0

К оледната ви украса най-вероятно вече е готова, а коледното настроение си прокарва път към душата ви. За някои обаче този период на годината е свързан с друг вид „радости“ - а именно да окрадат дома ви, а социалните мрежи може да се окажат улесняващ фактор.

Въпреки изкушението да споделяте красиви снимки на вашата коледна елха и подаръците под нея в Instagram и Facebook експертите предупреждават, че крадците дебнат именно в профила ви. Изследванията показват, че по това време на годината има повишен риск от домови кражби, които се увеличават с 38,11%, съобщи Форбс. „На Коледа, когато домовете ни са украсени, може да поискаме да споделим това с онлайн общността, но трябва да се спазват някои мерки за сигурност“, казва Мишел Бенет, генерален мениджър в британска охранителна фирма.

Тайна

Пазете подаръците в тайна. Всички изображения или видеоклипове на подаръци под елхата, които се купуват или са в процес на опаковане, могат да изкушат крадците и да направят дома ви по-привлекателен за евентуална тяхна визита. Колкото и да е трудно, опитайте да не хващате никакви подаръци, докато снимате елхата. Избягвайте и снимки на цялата къща отвън, тъй като това дава информация за всички входове и изходи, както и за разположението на прозорците. Опитайте да се фокусирате върху изображенията на конкретни неща като например коледната елха или коледната трапеза, без да хващате цялата стая.

Планове

Избягвайте да споделяте плановете си в социалните мрежи. Може да е изкушаващо да публикувате маршрут за пътуване примерно при семейство или приятели или дори екзотична дестинация за една седмица, но това е бонус информация за крадците, след която те вече са наясно кога им е удобно за „работа“. Ако сте в чужбина, най-добре запазете някои от публикациите за след като се върнете.

Много важно е и никога да не снимате входната си врата. Да, прекрасно е да се похвалите с коледния си венец, но ако го правите, снимайте така, че да не хващате ръбовете на вратата, нито бравата, нито ключалката.

Снимайте така, че да не се виждат ключови елементи от жилището ви.