0

И деи как да направим няколко изкусителни рибни специалитета намираме на az-gotvia.bg.

Лаврак с подправки на плоча

Необходими продукти:

  • 2 лаврака
  • сокът на 1 лимон
  • сол
  • черен пипер
  • 4 с.л. зехтин
  • чесън на прах
  • розмарин - по желание

Начин на приготвяне:

Рибите се измиват. Ако не са почистени предварително, то тогава ги почистваме много добре и ги измиваме. Махаме главите и опашките на рибите, като ги изрязваме с нож внимателно. Взимаме си малко сол и натриваме рибата отвсякъде, така и с другата. След това ги поръсваме с малко черен пипер и малко количество чесън на прах на вкус и да придобият аромат. По желание поръсваме с розмарин лавраците. Отливаме малко зехтин в купичка (трябва ни около 4 с.л. зехтин) и намазваме рибите. Отрязваме един лимон през средата. Преди това го измиваме. Изцеждаме сока на лимона в купичка и поливаме лавраците отвсякъде да поемат от сока. През това време сме си включили скарата да се загрее или плоча за печене, като в случая и ги печем от двете страни. Сервираме в чинии.

Ципура с песто и горчичен сос

Необходими продукти:

  • 2 средно големи ципури
  • 2-3 с.л. дижонска горчица
  • 150 мл готварска сметана
  • естрагон
  • черен пипер
  • сол
  • каперси за декорация
  • зехтин
  • магданоз
  • 1/2 връзка чесън или 4-5 скилидки

Начин на приготвяне:

Внимателно филетираме рибата. Намазваме филетата от двете страни с пестото, приготвено от пасираните магданоз, зехтин и чесън. Поставяме рибата върху кухненска хартия с кожата надолу и печем за около 10 минути във фурната. През това време приготвяме соса, като кипваме 2-3 с.л. дижонска горчица със 150 мл готварска сметана и малко вода до получаване на нужната гъстота. Овкусяваме с малко естрагон и сол и черен пипер на вкус. Поднасяме филетата риба върху още топлия сос и декорираме с каперси.

Печена скумрия с лук

Необходими продукти:

  • 4 скумрии
  • 1 голяма глава лук
  • 1 лимон
  • няколко зърна черен пипер
  • дафинови листа
  • сол
  • олио

Начин на приготвяне:

Скумриите трябва да са измити и почистени добре от вътрешностите. Във всяка в коремчето слагам един или два дафинови листа, няколко зърна черен пипер, малко олио и от сока на лимона. Предварително съм ги посолила отвътре и отвън със сол. Ако нямаме лимони, може да се сложи 1 с.л. оцет. Главата лук нарязвам на едри полумесеци и слагам и вътре и отвън поръсвам с лука. Може да се поръси и със смлян черен пипер. Слагам тавата в силна фурна, предварително загрята и с фолио, за да се задуши лукът и да омекне. След около половин час свалям фолиото и допичам рибата.

Пъстърва със зелена салата и кашу

Необходими продукти за 4 порции:

  • 800 г филе (4 броя) от пъстърва
  • 1 маруля
  • 4 чушка сиврия
  • 50 г сурово кашу
  • 1 връзка магданоз
  • 3 с.л. горчица
  • 1 с.л. сок от грейпфрут
  • 1/2 с.л. мед
  • зехтин и сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Овкусете пъстървата със сол и черен пипер. Изпечете рибата в тиган с малко зехтин. За приготвяне на соса смесете горчицата, меда и сока от грейпфрут и разбъркайте добре. За салатата накъсайте марулята, нарежете чушките, прибавете ядките кашу и овкусете със сол и зехтин. Поднесете порция от рибата със салата и соса. Украсете с магданоз. Ястието добре се съчетава с чаша охладено бяло вино.