П ърво се яде с очите, после с устата – гласи древна поговорка. Затова е много важно и как изглежда дадено ястие. Творчески настроените натури могат да развихрят въображението си при правенето на салати, ето идеи от receptite.com.
Слабостта на пчелите
Продукти:
4 сварени яйца
200 г кашкавал
200 г майонеза
100 г кисело мляко
листа от салата или пресен спанак
2-3 домата
5-6 зелени и черни маслини без костилки
2 репички
резен шунка
Приготвяне:
Яйцата и кашкавалът се нарязват на ситно и се объркват с майонезата и киселото мляко. На дъното на голяма чиния се нарежда салатата (спанакът) и в средата и се изсипва сместа. Като листче на цвете в кръг се подреждат нарязаните и изчистени от семето домати. От маслините се режат шайби и се редят черно - зелено, за да се получат 3 пчелички. От репичките се изрязват за всяка пчеличка по две тънки крилца. В средата на цветето се поставя парчето шунка.
Остров
Продукти:
2-3 домата
катък
1 краставица
сирене
маслини без костилки
3 дървени шишчета
зеленина за декорация - пресен лук, зелена салата или друго по избор
Приготвяне:
Доматите се нарязват на кръгчета и се нареждат в чинията. Смесва се катъкът със сиренето, натрошено на едро, и се слага една част върху доматите. Отгоре се слага от нарязаната на не много едро краставица. Пак се слагат домати, пак от катъка и сиренето и краставица. Завършва се с катък и сирене. Маслините се нанизват на шишчетата, най-отгоре се слага зеленината за да стане като палма и се забожда в средата.
Шарена от печени чушки
Продукти:
7-8 печени чушки
60 г сирене
2 скалидки чесън
60 г кашкавал
1 яйце
2 с.л. олио
Приготвяне:
Чушките нарязвате на ситно. Прибавяте натрошеното сирене, олиото и счукания чесън. Всичко това обърквате. Настъргвате кашкавала и яйцето и поръсват с тях.
Букет от пълнени чери доматчета
Продукти:
10-12 чери доматчета
цедено кисело мляко, млечна салата или друг пълнеж по избор
стръкове зелен лук
копър за украса
Приготвяне:
Доматчетата се разрязват отгоре на 4, но не до края. Издълбават се и се пълнят с пълнежа. Нареждат се в подходяща чиния, стръкчетатa лук се слагат за дръжки и се украсява с копъра. Слага се и панделка за декорация.
Млечна
Продукти:
400 г цедено мляко
1 краставица
10 маслини
1 сварено яйце
настьргано сирене, колкото поеме
Приготвяне:
Цеденото мляко и сиренето се разбъркват много добре. Краставицата се обелва и реже на малки кубчета. Маслините се почистват от костилките и се режат на ситно. Разбърква се. Оформя се в чиния и отгоре се настъргва яйцето. Проявете фантазия при оформянето.