0

К акто е известно дори за тези, които спазват строг пост, на Цветница се хапва риба. Тази година празникът се пада на 28 април. Ето идеи от menumag.bg.

Бяла с коприва

Необходими продукти за 4 порции:

  • 4 филета от треска, пангасиус, халибут или друга бяла морска риба
  • 200 г коприва
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 1 ч.ч. течна сметана
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора
  • на вкус: зехтин, сол и шарен пипер

Начин на приготвяне:

Копривата се измива и се бланшира за 2 минути във вряща подсолена вода. Прецежда се и се изстисква. Нарязва се на ситно. Сгорещява се 1 с.л. зехтин, в него се слага чесънът, разбърква се няколко секунди и се добавя копривата за 3-4 минути. Подправя се със сол и пипер на вкус. Сметаната се смесва с лимоновата кора и се подправя. Рибните филета се подреждат в тавичка, заливат се със сметаната и всяко се покрива със слой от копривената смес. Запичат се за 20 минути във фурна, загрята до 190 градуса.

Рецептата може да се приготви и със спанак, който не се попарва предварително. Вместо с течна сметана опитайте ястието и със заквасена сметана, леко разредена с вода.

Пъстърва на керемида

Необходими продукти за 4 порции:

  • 4 по-дребни пъстърви
  • 4 с.л. зехтин екстра върджин
  • 2 скилидки чесън
  • 6 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора
  • 4 с.л. зелени маслини с чушка
  • 4 с.л. нарязан зелен лук
  • 20 мариновани лозови листа
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

За соса:

  • 2 с.л. запечен сусам
  • 4 с.л. зехтин екстра върджин
  • 2 с.л. мента, нарязана на ситно
  • 4 с.л. магданоз, нарязан на ситно
  • 2 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Смесват се зехтинът, пресованият чесън, лимоновият сок и лимоновата кора. Рибата се посолява, поръсва се с черен пипер и се намазва от всички страни с чесновата смес. Напълва се със зелените маслини и зеления лук. Всяка риба се увива в лозови листа и отново се намазва с чесновата смес. Всяка риба се поставя върху керемида. Пекат се около 25 минути в загрята фурна на 180 градуса. През това време се приготвя сосът, като се пасират всички съставки. Изпечената риба се поднася със зеления сос.