0

Р етроградният Меркурий е вече в разгара си (от 23 август до 16 септември). Как ще се отрази той на 12 астрологични знака, отговор дава пред „Телеграф“ топастрологът Мира Кунева. Тя разяснява, че Меркурий обърна своя ход в знака Дева, където е на трон. По принцип тази комбинация ще направи хората изключително прагматични – ще ни подтикне да разсъждаваме здраво стъпили на земята и да променим неща в живота си, които са вредни, излишни, неефективни за нас.

„Меркурий в Дева убива емоциите, което не е толкова лошо, тъй като сега ретроградната Венера (в Лъв) ги засилва прекалено. Периодът идва, за да внесе ред в мислите и ума ни“, тълкува звездните знаци Кунева.

Новата астроконюнктура ще се отрази на начина, по който организираме работата си, изпълняваме своите задачи. „Този ретрограден Меркурий ще засегне и много неща, свързани със здравето ни. Добре е да прегледаме своя режим кога и какво закусваме, обядваме, вечеряме, колко спим и дали е достатъчно. А дали пък не е прекалено. Тъй като Меркурий в Дева се свързва със стомаха можем да решим проблеми там с някаква промяна в навиците или посещение при специалист. Времето засяга и онова, което наричаме „Фъншуй на боклука“ - периодът е доста силен да разчистим офисите си, да изхвърлим ненужните неща от главата си, някакви вредни навици“, съветва експертката. Уверява, че идните дни са благоприятни за промени при онези, които се трудят в колективи, но имат натрупани неудовлетвореност и междуличностни конфликти. „Може да не харесваме нещо на работното си място и чрез диалог бързо да изчистим проблема. Имаме шанс и да предоговорим условията, при които работим. В тази връзка ретроградният Меркурий е удачен за предоговаряне на съществуващи договори, но не и за подписване на нови.

Овенът подреждат бюрото си

Овните ще усетят влиянието на ретроградния Меркурий в своите рутинни дела, където може да има забавяне, доизяснява, преформатиране, реорганизиране. Добре е да си правят график за деня, за да не изостават със задачите. В по-кардинален план могат да ревизират своя начин на работа, отношения с колеги. Интриги и колизии няма да липсват. А ако някои от астрознака се чувстват недооценени, то не пречи да погледнат и какво се случва на пазара на труда и дали някъде няма да получат по-добри условия на труд. Времето е подходящо и за подреждане на работното място като пространство и на ниво изостанали проекти. А ако имате притеснения в здравословен план, то сега е времето да поемете инициатива, като преминете към по-здравословен начин на живот или промените начина, по който се лекувате. Това може да даде подобрение, разбира се, съгласувано с лекаря.

Телецът превъзпитава децата

Представителите на този земен знак ще имат период, в който ще трябва да сложат малко ред в отношенията си с децата, от една страна, и, от друга, със забавленията и романтиката. В последното може да има връщане на стари гаджета и след края на ретроградността връзката да стане по-сериозна.

Доста от Телците може да стигнат до идеята за създаването на потомство, а други да се замислят по отношение възпитанието на наследниците си - дали не са прекалено разглезени, колко здравословно е менюто им, дали образоването, което получават е достатъчно перспективно. При конфликти с подрастващите е добре да се внимава в подхода. Всички теми, свързани с творчество - дизайн, писане на музика, текстове, рисуване, също ще станат актуални. Това е период за оглеждане и доизкусуряване и ако Телецът ще се изявява пред публика, да бъде след първия учебен ден т.е. подир края на ретроградността.

Близнаците с ремонт на ремонта

По правило Близнаците изпитват на гърба си доста силно всяка промяна в Меркуриевата енергия, тъй като тя се води техният управител. Сега сферата, която ще засегне в живота им, е домът и отношенията с рода, родителите, като възможните сценарии са различни при всеки. При мнозина може да се наложат ремонти, пренареждане на дома. Времето е удачно и за дейности от типа ремонт на ремонта. При някои от знака ще има новини с родителите, да внимават с отношенията. При друг се задават сделки с недвижими имоти. Покупко-продажби може да се планират, но не са препоръчителни, тъй като ретроградността води до недобра преценка на плюсовете и минусите. А често и намеренията ни се променят, което в случая може да има съдбоносни последици, тъй като се касае за крупно капиталовложение, свързано с подписване на договор, теглене на ипотечни кредити и т.н.

Ракът се среща с родата

Раците да очакват новости и срещи със своите братя и сестри, по-далечните родственици като братовчеди. Представителите на този кардинален знак ще трябва да бъдат по-внимателни в общуването, тъй като някоя дума, казана не на място, може да доведе до доста големи колизии. При работа на компютър да записват информацията на диска, за да не изчезне при внезапно спиране на тока. Да не дават лековерно пароли и друга лична информация. Тук урокът на ретроградния Меркурий е да наложат някаква хигиена и да внимават в начина си на мислене, писане, говорене, защото всяка житейска истина е субективна. При пътешествия през периода е възможно да има някакви неуредици, свързани с транспорт, изправност на превозното средство, качеството или цената на ползваното гориво, промяна на резервации и дати.

Лъвът иска нова заплата

Представителите на този царствен знак ще имат шанса да използват времето на ретроградния Меркурий за ревизия на своите притежания, за по-добро семейно или фирмено счетоводство на приходите и разходите. Заетите в частния сектор не е зле да помислят дали да не поискат по-висока цена за труда си. А като за начало могат да започнат и от домовете си, където се крият скъпи дрехи, уреди, бижута, които не ползват от години. При нужда ще получат бързо осребряване през някоя от онлайн платформите за онлайн търговия. Самото имущество може да са дрехи, фитнес уред, колело, втори автомобил, който заради скъпото гориво и обслужване е на трупчета в гаража. Но ретроградният Меркурий освен материалните ни притежания ще засегне и нематериалните – чувства, емоции, умения, способностите ни в една или друга степен.

