0

П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от миналия век. Идеите са превъзходни и за съвремието.

Зелен хайвер

Вземаме 2 средно големи сини патладжани, 5-6 скилидки чесън, 1 голям или 2 по-малки червени домата, 4-5 лъжици олио, 1 лъжица оцет, сол и магданоз.

Патладжаните изпичаме в печката на силна жар, докато омекнат хубаво (печем ги на силен огън, за да не почернее вътрешността им). Оставяме ги да поизстинат и ги обелваме. Счукваме чесъна със сол, прибавяме го към обелените патладжани и с дървена лъжица или чукче бием докато получим хубава разбита гладка маса. Обелваме добре кожицата на червените домати, нарязваме ги много на дребно, прибавяме към горната смес и продължаваме да бием докато червените домати се поизгубят. Сега прибавяме около 1 суп. лъжица много ситно скълцан магданоз, 1 лъжица оцет и 3-4 лъжици олио; наново разбиваме добре хайвера и изсипваме в чиния. Украсяваме с филийки червени домати и магданоз.

С пържени домати

Приготвяме го по същия начин като горния зелен хайвер, с тази разлика, че след като обелим и нарежем червените домати ги слагаме да се пържат в олиото, докато се стопят и се получи хубав доматен сос. Оставяме соса да изстине и след това го съединяваме с разбитите сини патладжани.