0

П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от миналия век. Идеите са превъзходни и за съвремието.

Лучена майонеза

Вземаме 3-4 тънки стръка праз, изчистваме ги и нарязваме на дълги парчета, които слагаме да се сварят в подсолена вода. Като уври празът, го изсипваме в цедка да му се отцеди добре водата и изстине, след което нареждаме парчетата в голяма чиния. Отделно в дебела чугунена или бакърена тенджера слагаме 60 г прясно масло, разбиваме го хубаво и бавно прибавяме 2 жълтъка, като бием непрекъснато, за да не се пресекат. Прибавяме след това 1 супена лъжица брашно и 1 чаена чаша кисело мляко, което сме разредили с 3-4 супени лъжици вода. Слагаме майонезата на огъня и бъркаме, докато се сгъсти. Прибавяме след това сока на половин лимон, малко черен пипер и сол на вкус и заливаме наредения в чинията праз. Гарнираме салатата с твърдо сварени яйца и маслини.

Вегетариански хайвер

Възваряваме две чаени чаши вода с малко сол и 1 лъжичка доматена салца. В кипналата вода прибавяме постепенно 50 г грис, като бъркаме непрекъснато. Сгъстяваме гриса и оставяме да изстине, след което бъркаме наново, като прибавим постепенно 2 кафени чашки олио, средата на 1 парче сух хляб, предварително накисната и добре изстискана, също 1 глава лук, настъргана на ренде. Накрая прибавяме сока от половин или един лимон. Поднасяме хайвера, украсен с маслинки и магданоз.