С алатите са от най-преките ни пътища да си добавим витамини, особено полезни са по време на пролетната умора. Ето идеи за салати от gotvetesmen.com.
Американска картофена
Необходими продукти:
- 1 кг дребни картофи
- 3 твърдо сварени яйца
- 1 ч.ч. майонеза
- 1/4 ч.ч. мътеница (суроватка или кисело мляко)
- 1/4 ч.ч. дижонска или зърнеста горчица
- копър и зелен лук
- сол и смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и сваряват до готовност. Нарязват се и се поставят в купа. Прибавят се нарязаните на дребно яйца, лук и копър. За американската картофена салата майонезата се разбърква с мътеницата и горчицата. Заливката се овкусява със сол и черен пипер на вкус. Слага се приготвената заливка и се разбърква.
Ароматни гъби в масло
Необходими продукти:
- 400 г гъби
- за декорация зелена подправка
- 5-6 скилидки чесън
- 50 г краве масло
Начин на приготвяне:
Гъбите се измиват, нарязват се по дължина, а по- малките може да останат и цели. Задушават се в масло за 5-8 минути. После се отхлупват и се пържат със ситно нарязан чесън, зелени подправки се добавят за декорация. Тук съм допълнила с пресен чесън. Консумират се топли. Заради чесъна са много ароматни и вкусни.
Гръцка
Необходими продукти:
- 150 г сирене фета
- 5 (950 г) домата
- 1 глава (300 г) червен лук
- 2 (260 г) краставици
- 160 г черни маслини без костилки
- 125 мл зехтин
- 60 мл бял винен оцет
- 1 скилидка чесън
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. пресен риган
Начин на приготвяне:
Сиренето се нарязва на кубчета, доматите - на полукръгчета. Лукът се наситнява, а краставиците се нарязват на едри кубчета. Подготвените зеленчуци се поставят в купа заедно с маслините и се разбъркват. В малка купа зехтинът се разбива с оцета, пресования чесън, захарта и пресния риган. Гръцката салата се залива с приготвената заливка и се посолява на вкус.