Р ецептите от бабини времена напоследък са предпочитани. Но вече ги поднасят и по нови варианти. Някои ги предпочитат, съобразени с италианската или мексиканска кухни, но в добрата си същност това са си стари и престари бабини вкуснотии, сочи справка в gotvetesmen.com.
Овчарска салата
Продукти:
3-4 домата
1 краставица
1 глава червен лук
100 г шунка
100 г мариновани гъби
половин връзка магданоз
100 г краве сирене
1 сварено яйце
маслина
олио
сол
Приготвяне:
Краставицата се обелва и нарязва на кубчета. Доматите се нарязват на резени и заедно с краставицата се поставят в голяма купа. Главата червен лук се обелва и нарязва на тънки полумесеци. Шунката се нарязва на кубчета и заедно с червения лук се изсипва в купата. Гъбите се отцеждат и се нарязват, след което се добавят към салатата. Магданозът се измива, подсушава и нарязва на ситно. Овчарската салата се поръсва с магданоза и се полива с 2-3 с.л. олио. Салатата се разбърква добре. Сиренето се настъргва на едро ренде върху салатата. Овчарската салата се украсява с обеленото и нарязано сварено яйце, а отгоре се гарнира с маслина.
Подлучена рибна супа
Продукти:
500 г почистено рибно филе
3 глави кромид лук
2 филии бял хляб без кората
4 с.л. олио
4 с.л. кисело мляко
2 жълтъка
половин дафинов лист
15 зърна черен пипер
1 ч.л. краве масло
лимонов сок
магданоз и сол
Приготвяне:
Рибата се нарязва на порции и се маринова в лимонов сок и сол. Оставя се така в продължение на 1 час. Нарязаният на ситно лук се задушава в олиото. Прибавят се 4 ч.ч. студена вода, рибното филе, черният пипер и дафиновият лист. Сместа се кипва бавно и се вари 15 минути. Оттегля се от огъня и се застройва с жълтъците и киселото мляко. Хлябът, нарязан на хапки, се запича леко, наръсва се със стопеното масло и се разпределя в купички за супа. Залива се със супата, която се наръсва със ситно нарязан магданоз. Подлучената рибна супа се поднася топла.
Мусака от патладжани и домати
Продукти:
1 кг патладжани
сол
1 кг узрели домати
1 глава чесън
1 връзка магданоз
125 мл (1/2 ч.ч.) олио
3 с.л. галета
Приготвяне:
Патладжаните се обелват и нарязват на филии. Посоляват се и се оставят в наклонен съд, за да се oтцеди горчивият им сок (за около 30 минути). Магданозът се измива и подсушава, след което с обеления чесън се нарязват на ситно и се смесват. Доматите се измиват и нарязват на кръгли филии. Фурната се загрява на 180 градуса. Огнеупорна и дълбока тава се намаслява с 2 с.л. олио. На дъното плътно се нареждат филиите от доматите. Поръсват се с магданозената смес. Покриват се с патладжаните и се поръсват с магданозената смес. Това се повтаря до свършване на продуктите. Най-отгоре трябва да се сложи ред от домати и да се поръси с галета. Мусаката от патладжани и домати се залива с останалото олио. Пече се 90 минути или докато остане на мазнина. Мусаката от патладжани и домати се поднася с кисело мляко и/или салата според сезона.
Тиганици
Продукти:
120 г брашно
3/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч. л. сода
180 г извара
2 белтъка
За разядката:
2 с.л. зехтин
1 малка глава червен лук
2 печени чушки
2 с.л. (балсамов) оцет
2 с.л. ситно нарязан босилек
сол
смлян черен пипер
Приготвяне:
За разядката 1 с.л. зехтин се сгорещява в дълбок тиган. Прибавят се ситно нарязаните лук, чушки. Готвят се 5 минути или докато лукът омекне. Добавят се оцетът, босилекът, солта и черният пипер. Салцата се загрява за 1-2 минути, след което се маха от котлона.
В малка купа се разбъркват брашното, содата и бакпулверът. В голяма купа се намачква изварата с дървена лъжица. Добавя се пресятата брашнена смес. Подправят се със сол и черен пипер. Белтъците се разбиват на мек сняг и се изсипват в купата. Тестото внимателно се разбърква. Останалият зехтин се загрява в дълбок тиган на среден огън. Сипва се 1 с.л. от тестото за всяка тиганица. Пържат се по 1 минута от всяка страна до златист цвят. Поднасят се топли и поръсени със ситно нарязан босилек.