0

М ейлин Амадор отглежда и обгрижва едно от най-привлекателните кубински кучета - хаванска болонка. Дребното, но жизнено животно с рунтава кафеникава козина е единствената местна порода на карибския остров. Грижите за тези уникални животни обаче стават все по-трудни от ден на ден, съобщава Ройтерс.

Любителите на хаванската порода като Амадор, която отглежда кучета повече от три десетилетия, се сблъскват с трудности като недостиг на шампоани и балсами, които се използват за запазване на копринената козина, както и на други основни стоки като храна и лекарства.

„Трудно е да се отглежда такова животно, защото то се къпе на всеки четири дни“, казва тя, докато подготвя кучето си Гучи за национално състезание. „Ако пропусна измиването, козината му става на възелчета и животното може да се зарази с бълхи или кърлежи“, допълва собственичката, цитирана от БТА.

Амадор казва, че отглеждането на скъпото куче в условията на финансова криза изисква „голяма жертва“. Кучето, което се смята за национална порода на острова, е било популярно сред кубинските аристократи още преди революцията, ръководена от Фидел Кастро през 1959 г.

Евелио Фернандес, председател на кубинската организация „Хаванска болонка“, заяви пред Ройтерс, че в момента асоциацията наброява над 1400 екземпляра и че кучето е официално признато за кубинско през 2016 г.

Породата се среща още в Аржентина, Мексико, Канада и Съединените щати.