З а да не ни се обидят тези, които не кусват месо, тези две страници от „Кулинарен Телеграф“ са специално за тях. След тежките великденски и гергьовденски софри може да се окаже, че вегетарианските рецепти ще се изпробват от необичайно голям брой хора, в това число и такива, които се водят заклети „мръвкари“.
Нахут със спанак
Необходими продукти:
- нахут – 1 буркан сварен или кен
- спанак – ок. 200 г (2-3 шепи)
- лук – 1 глава, средна
- чесън – 3 скилидки
- кимион – 1 ч.л.
- куркума – 1/2 ч.л.
- черен пипер на вкус
- сол
- олио
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно заедно с чесъна. Задушете ги в дълбок тиган или тенджерка с ок. 3-4 с.л. олио и малко вода. Когато поомекнат, добавете сварения нахут и почистения и нарязан спанак. Продължете задушаването и добавете подправките – сол, смлян кимион, куркума и черен пипер. Задушете нахута със спанак и азиатски подправки за 5-10 мин. до готовност на спанака.
Кремсупа с броколи и киноа
Необходими продукти:
- червен лук – 1 глава
- чесън – 1 скилидка
- картофи – 1 бр.
- броколи – 1 глава или 1 пакет замразени
- спанак – около 200 г
- киноа – 1 ч.ч.
- зеленчуков бульон – 1 кубче
- вода – 7 ч.ч.
- сусамов тахан – 2 с.л.
- черен пипер
- сол
- олио
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на дребно, картофите – на кубчета, а чесънът – на ситно. Спанакът и киноата се измиват по отделно и се изцеждат. В сгорещено олио се запържва лукът с чесъна, сол и черен пипер, докато лукът стане прозрачен. Добавят се киноата, разбърква се и се налива водата. Когато водата заври, се прибавя бульонът и картофът. След като поомекне картофът, се добавят броколите. Оставя се на слаб огън. Когато всичко е сварено, се добавя таханът и се разбърква, докато се разтвори. Слага се и спанакът и още сол и черен пипер на вкус. Оставя се за няколко минути, докато се свие спанакът. Когато зеленчуковата супа поизстине леко, се пасира. Ако е необходимо, се долива още гореща вода. Сервира се с крутони.
Баница с лапад и газирана вода
Необходими продукти:
- кори за баница – 1 пакет фини точени кори
- лапад – 3 връзки (може да замените или комбинирате лапада с коприва)
- лук – 1 глава
- чесън – 2 скилидки
- тофу – 200 г
- прясно мляко – 100 мл растително
- газирана вода – 100 мл
- сода – 1 к.л.
- сусам
- чубрица
- риган
- сол
- олио
Начин на приготвяне:
Лападът се почиства, а лукът и чесънът се нарязват на ситно. Задушават се в олио заедно с чубрица, риган и сол на вкус. Млякото се разбърква с газираната вода, содата и сол на вкус. Тавата се намазва с олио и на дъното й се слагат 2 листа от корите, които в средата се разрязват на кръст, за да не се надига при печенето. Слага се още 1 и се разпределя част от лапада с малко натрошено тофу. Така през 2 листа се слага плънка и накрая завършва с 2 листа. Баницата се разрязва на квадрати. Сгорещява се 100 мл олио и се налива на тънка струя в разрезите. Полива се отгоре равномерно с млякото и газираната вода. Поръсва се със сусам. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Тапас дип с естрагон
Необходими продукти:
- сусамов тахан – 2-3 с.л., суров
- овесени трици – 3 с.л., от овесено мляко
- грах – 2-3 с.л., от буркан
- бейби спанак – 1 шепа, листенца
- естрагон – 12-15 листенца
- пресен чесън – 5-6 перца
- копър – 1/3 връзка, без дръжките
- лимонов сок – 1-2 с.л., на вкус
- хималайска сол – 1/2 ч.л., равна, на вкус
- черен пипер – 3 щипки
- кимион – 1/2 равна к.л.
- джинджифил – 2-3 щипки, по желание
- вода – около 3-5 с.л.
Начин на приготвяне:
Накисваме за 15 минути 4 с.л. фини овесени ядки в 1 ч.ч. филтрирана вода, блендираме и след това прецеждаме млякото, получавайки овесените трици, които ще използваме за основен сгъстяващ компонент в разядката – тази уникално вкусна и интересна рецепта е от gotvach.bg. В малката кана на мощен нутрибулет сипваме една след друга съставките: 3 пълни с.л. овесени трици, 2 пълни с.л. суров сусамов тахан, 2-3 с.л. грах от буркан, нарязани или накъсани 1 шепа листенца бейби спанак, около 12-15 листенца пресен естрагон, няколко перца пресен чесън и 1/3 връзка свеж копър (без дръжките). Разбъркваме заедно с подправки – 1/2 равна чаена лъжичка хималайска сол (на вкус), 3 щипки смлян черен пипер на мелничка, 1/2 равна к.л. кимион и по желание – 2-3 щипки джинджифил на прах. Заливаме с 1-2 с.л. прясно изцеден лимонов сок (на вкус) и около 3-5 с.л. вода в зависимост от гъстотата. Блендираме до нежна кремообразна консистенция. Поднасяме ароматния тапас дип с естрагон, спанак и пресен чесън – свежа билкова разядка с любими домашни гризини и соленки или за топване с тортиля питки.