0

Н ад 150 са получените сигнали за хора, на които им е прилошало от жегите в периода от 3 до 9 юни, т.е. само за седмица. В изборния ден случаите са били над 40, колкото и в понеделник - 10-и. Почти всички са с хипертермия. Това каза за „Здраве с Телеграф“ говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска. Тя обясни, че в тези дни кръвоносните съдове се разширяват и кръвното започва да играе, а изложените на риск са децата, хронично болните и хората със сърдечносъдови заболявания. Сунгарска каза, че спешните медици препоръчват хората да не излизат навън във времето от 11 до 18 часа, когато е най-горещо и има риск да ни стане лошо на улицата.

Съвети

Медиците съветват да се пие повече вода, без алкохол и газирано. „Да не е ледена водата, защото се получава голяма разлика между вътрешната и външната температура“, уточни Сунгарска. Друга препоръка е, когато се излиза навън от магазин, в който работи климатик, да застанем на вратата за няколко секунди до минута, за да може тялото ни да се адаптира към външните условия. „Носете бели дрехи и шапка“, добави тя. Говорителят на ЦСМП-София призова хората в никакъв случай да не си спират терапията, защото това също може да съдейства за инцидент в жегите, тъй като нарушаването на баланса създава допълнителен стрес на организма.

Реакция

Спешните медици препоръчват, ако видим припаднал човек, освен да викнем линейка, да отидем и да наплискаме лицето му със студена вода, за да охладим тялото, но в никакъв случай да не му даваме да пие течност. „Желателно е да се направи сянка на пострадалия с дреха или чадър, докато се изчаква лекарят да пристигне“, каза още тя. Сунгарска коментира, че високите температури не са причина да зачестяват епилептичните припадъци.

Апел

Говорителят разказа, че се отзовават на адреси, на които няма на кого да помогнат. Сунгарска посочи, че става дума за по около 15 случая всеки ден. Тя коментира, че това сериозно пречи на работата им и забавя пристигането на екипа на място, където наистина е очакван. Говорителят заяви, че когато се извика линейка, този, който помага, е длъжен да изчака пристигането на екипа, а не да си тръгва и да оставя сам човека, на когото помага, с оправданието, че бърза за някъде или не може да чака. По отношение на бездомниците тя коментира, че ги викат и за тях, но често те отказват преглед и така линейката отново се е разкарвала напразно. От думите й стана ясно, че все по-малко са желаещите лекари да работят, а градът се обслужва от 10-13 екипа на ден при необходим минимум от 60 екипа.