Девата променя имиджа

При Девите се засяга важен сектор, който отговаря за тях като визия и личности, за това как се изявяват пред публиката. Добре е да преразгледат лични отношения, как ги вижда обществото. Тук е и външният вид - прическа, стайлинг, поведение и всичко, което ги идентифицира и отличава в социума. Други от знака може да решат да търсят истинския си аз, като се разделят с някои илюзии. По този повод американският ясновидец, мистик и лечител Едгар Кейси казва, че същината на кармата е "да откриеш себе си” в различните ни житейски ситуации и връзки. Това още повече важи за Девите, при които се активира оста 1-7 Дом, което ще даде отражение на партньорските им отношения в работата или брака. Да внимават за не на място казани думи, тъй като недоброжелатели бързо ще им спретнат интрига. Времето е подходящо за ревизии в отношенията, преподреждане на отговорностите в дома и с партньорите.

Везните тръгват на йога

Ретроградният Меркурий може да направи доста от Везните по-интровертни, обърнати към своя вътрешен мир и душевност. Добре е в този процес да видят и някакви грешки, които сами си причиняват. При хората, работещи вкъщи, се задават различни реорганизации като предоговаряне на условия с работодателя. Да внимават за не на място казани думи, които могат да се използват от тайни врагове срещу тях.

Тайна любовна афера от деветия месец нищо чудно някой да реши да бъде официализирана. Така че сватби ще има, но и разводи.

Периодът ще подтиква мнозина и към мистика, занимания с йога и други медитативни практики. Колумбовците на неизследваните измерения обаче да внимават да не попаднат на лъжеучители и ефектът да е по-скоро обратен. Т.е. вместо да се почувстват релаксирани и с изчистен душевен боклук, да станат още по-объркани.

Скорпионът сменя партията

При представителите на този знак се засяга секторът на обществените организации, на приятелствата. Благодарение на ретроградния Меркурий като с машина на времето някои ще срещнат свои стари познати и ще подновят отношения си. Те могат да почерпят и някакви протекции от тези хора. При други Скорпиони ще има преразглеждане на доходи от бизнеса, а е възможно да има и разчистване на ненужни връзки с хора, които не им влияят добре или само ги използват.

През периода някои могат да решат да се присъединят към някоя политическа организация, като се включват в местните избори било като кметове или общински съветници или просто като станат съпричастни с нечия кампания. Тук има и друг вариант обаче - да сменят партията си с друга, ако са разочаровани.

Стрелецът лъска имиджа

Представителите на този астрознак ще имат новини в своята професионална дейност - разговори с шефове, реорганизации във фирмата. А ако са на ръководни позиции, да внимават в отношенията с подчинените. При други ретроградният Меркурий ще се отрази със забавяне на поръчки, предоговаряне на някакви условия. За онези, които полагат много усилия, но не срещат удовлетворително развитие в кариерата си, спокойно могат да планират някаква промяна в по-малка или по-голяма степен. А неудовлетворените от своя имидж в обществото е добре да се погрижат за външния си вид, като преминат към по-здравословен начин на живот. Въобще сега е добър момент за премисляне и изкристализиране на онова какво биха искали да правят за в бъдеще и да тръгнат в тази посока след 15 септември. Да очакват някакви новини във взаимоотношенията с майката.

Козирогът пътува зад граница

Периодът е изключително благотворен за Козирозите за обучения, докторантури, академични проекти. Преквалификации – нещо, което са започнали да учат преди време, но поради липсата на време, раждането на деца и т.н. са го зарязали. Сега могат с чиста съвест да се дообразоват. Ретроградният Меркурий ще отвори при мнозина шанса за по-далечни пътешествия. Вероятността обаче те да не минат толкова гладко е висока. Така че заредете се с нерви и търпение, както и с план Б при отменени полети, резервации. Ако се налага явяване на изпити, е добре да бъдете отпочинали и по-концентрирани. Не е изключена появата на някакви партньори/роднини от чужбина. Смело може да създавате визии за живота си, но не бързайте с тяхното осъществяване.

Водолеят тегли кредит

Водолеите ще трябва да ревизират своите по-крупни парични потоци. Някои от знака може да решат да предоговорят (рефинансират) свой кредит, или да изтеглят нов такъв, дори да им е бил отказан в миналото. Времето е удачно за изваждане на документи за наследства, уреждане на застраховки, финансиране на проекти, намиращи се на втори-трети етап. Не са изключени и варианти, в които сега някой да ни върне някакъв дълг, който може дори да сме го отписали, да получим наследство, за което процедурата е била задвижена по-рано. При този знак се засяга онази част от хороскопа, отговаряща за приходите от съдружника/брачния партньор. Там, ако нещо сме недоволни, не е лошо да седнем и да изговорим нещата. В друг случай например може да се окаже, че жена ни печели много повече от нас и да има крамоли. Въобще вариантите, с които ретроградността може да ни сюрпризира, са безчет.

Рибите кроят сватба

Представителите на този доста чувствителен воден знак ще трябва да изглаждат недоразумения, свързани със своите работни (бизнес) или житейски партньори (съпруг/съпруга). Без, разбира се, да се стига до крайни решения. А не са изключени и планове за брак. На работното място са доста възможни недоразумения, интриги, изяснявания в колектива. А не са изключени и подтици и идеи за смяна на работата. Съветът на небосклона е да се изчака поне докато първата планета мине в директна посока. При някои от знака може да има развитие на забавени съдебни дела и процедури. Просто трябва за втори път да подадат молбата/документите. Явните врагове на рибите ще си покажат рогата.