0

Д вама нюйоркчани с огромна власт и богатство, излъчващи сила и непристъпност, преди десетина години се разхождаха изпъчени из долен Манхатън.

Днес са унижени на дъното на обществената система и могат да бъдат закопчани с белезници и вкарани, макар и временно, в един от най-печално известните затвори на Америка, където много чакащи процеса си обвиняеми умират, преди да стигнат до съдебната зала. Той се намира в окръг Фулъм, щата Джорджия. Това са Рудолф Джулиани и Доналд Тръмп. Първият бе известен като Адвокатът на Америка, вторият бе 45-ият президент на САЩ. За Джулиани това е първо дело по криминално обвинение. Тръмп вече натрупа опит- има образувани два процеса преди този, а може би му предстоят и още.

Сцената

Сцената на действието сега се развива в щата Джорджия. Драмата е все една и съща - прословутите избори за президент през 2020 г. и опитът на привърженици на Тръмп да осуетят встъпването в длъжност на сегашния държавен глава Джо Байдън на 6 януари 2021 г. в Капитолия. 79-годишният Джулиани влезе в собствения си капан - днес той е подсъдим по закон, с който навремето като прокурор вкара в затвора големите босове на мафията в Ню Йорк. Това му спечели прозвището Адвокат на Америка и безкрайна слава, както и кметското място в Голямата ябълка. Това обаче е пометено от унижението на настоящия момент. Във вторник Джулиани отговори на обвинението, като го нарече „просто следващата глава в книга с лъжи с цел да бъде очернен президентът Доналд Тръмп и всеки, който желае да се изправи срещу управляващия режим“. Случаят Джорджия, добави той в подготвеното си изявление, „е оскърбление срещу американската демокрация и нанася трайна, неотменима вреда на нашата съдебна система“.

Рекет

Първият пункт от обвинителния акт в Джорджия обвинява Доналд Тръмп и още 18 души в рекет за предполагаемите им усилия да отменят резултатите от президентските избори в щата през 2020 г. Един от тях е довереният му адвокат, човекът, който ляга на релсите пред Доналд - Рудолф Джулиани. Двамата са замесени в мащабна конспирация за фалшифициране на изборите в щата Джорджия. Или поне така твърди обвинението, представено от тъмнокожата окръжна прокурорка Фани Уилис. Тръмп и Джулиани заедно с още 16 души са заподозрени в престъпен заговор, което означава, че ще бъдат съдени заедно като организирана престъпна група. Досега в заведените срещу президента дела, дори да има и други обвиняеми, всеки води защитата си сам. Случаят в Джорджия поставя Тръмп и Джулиани в още по-тежко положение. Независимо от вярата в безпристрастността на съдебната система няма как да не направи впечатление начинът, по който са насрочени датите за процесите срещу Тръмп. Те обграждат най-важните дни в републиканската кампания за предварителните избори в началото на следващата година. Целта е явно политическа - той да бъде максимално затруднен да се бори за номинацията за втори мандат в Белия дом. Предизборната кампания в САЩ е маратон, който трае две години и няма спирка, нито може да позволи намаляване на темпото. Така бъдещето пред Доналд Тръмп изглежда все по-напрегнато, макар засега избирателите да са трайно на негова страна като водещ кандидат за Републиканската партия.

РИКО

Крайъгълният камък на процеса в Джорджия е така нареченият закон РИКО за борба срещу мафията, използван в миналото за осъждане на най-известните босове на Америка. Повече от 30 американски щата са приложили свои собствени версии на закона и адаптацията в Джорджия е по-широка по обхват. Федералният текст изброява 35 престъпления, които биха се квалифицирали като доказателство за рекет, но в този щат са 65. Прокурорите са длъжни да докажат, че съществува престъпно „предприятие“ и да опишат подробно модел на рекет, който се основава на поне две квалифицирани престъпления. Наказанията са високи - затвор между 5 и 20 години или глоби до $250 000, и могат да помогнат на подчинените да убедят да сключат сделки с прокуратурата в замяна на по-ниски присъди. Но за да осъдят самия Тръмп, прокурорите ще трябва да докажат, че предишният президент „не е бил някакъв вид пасивен участник“, следващ правни съвети, а човекът, „шофирал автобуса“. Тръмп вече е изправен пред федерални обвинения от Министерството на правосъдието на САЩ във връзка с фалшивите му твърдения за избори в процес, чиито доказателства могат да влязат в сила и да се припокриват със случая в Джорджия. Той също така очаква съдебен процес за предполагаемата му злоупотреба с класифицирани документи, както и за плащания на порнозвезда. Окръжната прокурорка Уилис, демократ, има спечелени дела по РИКО и е вкарвала хора в затвора. Но очакванията са, че процесът срещу Тръмп ще се окаже объркваща и неудобна афера за съдебните заседатели, които бързо ще се изморят, преди да вникнат за какво точно става дума.

