0

С алатите са от най-преките ни пътища да си добавим витамини, особено полезни са по време на пролетната умора. Ето идеи за салати от gotvetesmen.com.

Американска картофена

Необходими продукти:

  • 1 кг дребни картофи
  • 3 твърдо сварени яйца
  • 1 ч.ч. майонеза
  • 1/4 ч.ч. мътеница (суроватка или кисело мляко)
  • 1/4 ч.ч. дижонска или зърнеста горчица
  • копър и зелен лук
  • сол и смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и сваряват до готовност. Нарязват се и се поставят в купа. Прибавят се нарязаните на дребно яйца, лук и копър. За американската картофена салата майонезата се разбърква с мътеницата и горчицата. Заливката се овкусява със сол и черен пипер на вкус. Слага се приготвената заливка и се разбърква.

Ароматни гъби в масло

Необходими продукти:

  • 400 г гъби
  • за декорация зелена подправка
  • 5-6 скилидки чесън
  • 50 г краве масло

Начин на приготвяне:

Гъбите се измиват, нарязват се по дължина, а по- малките може да останат и цели. Задушават се в масло за 5-8 минути. После се отхлупват и се пържат със ситно нарязан чесън, зелени подправки се добавят за декорация. Тук съм допълнила с пресен чесън. Консумират се топли. Заради чесъна са много ароматни и вкусни.

Гръцка

Необходими продукти:

  • 150 г сирене фета
  • 5 (950 г) домата
  • 1 глава (300 г) червен лук
  • 2 (260 г) краставици
  • 160 г черни маслини без костилки
  • 125 мл зехтин
  • 60 мл бял винен оцет
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. пресен риган

Начин на приготвяне:

Сиренето се нарязва на кубчета, доматите - на полукръгчета. Лукът се наситнява, а краставиците се нарязват на едри кубчета. Подготвените зеленчуци се поставят в купа заедно с маслините и се разбъркват. В малка купа зехтинът се разбива с оцета, пресования чесън, захарта и пресния риган. Гръцката салата се залива с приготвената заливка и се посолява на вкус.