0

П оследователи на Сатаната от цял свят ще се преброят в американския град Бостън. Там ще се организира най-голямото дяволско сборище в историята на човечеството, твърдят организаторите на събитието. То ще прилича на карнавал и е насрочено за 28-30 април. Има изисквания към участниците за специално черно облекло с пентаграм и други злокобни символи и маски. Пропускът за събитието става чрез заплащане на билет (от $36) и чрез дарения.

Фестивалът, обявен като СатанКон (SatanCon), включва дискусионни панели, забавления, ритуали, сватбен параклис и сатанински пазар. В събитието ще участват много арт творци, но и заклети фенове на злокобния култ, проповядващ езически жертвоприношения и аборти.

Организаторите обясняват, че фестът е посветен на 10-годишнината от създаването на сатанинския храм в района на Бостън. Времето също не е избрано случайно, това е навечерието на Хексенахта. Според германския фолклор това е нощта, в която вещиците са се срещали по върховете на планината Харц (северната част на Германия), за да се съвокупляват с дявола.

Погребален салон

Международната щабквартира на сатанистите е разположена в близкия град Сейлъм, щата Масачузетс. Самата сграда е построена през 1868 г. и известно време е функционирала като погребален салон. Днес тя е превърната в храм на изповядващите култа към Дявола. Вътре има художествена галерия, чиито експонати са посветени на лова на вещици през вековете, паранормални явления и сатанизма - от облеклото до ритуалите. Под покрива има също така впечатляваща колекция от произведения на изкуството на велики майстори. В центъра стои висока 2,5 м статуя на Бафомет (сумарен образ на астрален идол и божество, носещо познание - б.а.). Тя представлява Сатаната в образа на козел с крила и копита и пентаграм на върха. На колана си съществото има две змии, символизиращи мъдростта, но и библейския разказ за Адам и Ева, изкушени от Сатаната и изгонени от Райската градина от Бог. Пред статуята на падналия ангел има две деца, символ на човечеството, което рогатият напътства и над което има власт.

Сватби

Пред Княза на злото идват да се кланят хора от цял свят, а други го използват като фон за сватбени церемонии. От храма (наричан TST) предлагат всичко около организацията на тези екстравагантни венчавки. Те могат да се сключват както в централата, така и на други места. За да е валиден бракът обаче, се изпраща посветен министър на Сатаната. Това е ръкоположен служител, който според вътрешния устав на религиозния култ има правото да бракосъчетава влюбените. От храма предлагат срещу заплащане всичко необходимо за церемонията - тронове за младоженците и кетъринг за гостите. Сватбен апартамент е на разположение за двойки, които искат да останат за една нощ в свърталището на злото. „Звучи доста злокобно, но мнозина го приемат просто като модно увлечение. Все пак, без да подозират, че се кланят на чистото зло“, коментират протестантски пастори.

Бизнес

Наблюдатели коментират, че това е просто един бизнес модел. Хиляди фенове на Сатаната идват от цял свят, за да се венчаят или само за да зърнат скандалната статуя на Бафомет. За да влязат, плащат билетче по 12 долара. Към храма има галерия, която дава път на много млади творци, повечето работещи в дисонанса на декаданса. Има и действащ магазин, където се предлагат различни артикули - чаши, тениски, бижута със злокобни символи за по 30-35 долара парчето.

Филм

За популяризацията на храма спомага филмът „Здравей, Сатана“ на режисьорката Пени Лейн. Лентата показва сатанисти, пропагандиращи за отделенято на църквата от държавата и срещу привилегиите на християнското дясно. В него се осмива фалшивата религиозност на обществото, корупцията на властимащите и се призовава за религиозен плурализъм. Този проект води до основаването на организация, която действително е призната за религиозна общност.

Според Джоузеф Лейкок, изследовател на новите религиозни движения, появата на "политическия сатанизъм" бележи важен момент в американската религиозна история, който ще има трайно въздействие върху това как гражданите формират дебатите за религиозната свобода. Лейкок е автор на книгата „Говори за дявола“, което е първото цялостно изследване на „Сатанинският храм“. Тя също може да се закупи на място или онлайн срещу 37 долара.

Стягат клиника за аборти

Сатанистите отвъд Океана обвиняват християните в дискриминация, като същевременно подкрепят правата на женската репродуктивна свобода, т.е. абортите и ЛГБТ общността (лесбийки, гейове, би-, транссексуални). Набират се дарения за клиника за аборти (TST health ) в Ню Мексико. В кампанията се казва, че това е в отговор на нарушаването на телесната автономия на индивида и непрестанното закриване на подобен род клиники в цял свят, което лишава сатанистите от техния ритуал, наречен аборт. Храмът съди и няколко кметства, които са отказали да допуснат членове на култа да правят обръщения към градските парламенти.