0

П ърво се яде с очите, после с устата – гласи древна поговорка. Затова е много важно и как изглежда дадено ястие. Творчески настроените натури могат да развихрят въображението си при правенето на салати, ето идеи от receptite.com.

Слабостта на пчелите

Продукти:

4 сварени яйца

200 г кашкавал

200 г майонеза

100 г кисело мляко

листа от салата или пресен спанак

2-3 домата

5-6 зелени и черни маслини без костилки

2 репички

резен шунка

Приготвяне:

Яйцата и кашкавалът се нарязват на ситно и се объркват с майонезата и киселото мляко. На дъното на голяма чиния се нарежда салатата (спанакът) и в средата и се изсипва сместа. Като листче на цвете в кръг се подреждат нарязаните и изчистени от семето домати. От маслините се режат шайби и се редят черно - зелено, за да се получат 3 пчелички. От репичките се изрязват за всяка пчеличка по две тънки крилца. В средата на цветето се поставя парчето шунка.

Остров

Продукти:

2-3 домата

катък

1 краставица

сирене

маслини без костилки

3 дървени шишчета

зеленина за декорация - пресен лук, зелена салата или друго по избор

Приготвяне:

Доматите се нарязват на кръгчета и се нареждат в чинията. Смесва се катъкът със сиренето, натрошено на едро, и се слага една част върху доматите. Отгоре се слага от нарязаната на не много едро краставица. Пак се слагат домати, пак от катъка и сиренето и краставица. Завършва се с катък и сирене. Маслините се нанизват на шишчетата, най-отгоре се слага зеленината за да стане като палма и се забожда в средата.

Шарена от печени чушки

Продукти:

7-8 печени чушки

60 г сирене

2 скалидки чесън

60 г кашкавал

1 яйце

2 с.л. олио

Приготвяне:

Чушките нарязвате на ситно. Прибавяте натрошеното сирене, олиото и счукания чесън. Всичко това обърквате. Настъргвате кашкавала и яйцето и поръсват с тях.

Букет от пълнени чери доматчета

Продукти:

10-12 чери доматчета

цедено кисело мляко, млечна салата или друг пълнеж по избор

стръкове зелен лук

копър за украса

Приготвяне:

Доматчетата се разрязват отгоре на 4, но не до края. Издълбават се и се пълнят с пълнежа. Нареждат се в подходяща чиния, стръкчетатa лук се слагат за дръжки и се украсява с копъра. Слага се и панделка за декорация.

Млечна

Продукти:

400 г цедено мляко

1 краставица

10 маслини

1 сварено яйце

настьргано сирене, колкото поеме

Приготвяне:

Цеденото мляко и сиренето се разбъркват много добре. Краставицата се обелва и реже на малки кубчета. Маслините се почистват от костилките и се режат на ситно. Разбърква се. Оформя се в чиния и отгоре се настъргва яйцето. Проявете фантазия при оформянето.