И деи как да направим няколко изкусителни рибни специалитета намираме на az-gotvia.bg.
Лаврак с подправки на плоча
Необходими продукти:
- 2 лаврака
- сокът на 1 лимон
- сол
- черен пипер
- 4 с.л. зехтин
- чесън на прах
- розмарин - по желание
Начин на приготвяне:
Рибите се измиват. Ако не са почистени предварително, то тогава ги почистваме много добре и ги измиваме. Махаме главите и опашките на рибите, като ги изрязваме с нож внимателно. Взимаме си малко сол и натриваме рибата отвсякъде, така и с другата. След това ги поръсваме с малко черен пипер и малко количество чесън на прах на вкус и да придобият аромат. По желание поръсваме с розмарин лавраците. Отливаме малко зехтин в купичка (трябва ни около 4 с.л. зехтин) и намазваме рибите. Отрязваме един лимон през средата. Преди това го измиваме. Изцеждаме сока на лимона в купичка и поливаме лавраците отвсякъде да поемат от сока. През това време сме си включили скарата да се загрее или плоча за печене, като в случая и ги печем от двете страни. Сервираме в чинии.
Ципура с песто и горчичен сос
Необходими продукти:
- 2 средно големи ципури
- 2-3 с.л. дижонска горчица
- 150 мл готварска сметана
- естрагон
- черен пипер
- сол
- каперси за декорация
- зехтин
- магданоз
- 1/2 връзка чесън или 4-5 скилидки
Начин на приготвяне:
Внимателно филетираме рибата. Намазваме филетата от двете страни с пестото, приготвено от пасираните магданоз, зехтин и чесън. Поставяме рибата върху кухненска хартия с кожата надолу и печем за около 10 минути във фурната. През това време приготвяме соса, като кипваме 2-3 с.л. дижонска горчица със 150 мл готварска сметана и малко вода до получаване на нужната гъстота. Овкусяваме с малко естрагон и сол и черен пипер на вкус. Поднасяме филетата риба върху още топлия сос и декорираме с каперси.
Печена скумрия с лук
Необходими продукти:
- 4 скумрии
- 1 голяма глава лук
- 1 лимон
- няколко зърна черен пипер
- дафинови листа
- сол
- олио
Начин на приготвяне:
Скумриите трябва да са измити и почистени добре от вътрешностите. Във всяка в коремчето слагам един или два дафинови листа, няколко зърна черен пипер, малко олио и от сока на лимона. Предварително съм ги посолила отвътре и отвън със сол. Ако нямаме лимони, може да се сложи 1 с.л. оцет. Главата лук нарязвам на едри полумесеци и слагам и вътре и отвън поръсвам с лука. Може да се поръси и със смлян черен пипер. Слагам тавата в силна фурна, предварително загрята и с фолио, за да се задуши лукът и да омекне. След около половин час свалям фолиото и допичам рибата.
Пъстърва със зелена салата и кашу
Необходими продукти за 4 порции:
- 800 г филе (4 броя) от пъстърва
- 1 маруля
- 4 чушка сиврия
- 50 г сурово кашу
- 1 връзка магданоз
- 3 с.л. горчица
- 1 с.л. сок от грейпфрут
- 1/2 с.л. мед
- зехтин и сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Овкусете пъстървата със сол и черен пипер. Изпечете рибата в тиган с малко зехтин. За приготвяне на соса смесете горчицата, меда и сока от грейпфрут и разбъркайте добре. За салатата накъсайте марулята, нарежете чушките, прибавете ядките кашу и овкусете със сол и зехтин. Поднесете порция от рибата със салата и соса. Украсете с магданоз. Ястието добре се съчетава с чаша охладено бяло вино.