И ван Звездев е неизчерпаем източник на всякакви рецепти, особено на такива от старите книги или от места на родината, които е обикалял. Ето идеи за неща, приготвяни навремето из манастирите у нас, забелязани на zvezdev.com.
Постен гювеч
Необходими продукти:
- 4 картофа
- 1 ч.ч. ориз - 120 г
- 6 с.л. олио
- 1 ч.ч. скълцани обелени домати - 200 г
- 1 дафинов лист
- черен пипер по желание
- 1/2 ч.л. чубрица
- бялата част на един стрък праз
- 1 ч.л. сол
- 100 г маслини
- 2 скилидка чесън
- 1 ч.л. оцет
Начин на приготвяне:
Оризът се измива много добре и залива с 500 мл студена вода. Оставя се за 20 минути. Картофите се режат на малки кубчета, поставят се в гювеч и поливат с олио. Посоляват се и се разбъркват. Празът се нарязва на дребно и се слага при картофите заедно с отцедения ориз, домати, маслини, дафинов лист и чубрица. Залива се с 300 мл студена вода. Гювечът се затваря и слага в студена фурна. Загрява се до 160 градуса. Печенето е 60 минути. Чесънът се счуква и смесва с оцет и 1 с.л. вода. Готовото ястие се полива с тази смес и може да се сервира студено.
Фасул
Необходими продукти:
- 1 купичка зрял фасул - 200 г
- 2 глави кромид лук
- 1 морков
- 1 суха чушка
- 3-4 консервирани домата или 2 пресни
- 2-3 стръка целина или 1 с.л. сушена
- 10 стръкчета джоджен или 2 ч.л. сушен
- 1 стрък девесил
- 6-8 с.л. олио
- 2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Фасулът се залива с 3 литра студена вода и се слага една добре измита небелена глава кромид лук. Вари се около 1 час на тих огън, докато омекне. Обелва се и нарязва втората глава лук на ситно и се слага в тенджерата при сварения фасул. Добавя се нарязан на дребно морков и сушената пиперка. Налива се олио и се слагат нарязани на дребно домати. Посолява се и се вари 30-40 минути под капак на тих огън. Накрая се изважда чушката и се реже на дребно. Връща се заедно с накълцани на дребно подправки и всичко се вари 5 минути.
Рогчета
Необходими продукти:
- 50 г сурови лешници
- 60 г студено краве масло
- 1 жълтък
- 120 г пшенично брашно - 1 ч.ч.
- 4 с.л. пудра захар
- 1 с.л. ванилова захар
За декорация:
- 100 г шоколад
- едро счукани лешници
Начин на приготвяне:
В купа поставяме предварително пресято брашно. Добавяме 3 с.л. пудра захар и краве масло, претриваме за кратко с вилица. Прибавяме жълтък и ванилова захар и бъркаме, докато се получат хлебни трохи. Мелим лешници, заедно с 1 с.л. пудра захар. Прехвърляме ги към останалите продукти, с ръце замесваме за кратко. След като се получи ронливо тесто, го оставяме да почине за не повече от 20 минути. След това разточваме тестото на тънко руло, нарязваме го на еднакви по големина парчета, които оформяме на рулца. Поставяме ги в тава с хартия за печене на дъното. Печем в средата на предварително затоплена фурна, на 170 градуса за 10 минути. Оставяме рогчетата да изстинат, за да се втвърдят. Преди сервиране ги потапяме в разтопен шоколад и поръсваме с едро счукан лешник.
Ориз с картофи
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 200 г стерилизирани домати - 1 1/2 ч.ч.
- 100 г ориз - 1 непълна ч.ч.
- 100 мл олио - 1 непълна ч.ч.
- 4-5 скилидки чесън
- пресен магданоз за поръсване
- 2-3 с.л. винен (ябълков) оцет
- 2-3 щипки захар
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме картофите на филийки, прехвърляме ги в тава за печене. Добавяме ориза, поливаме с олио. Прехвърляме и доматите, поръсваме със сол и захар. Наливаме 300 мл гореща вода, поставяме в по-ниската част на фурната. Печем на умерена температура за 30-40 минути. В самия край поръсваме с пресен магданоз. В купичка стриваме чесъна, заедно с щипка сол. Прибавяме и оцета. Поливаме върху вече изпеченото ястие.