Л ора и Стоян от bonapeti.bg предлагат и интересна рецепта, която са нарекли сач за мъже, заради повечето месо и люто в нея.
Сач за мъже
Необходими продукти:
- 300 г свински врат
- 400 г пилешки пържоли без кожа
- 200 г пушен бекон
- 500 г воденички
- 100 г колбас чоризо
- 400 г гъби
- 8 печени чушки
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 2–3 люти чушки
- 200 г кашкавал
- 1/2 връзка магданоз
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. пушен лют пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 дафинов лист
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Воденичките се почистват, сваряват се в подсолена вода с чесъна и дафиновия лист за 2 часа и след това се обелват. Вратните пържоли се нарязват на големи парчета и се овкусяват със сол, лют червен пипер и черен пипер. Пилешкото се овкусява по същия начин. Беконът се нарязва на кубчета. Чоризото се оставя цяло (то се продава нарязано на шайби).
Гъбите, печените и предварително обелени чушки се нарязват на едро, а лукът – на шайби. Сачът се загрява на котлона и в него се сипва зехтинът. Първо се запържва свинският врат, а след него беконът, пилешкото, воденичките и колбасът. Когато са готови, се изваждат. В същата мазнина се слагат – първо гъбите, след това и чушките. Овкусяват се със сол и черен пипер и се изваждат. Слагат се шайбите лук, също се овкусяват със сол и черен пипер и когато се запържат от едната страна, се обръщат.
Върху лука се слагат всички меса, а върху тях чушките и гъбите. Поръсва се с настъргания кашкавал и се забиват лютите чушки, цепнати леко, колкото да си пуснат лютивината. Сачът се запича в загрята на 180 градуса фурна, докато се запече кашкавалът и се сервира, поръсен с магданоз.