Началото

Политическият стратег Рик Уилсън съветва Рудолф Джулиани да не тръгва с Тръмп през 2016 г. „Дори и да спечели, той ще те унищожи и унижи“, е убеден Уилсън. Джулиани се опитва да изглежда невъзмутим. Но репутацията му намалява от години. Американците го бяха обявили за безстрашен воин на закона, за кмет на Ню Йорк, променил играта, за герой от 11 септември. Той бе човек на годината на списание „Тайм“ за 2001. Днес остава само раболепието му към 45-ия президент. „Намерих го за вдъхновяващ лидер“, спомня си бившият федерален прокурор Даниел Ричман, професор в Юридическия факултет на Колумбийския университет, пред „Ню Йорк Таймс“. „Той беше много фокусиран върху закона, ангажиран с това какво е правилно - и го правеше“. Мандатът на Джулиани като кмет от 1994 г. до 2001 г. е имал своите върхове и спадове, но „той се издигна на висотата на 11 септември“, успокоявайки нюйоркчани след терористичните атаки срещу Световния търговски център в Манхатън, добавя Ричман. А сега? „В тъжния си ангажимент да бъде значим той се хвърли с екип, където фактите и законът са или нерелевантни, или съществуват, за да бъдат изопачени. Това е жаждата за уместност. Жаждата да бъде в играта“.

Кандидат

Той също е бил кандидат за президент на републиканците. Неумелото и скъпо начинание през 2008 г. остави кампанията в дълг от около 3,6 милиона долара. Близки до него тогава го описват като депресиран, самосъжаляващ се, пие прекалено много. Именно тогава се ражда сляпата привързаност на бившия кмет на Ню Йорк към бъдещия президент. Доналд му се притича на помощ, като му предоставя убежище за няколко седмици в уединена вила в неговия курорт във Флорида Мар-а-Лаго. Така Джулиани решава, че трябва да се реваншира и става толкова свиреп защитник на Тръмп в кампанията през 2016 г., че някои се чудят дали не е мръднал. Когато срещу президента започна федерално разследване за възможна руска намеса в изборите през 2016 г., Джулиани става личният му адвокат. Междувременно започват да го засипват финансови проблеми. Развежда се с третата си съпруга, не е вече на добре платена позиция в реномирана адвокатска кантора. Започва да запада, като публичните му изяви са все по-неуместни. Срещу него тръгва наказателно разследване, което е прекратено, но преди това е издадена заповед за обиск в апартамента му в Горен Ийст Сайд. По-късно е подмамен да се появи в сатиричния филм на Саша Барон Коен „Следващият филм на Борат“, където се вижда да слага ръце в панталоните си, докато се изляга на леглото на младата актриса Мария Бакалова, представяща се в лентата за репортер. По-късно той твърди, че е прибирал ризата си, след като е извадил микрофон (българката Мария Бакалова бе номинарана за „Оскар“ за тази роля, б.р.). Доста обеднял, днес Джулиани е принуден да записва платени поздравления по интернет за сватби и рождени дни срещу 325 долара такса. Появи се комично и в един сезон на „Маскираният певец“. Неотдавна пусна за продажба и апартамента си в Горен Ист Сайд за 6,5 милиона долара.

Джорджия

Ако се върнем на случая в Джорджия, когато при проверка на бюлетините е потвърдено, че Доналд Тръмп губи вторите си избори за президент, Джулиани прави неверни твърдения за куфари, пълни със съмнителни бюлетини; че са гласували 10 315 мъртви; че някои бюлетини са преброени пет пъти; че двама чернокожи членове на комисии си предават флашки. По-късно става ясно, че двете жени си подават мента с джинджифил. До началото на януари 2021 г. около 60 съдебни оспорвания на резултатите от изборите в различни щати, включително Джорджия, се провалят. И все пак Джулиани иска да блокира встъпването в длъжност на президента Байдън. Сутринта на 6 януари той се обръща на митинг в подкрепа на Тръмп във Вашингтон, малко преди поддръжниците му да нахлуят в Капитолия: „Нека се изпитаме чрез битка“. Така равносметката е печална. Рудолф Джулиани като острие на Доналд Тръмп получава жадуваната значимост. Но цената е да бъде изтрит от обществената памет като един от най-значимите американци на прага на двете столетия.