0

О ткакто "Семейство Симпсън" (The Simpsons) дебютира по телевизия Fox на 17 декември 1989 г., сценаристите на популярната анимационна комедия се прочуха, че често предсказват бъдещето. Сега се оказва, че те са го направили още веднъж.

В сцена от епизод от 2015 г. с Хоумър Симпсън има сниман надпис "Тръмп 2024". Който препраща отново към реална ситуация, тъй като неотдавна бившият американски президент обяви, че възнамерява отново да се кандидатира на изборите през 2024 г., предаде Giant Freaking Robot.

Ситкомът

“Семейство Симпсън“ е американски анимационен ситком, създаден от Мат Грьонинг за Fox Broadcasting Company. Поредицата, основана на кратки епизоди, е сатирично изображение на американския начин живот, олицетворен чрез семейство Симпсън и отношения в него.

Семейството се състои от Омир, Мардж, Барт, Лиза и Маги, а шоуто се развива в измисления град Спрингфийлд. Семейството притежава куче, котки и други животни, с подобаващ принос за техните взаимоотношения. И всички тези герои са пародия на американската култура и общество, телевизия и състоянието на човешкия интелект. 

Отделните епизоди засягат различни проблеми на обществото – затлъстяването, анорексията, пушенето на марихуана, половата и расова дискриминация, хомофобията, религията, политиката и нейните представители, различни алогизми на съвременното общество.

Продуцентът Джеймс Брукс създава героите, като ги кръщава с имената на членовете на собственото си семейство. Подменя единствено своето име с Барт. Той избира фамилното име Симпсън, защото звучи близо до думата simpleton (простак, тъпак, първичен човек).

И постепенно „Семейство Симпсън” се превръща в най-легендарния пророк в най-илюзорния свят. 

Зловещо точно

"Семейство Симпсън“ е на екран 33 г., така че неизбежно някои теми от "повествованието" се появяват в различни етапи и в реалния живот. Любопитното е, че понякога сюжетните линии зловещо точно отразяват събития, случили се впоследствие по света. 

Ще изброим само най-фрапантните прогнози до днес: от Хоумър, който открива Хигс бозона, до аниматорите, нарисували стъкления небостъргач Шард (The Shard) в Лондон, почти 20 г. преди да бъде построен.

Най-известният случай, в който "Семейство Симпсън" предсказва бъдещето, е в епизода от сезон 11, озаглавен "Барт в бъдещето". В епизода Лиза Симпсън е президент на Съединените щати и споменава за бюджетен проблем, който е наследила от президента Тръмп - леко намигване към неговата първа кандидатура на президентските избори през 2016 г., когато победи Хилари Клинтън. По онова време, когато се излъчва епизодът - март 2000 г., той се възприема като шега, но 16 години по-късно, когато Тръмп действително се кандидатира и стана  президент, това предсказание вече звучеше по друг начин.

Сценаристът на епизода Дан Грийни коментира, след като Тръмп стана президент, че в онази далечна година това му е изглеждало последното вероятно нещо и искрено са се забавлявали със закачката. 

Твърди се, че сериалът е предсказал финансовата криза в Гърция, скандала с корупцията във ФИФА, епидемията от ебола, смартчасовниците и още знакови събития в човешката история. 

През 2008 г. „Семейство Симпсън" показва как Хоумър опитва да гласува за Барак Обама на президентските избори, но дефектна машина променя вота му. Четири години по-късно машина за гласуване в Пенсилвания е трябвало да бъде елиминирана, след като било установено, че променя гласовете за Барак Обама на гласове за опонента му от Републиканската партия Мит Ромни. 

През 1997 г. Мардж предлага на болния Барт да прочете една „доста интересна книжка". Тя носи името „Любопитният Джордж и вирусът ебола" 17 години преди да избухне епидемията. Твърди се, че са предрекли и пандемията.

Жълтото

Идеята за жълтия цвят на героите хрумва на аниматорка и екипът я одобрява.

„Не исках конвенционални анимационни цветове. Когато превключвате каналите с дистанционното и екранът светва в жълто, знаете, че ще гледате „Семейство Симпсън“, споделя пред Би Би Си Мат Грейнинг, друг от продуцентите на култовата поредица.

Това е бил рискован ход. Със сигурност в началото за телевизионните зрители е било странно да виждат герои със светложълта кожа и вероятно им е отнело известно време, за да свикнат с това. Но като се има предвид успеха на проекта, изборът на жълто е гениален удар.

За това има и научни доказателства. Известно е, че жълтото е най-видимият цвят за човешкото око и също така се асоциира с радост и оптимизъм.