0

М итичният крими герой Красимир Каменов-Къро е ликвидиран по идентичен начин с бизнесмена Анжело Димов, който бе разстрелян заедно с жена си Незабравка (Нанси) Димова през февруари 2018 г. също в Кейптаун, ЮАР. В това са категорични запознати с разследването пред „Телеграф“.

В момента в ЮАР е командирован български разследващ полицай, който събира информация от местните власти и ще помогне за изясняване на обстоятелствата там около ликвидирането на българина. Най-вече връзката с България и какви биха могли да бъдат евентуалните мотиви за покушението. 55-годишният Къро, втората му жена - манекенката Гергана, бодигардът му Деан Генов и домашната помощница бяха надупчени с куршуми, след като отряд маскирани килъри нахлу в имението им в баровския квартал Контанция на Кейптаун. Криминалисти са на мнение, че почеркът на покушението е руски. Оперативни данни отвеждат преките извършители към лица от бившите съветски републики.

Менте

Подобен почерк е използван и срещу Анджело Димов, когато група маскирани наемници нахлува в дома му и избива всичко живо до крак. И в двата случая съседите не чуват и не виждат нищо. Действа се професионално, нападателите използват заглушители. Изпълняват мократа поръчка и се оттеглят бързо. След това следите им се губят. При случая с Къро има нахлуване с автомобил в съседен двор, но този детайл все още се изяснява от разследването в Кейптаун. Любопитна подробност е, че при обиските в дома на Димов преди 5 години бе намерено добре направено копие менте на личната карта на Красимир Каменов – Къро. Още тогава се заговори, че двамата имат връзка, но тя така и не бе изучена докрай. Според едно от интервютата на местния разследващ журналист Арон Хаймън връзката между двамата българи е търговията с наркотици. Друг любопитен момент е, че 36-годишната Гергана и Нанси Димова са ходили заедно при един гинеколог. Често били виждани заедно и на пазар. Децата им са на еднаква възраст. Няколко години преди да бъде убит пък, Димов бе закопчан за клониране на кредитни карти в Замбия. Тогава от разследването обявиха, че той е част от международна мрежа за измами с пластики, която се контролира от руснаци.

Връзка

Почеркът на стрелците от бившата СССР се прокрадва и от сръбската връзка по случая от преди 5 години. Ден преди разстрела на Димови пък в Йоханесбург бе тежко ранен един от босовете на сръбската мафия в ЮАР Иван Джорджевич - Жуча. Тогава също медиите писаха, че има връзка между стрелбите, а в основата на конфликта е голяма пратка кокаин. Самият Къро с годините от живота си в ЮАР бил вманиачен на тема сигурност. Често излизал с бронежилетка, разучавал различни военни стратегии и постоянно се подсигурявал с охрана и видеонаблюдение. Екзекуцията става едва два месеца след като прокуратурата повдигна обвинения на Каменов и го обяви за международно издирване. Той беше обвинен задочно в поръчителство на убийството на бившия шеф на криминалната полиция Любомир Иванов-Любо Полицая в „Лозенец“ през март 2022 г. Говори се, че в последно време Къро бил склонен да свидетелства и това вероятно е довело до разстрела му.

Показания

Връзката с убийството на Любо Полицая се заплита допълнително и покрай акцията през седмицата в Драгалевци, където спецченгета се опитаха да задържат Петьо Петров - Еврото. Говори се, че бившият следовател имал отношение и по тези случаи, които биха могли да бъдат установени, ако Къро проговори. Каква е връзката обаче, от разследването засега мълчат. Последната неофициална информация за Еврото е, че е духнал по подобие на наркобоса Ел Чапо през таен тунел, прокопан под гръцкия ресторант „Келари“ в Драгалевци. В заведението често бил забелязван и соченият за голям душманин на Къро, бивш негов бодигард  Размиг Чакърян-Ами, чиято фирма “Интерпред Еврологистик” е извършвала санитарния контрол на ГКПП - Капитан Андреево. Ами живее и с бившата жена на Къро Светлана.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в кулоарите на Народното събрание потвърди, че между Къро и Ами е имало конфликт, но не разясни подробности. Демерджиев също така потвърди, че убийството не е дело на българска група, но уточни, че по-важното от този факт е кой я е ангажирал. „По тази линия се събира всевъзможна информация и се работи по всички възможни версии“, уточни вътрешният министър.

Прокуратурата се самосезира за Еврото, МВР го търси

Бившият следовател Петьо Петров, по прякор Еврото, е обявен за издирване, потвърдиха от МВР. На 29 май Софийската районна прокуратура се е самосезирала след разпространена информация в медиите за принуждаване и заплахи и използването на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, от бившия следовател. Според прокуратурата престъпленията по Наказателния кодекс са извършвани от 2018 г. до 29 май 2023 г. По досъдебното производство Петьо Петров е привлечен към наказателна отговорност, но постановлението за привличане към момента не му е предявено, тъй като въпреки проведените оперативно-издирвателни мероприятия местонахождението му не е установено. Обвиняемият е обявен за общодържавно издирване, посочиха от пресцентъра на прокуратурата.