0

С оленото хич не е от първите неща, когато човек мисли и говори за портокали. Но има и такива рецепти, като някои от тях се смятат за връх на кулинарията. Ето няколко идеи, забелязани на gotvach.bg. Някъде се използват самите плодове, на други места сокът, но определено е любопитно.

Печени пилешки бутчета

Необходими продукти:

  • 3 пилешки бутчета
  • 2 портокала
  • 80 г масло
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • вода

Начин на приготвяне:

Сокът на единия портокал се изцежда, а другият се измива и реже необелен на кръгове с дебелина около 5 мм. Бутчетата се овкусяват със сол и черен пипер. Слагат се в йенска тавичка и се поръсват с червен пипер. Налива се малко вода. Върху тях се нарязва на тънко маслото и се пече в загрята фурна на 200 градуса. От време на време се полива с лъжица от масления сок, който се отцежда, за да не изсъхнат бутчетата отгоре. Когато са полуготови, след 20 минути върху тях се слагат портокаловите кръгчета. Продължава се печенето до златисто, като отново се поливат периодично. При сервиране се поливат с прясно изцедения портокалов сок и соса от печеното.

Сьомга на фурна

Необходими продукти:

  • 200 г филе сьомга
  • 2 портокала
  • 1 глава лук
  • 1 и 1/2 с.л. зехтин
  • 1 и 1/2 ч.л. чесън на прах
  • 1 с.л. сушен магданоз
  • 1/2 ч.ч. портокалов сок
  • 1 и 1/2 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. мед

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. В малка купа смесете чесъна на прах и сушения магданоз. Нарежете единия портокал и наредете кръгчетата на малка форма за печете. Върху тях наредете резени лук, поръсете със зехтин и смесените подправки. Запечете в загрятата фурна за 20-ина минути. Извадете от фурната и я увеличете на 220 градуса. Избутайте леко портокалите и лука в краищата на съда и на дъното сложете сьомгата. Поръсете с портокаловия и лимоновия сок, предварително смесени с меда. Запечете 12-15 минути в загрятата фурна и сервирайте.

Спагети със скариди

Необходими продукти:

  • 400 г спагети
  • 200 г скариди
  • 200 мл портокалов сок
  • 50 г заквасена сметана
  • 60 г лук
  • 250 г портокали
  • 200 г масло
  • 3 мл вермут
  • 3 мл бренди

Начин на приготвяне:

Запържете ситно нарязания лук в 30 грама масло. Прибавете портокаловия сок и вермута и оставете сместа да ври на слаб огън 5 минути. Сипете останалото масло, сметаната, подправките и брендито. Бъркайте, докато се получи хомогенна смес, и оставете соса на топло. Почистете и сварете скаридите. Обелете портокалите и ги разделете на парченца. Изсипете ги заедно със скаридите в соса и разбъркайте. Залейте с него предварително сварените и още топли спагети.

Патешко

Необходими продукти:

  • 4 парчета патешки гърди, може и бутчета
  • 4 стръка пресен лук
  • 2 портокала
  • 50 мл червено вино
  • 50 г бадеми
  • 5 с.л. портокалов мармалад
  • 1 с.л. олио
  • 1 пълна с.л. масло
  • 1 с.л. нишесте
  • сокът на 1/2 лимон
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Посолете патешките гърди и ги натрийте с черен пипер. Сложете ги да се запържат от двете страни в маслото и олиото. Извадете месото и в същия съд сложете да се запържи накълцаният лук. Изстискайте сока от портокалите и го добавете към лука. Нарежете кората от 1 портокал на едри парченца и също я добавете. Сипете и лимоновия сок, червеното вино и мармалада. Оставете соса да кипне и го махнете от котлона, като овкусите със сол и черен пипер. Сложете патешките гърди в намазнена тава и залейте соса отгоре. Покрийте с фолио и сложете патешкото с портокали да се пече в предварително загрята фурна за малко повече от час. Извадете месото и прецедете течността от портокаловите корички, сложете я на котлона заедно с 1 ч.ч. портокалов сок и щом кипне, сгъстете с размитото нишесте. Щом сосът се посгъсти, овкусете с подправки. Поднесете порция патешко, полято със сос и поръсено с натрошени бадеми. Гарнирайте с кръгли резени портокали.