Х убавото на постните супи е, че могат да се хапват всеки ден. И не само по време на духовен пост. А и лесно могат да се превърнат в непостни. Ето идеи от receptite.com.
Градинарска
Необходими продукти:
- 4-5 картофа, нарязани на кубчета
- 1 морков, нарязан на колелца
- 2 глави лук, нарязани на едри ивички
- 1/2 ч.ч. грах
- 1 ч.ч. розички броколи
- 1 ч.ч. нарязани на кубчета тиквички
- 1 домат, настърган
- 4-5 с.л. олио
- 1/2 ч.ч. фиде
- сол
- целина
- 1 щипка чубрица
- магданоз
Начин на приготвяне:
Лукът и морковът се слагат във вряща вода и след като омекнат, се прибавят картофите, тиквичките, грахът, домата, подправките и фидето. Когато всички продукти омекнат, се прибавят броколите и след около 5-7 минути супата се сваля от огъня. Поръсва се с нарязан на ситно магданоз.
Зеленчукова
Необходими продукти:
- 2 шепи спанак
- 4 картофи
- 3 чушки
- 4 едри гъби печурка
- 4-5 с.л. домати от консерва
- 2-3 с.л. фиде
- 2 моркова
- 1 глава лук
- 2-3 с.л. пресен лук
- 1 с.л. зеленчукова подправка
- магданоз
- целина
- сол
- 1 скилидка чесън
Начин на приготвяне:
Слага се вода да заври с малко сол и зеленчуковата подправка. Чушките, морковите и двата вида лук (ако не се намира пресен лук, може и да не се слага) се режат на кубчета. Слагат се във врящата вода. След 15 минути се прибавят нарязаните на ситно картофи и гъби. Когато картофите омекнат, се прибавят доматите и 3-4 с.л. олио. Така ври още 10-15 минути. Накрая се прибавят нарязаните на ситно спанак, чесън и фидето. Подправя се с целина и магданоз.
Вкусна е със застройка, но тогава вече не е постна. Тя се прави с 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко и малко оцет. 150 г сирене се реже на кубчета и се прибавя към супа преди застройката.
Леща
Необходими продукти:
- 300 г кафява леща
- 1 глава лук
- 5-6 скилидки чесън
- 250 мл доматен сок или малко доматено пюре размито във вода
- 1 с.л. червен пипер
- 1 с.л. сол
- 1/3 ч.ч. олио
- 3-4 щипки едра чубрица
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на ситно и го запържваме с олиото. След това прибавяме лещата, водата и чесъна. След като се посвари лещата, прибавяме чубрицата и солта. През това време запържваме с малко олио червения пипер за секунди, за да не загори и добавяме доматеното пюре, само да се затопли. Слагаме и един черпак леща в доматената смес, разбъркваме и изсипваме обратно в супата. Вари се още 10-15 минути на слаб огън и е готово.
Спанак с ориз
Необходими продукти:
- 500 г спанак
- 1/3 ч.ч. ориз
- 1 с.л. брашно
- 2 с.л. олио
- 2-3 скилидки чесън
- оцет или лимонов сок
- сол
Начин на приготвяне:
Спанакът се измива, почиства се и се нарязва на ивици. Посолява се и се задушава със съвсем малко вода в покрита с капак тенджера. След като поомекне, се прибавят оризът, брашното, размито в малко вода, също и олиото. Долива се топла вода и супата се вари, докато спанакът и оризът омекнат напълно. Поднася се студена, подправена със счукан чесън и лимонов сок или с оцет на вкус.
С царевица
Необходими продукти:
- 300 г царевица от консерва (отцедена)
- 250 г картофи
- 150 г лук
- 50 мл зехтин
- 1 - 1,2 л вода (според желаната гъстота на супата)
- копър
- сол
Начин на приготвяне:
Лукът и картофите се обелват, нарязват и с половината царевица се сваряват във водата до омекване. Всичко се пасира и се добавя останалата царевица. Вари се още 10 минути. След сваляне от котлона се посолява и се добавят нарязаният копър и зехтинът.
Чорба с домати и булгур
Необходими продукти:
- 300-350 г доматено пюре (по възможност домашно)
- 1 глава лук
- 1 с.л брашно
- 3 скилидки чесън
- 4 с.л ситен булгур
- сол
- дафинов лист
- 1 ч.л. захар
- 2 зърна бахар
- олио
- черен и червен пипер
Начин на приготвяне:
Булгурът се накисва в гореща вода до омекване. В мазнината се задушават лукът, добавя се брашното, след като се запържи добре се добавя доматеното пюре, сол, захар и подправки. Накрая се добавят накиснатият булгур, бахара и дафиновия лист. Оставя се да ври още около 15-20 минути, в зависимост от котлона.
Печена чорба с домати
Необходими продукти:
- 1 глава червен лук
- 2-3 малки глави чесън
- 7-8 малки домати
- 1 червена чушка
- босилек
- магданоз
- черен пипер, сол
- зехтин
Начин на приготвяне:
Доматите и лукът се нарязват на четвъртинки. Прехвърлят се в голяма тава, поливат се със зехтин и се овкусяват със сухите подправки. Пекат се за 20 минути на 200 градуса. После се прибавят чушката и скилидките чесън, които също се подправят. Тавата се връща във фурната за още поне 20 минути. След печенето доматите и чушката се белят. Всичко се прехвърля в тенджера и се пасира. По желание се добавя малко захар, за да се тушира киселинността на домата. При печенето зеленчуците пускат много сос, но ако прецените, може да добавите още малко вода при пасирането, докато получите желаната гъстота.