тестото внимателно се разбърква. Останалият зехтин се загрява в дълбок тиган на среден огън. Сипва се 1 с.л. от тестото за всяка тиганица. Пържат се по 1 минута от всяка страна до златист цвят. Поднасят се топли и поръсени със ситно нарязан босилек.