К акто е известно дори за тези, които спазват строг пост, на Цветница се хапва риба. Тази година празникът се пада на 28 април. Ето идеи от menumag.bg.
Бяла с коприва
Необходими продукти за 4 порции:
- 4 филета от треска, пангасиус, халибут или друга бяла морска риба
 - 200 г коприва
 - 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
 - 1 ч.ч. течна сметана
 - 1 ч.л. настъргана лимонова кора
 - на вкус: зехтин, сол и шарен пипер
 
Начин на приготвяне:
Копривата се измива и се бланшира за 2 минути във вряща подсолена вода. Прецежда се и се изстисква. Нарязва се на ситно. Сгорещява се 1 с.л. зехтин, в него се слага чесънът, разбърква се няколко секунди и се добавя копривата за 3-4 минути. Подправя се със сол и пипер на вкус. Сметаната се смесва с лимоновата кора и се подправя. Рибните филета се подреждат в тавичка, заливат се със сметаната и всяко се покрива със слой от копривената смес. Запичат се за 20 минути във фурна, загрята до 190 градуса.
Рецептата може да се приготви и със спанак, който не се попарва предварително. Вместо с течна сметана опитайте ястието и със заквасена сметана, леко разредена с вода.
Пъстърва на керемида
Необходими продукти за 4 порции:
- 4 по-дребни пъстърви
 - 4 с.л. зехтин екстра върджин
 - 2 скилидки чесън
 - 6 с.л. лимонов сок
 - 1 ч.л. настъргана лимонова кора
 - 4 с.л. зелени маслини с чушка
 - 4 с.л. нарязан зелен лук
 - 20 мариновани лозови листа
 - сол на вкус
 - черен пипер на вкус
 
За соса:
- 2 с.л. запечен сусам
 - 4 с.л. зехтин екстра върджин
 - 2 с.л. мента, нарязана на ситно
 - 4 с.л. магданоз, нарязан на ситно
 - 2 с.л. лимонов сок
 
Начин на приготвяне:
Смесват се зехтинът, пресованият чесън, лимоновият сок и лимоновата кора. Рибата се посолява, поръсва се с черен пипер и се намазва от всички страни с чесновата смес. Напълва се със зелените маслини и зеления лук. Всяка риба се увива в лозови листа и отново се намазва с чесновата смес. Всяка риба се поставя върху керемида. Пекат се около 25 минути в загрята фурна на 180 градуса. През това време се приготвя сосът, като се пасират всички съставки. Изпечената риба се поднася със зеления сос.


















