0

Ч удите се коя е най-добрата диета за мъже? Отговорът е еднозначен – правилното хранене. Приготвили сме ви 5 съвета, които ще ви помогнат да подобрите храненето си и съответно здравето, настроението и външния си вид. Добрата новина е, че мъжете отслабват по-бързо и по-лесно от жените, така че с малко усилия можете да постигнете големи резултати, обещава topforma.bg.

Режим

Редовното хранене представлява 60% от правилния хранителен режим. Започнете промяната, като опитате да се храните през интервали от 3-4 часа. Не пропускайте хранене. Това ще ви помогне да ускорите метаболизма си, а този процес е предшественик на горенето на мазнини.

Редовното хранене и минимална физическа активност ви гарантират намаляване на обиколката около пъпа. Разбира се, важно е да избирате правилно качеството и количеството на храната, която консумирате.

Има няколко всесилни правила: яжте повече плодове, зеленчуци пълнозърнести храни; включвайте риба в менюто си поне два пъти седмично; ограничете прекалено мазните храни; избирайте натурални, непреработени храни; изключете пържените храни от менюто си; намалете солта и захарта; не препълвайте чинията си – ще се чувствате по-добре и вие го знаете.

Клише

Може да ви звучат като клишета, но това са основните правила, които трябва да усвоите, за да започнете да сваляте килограми или да подобрите здравословното си състояние и да сте в топформа.

Ако успеете да превърнете този начин на хранене в навик, ще постигнете целта си неусетно. Нужни са ви около три месеца усилие, за да превърнете здравословното хранене в навик. Ще ви бъде най-лесно, ако през този период се придържате към режим, изготвен специално за вас. Вижте повече за нашите програми и защо работят оттук.

Разнообразие

Не се колебайте да импровизирате с нови за вас храни като киноа, елда или дори печени моркови. По този начин едновременно ще се изненадвате от нови вкусове и ще си набавяте необходимите разнообразни хранителни вещества. Ако хапвате ограничен спектър от храни, дори и да са полезни за вас, има риск да страдате от дефицит на определени витамини и минерали, а това значително намалява енергията. Режимите, които нашите специалисти изготвят, са балансирани и разнообразни, за да не се лишавате от ценни хранителни вещества. В същото време те включват само храните, които сте посочили, че обичате.

Раздвижете се

Дори минимално увеличаване на ежедневната ви физическа активност ще окаже позитивно влияние върху свалянето на килограми. Бъдете креативни. Фитнесът не е единственият вариант за повишаване на физическата активност. Ходете пеша, карайте колело, ползвайте стълбите, бягайте в парка, запишете се на бокс… вариантите са безброй.
Препоръчителният начин за сваляне на килограми е бавно и стабилно – около 1-1,5 кг на седмица.

Ако желаете да свалите 10 кг и искате да отслабнете здравословно, ще са ви нужни около 2-3 месеца. Това време е достатъчно да се разделите с вредните си хранителни навици и да започнете да се храните редовно, качествено и умерено. Ще свалите излишните килограми без глад, а с балансиран хранителен режим. Ще подобрите здравословното си състояние. През тези 2-3 месеца ще се научите да се храните правилно и правилното за вас хранене ще се превърне в рутина. Свалените килограми няма да се върнат. За тази промяна са ви нужни само 2-3 месеца. Бавно ли ви се струва това?

Йо-йо ефект

Нека сега да се замислим какво се случва, ако свалите тези 10 кг за 20 дни с някоя популярна диета. Случва се следното – гладувате 20 дни, изнервяте се, губите търпение, стресирате организма си, влошавате здравето си, не научавате нищо, освен да потискате глада, сваляте килограмите. След месец-два йо-йо ефектът ви връхлита. Килограмите се връщат. Започвате отначало с някоя друга популярна диета за бързо отслабване… В този случай поговорката „Който бърза, стига бавно“ е точно на място. Не бързайте. Погрижете се за здравето си. Изберете здравословен начин за отслабване. По-лесно е. Ако искате да влезете във форма трайно и здравословно. Свалянето на килограми ще подобри живота ви, ще ви зареди с енергия и ще ви помогне да подобрите здравето си. Не е за пропускане и фактът, че 10% намаляване на телесното тегло увеличава потентността с 30%. Имайте предвид, че и обратното е валидно.