0

К азват, че пътуването е единственото нещо, за което даваш пари, а те прави по-богат. И е точно така.

С наближаването на лятото всеки себеуважаващ се пътешественик започва по-често да чертае маршрути за бъдещи приключения. След дълги обиколки на исторически сгради, диви плажове, екопътеки, църкви и манастири идва глад за нещо различно. Ако попадате в графата „любители на адреналина“, ви предизвикваме да тествате смелостта си с някои от най-страшните места на света.

Хотел

Едно от тях е хотел „Банф Спрингс“ в Алберта, Канада.

Той е построен през 1888 г. и наподобява дворец в шотландски стил. Намира се в Националния парк „Банф“ и разполага с 11 ресторанта и 14 магазина. Бонус са 32-метров басейн, 23 спа зони, писта за ски, тенис, голф и други забавления. Кое му е страшното на това? Смята се, че хотелът е пълен с духове. Причината – много от посетителите са ги виждали.

За дългогодишната си история персоналът на хотела е ставал свидетел на редица убийства и самоубийства и се смята, че душите на починалите още са там. Такъв е случаят с булка, която се е спънала в роклята си, паднала е по стълбите и си е скършила врата. Много от гостите на „Банф Спрингс“ твърдят, че често виждат как това нещастие се случва периодично.

По-симпатичен е духът на Сам Макейли – покоен служител. При настаняването си много клиенти са били посрещани от човек с неговото име, който е качвал багажа им до стаята и им е помагал да се настанят. След това се изпарявал. Според местните легенди в стая 873 мъж е убил съпругата си и дъщеричката им, след което е отнел своя живот. От хотела отричат такова престъпление да се е случвало там, но след оплаквания на настанени там гости, че са били тероризирани от духове, стаята е запечатана и към днешна дата не се предлага. Можете да проверите сами дали митовете са реални срещу стартова цена за нощувка от 605 лв.

Плач

Докато сме на тема призраци, не можем да пропуснем и прочутата Кула на Лондон.

Тя датира от далечната 1097 година и стените й са чували плача на безброй благородници и престъпници. Смята се, че това забележително място е обитавано от духовете им. Най-известният от тях е Ан Болейн – една от най-известните кралици в английската история.

Както всички знаем, втората съпруга на крал Хенри VIII е била обезглавена през 1536 г. и точно в този вид плаши посетителите на кулата. Мнозина твърдят, че са виждали тяло без глава да обикаля коридорите. Възрастен човек, който иска да влезе в кулата и да потърси Ан и компания, може да си закупи билет за около 30 евро.

Дете

Интересно място за пътуване с цел тестване на смелостта е и Островът на куклите в Мексико.

Той се намира близо до столицата, така че не е труден за откриване. Островът първоначално не е пригоден за туристи, а е бил посветен на момиченце, което е намерило смъртта си при неясни и до днес обстоятелства. Пазачът на острова е намерил удавено дете в канала, а скоро след него е доплавала и куклата му.

В негова чест мъжът е закачил куклата на едно от дърветата. През годините той продължил да трупа играчки, защото е вярвал, че духът на момиченцето иска това. И така към днешна дата мястото е пълно със стотици обезглавени кукли. Местните жители твърдят, че куклите са обладани и си шептят, а освен това въртят главите си и отварят очи. Затова Островът на куклите се възприема като една от най-страховитите локации в Мексико.

Дракула

По-близка до родината ни дестинация, която „плаши“ туристите от цял свят, е замъкът на Дракула в съседна Румъния. Дворецът, чието истинско име е „Бран“, днес работи като музей. Посетителите могат да разгледат произведения на изкуството и старинни мебели, събрани от румънската кралица Мари.

В подножието на хълма, върху който е изграден замъкът, има малък музеен комплекс, представящ традиционния румънски селски бит и къщи. Пред входа на замъка пък се намира кръст с надпис на старобългарски език. Легендите гласят, че там е живял Влад ІІІ Дракула.

По време на своите военни походи той е минавал през близкия проход, но няма данни да е превземал крепостта. Все пак там гъмжи от туристи заради вампира, описан в книгата на писателя Брам Стокър.

Самите гидове говорят за вампири, с което дават плътност на спекулациите, че именно там е живял култовият граф. Входът към най-голямата забележителност в Трансилвания е 14 евро. Докато сте в Румъния, можете да посетите и гората Хоя Бачу, наричана още Бермудския триъгълник на Трансилвания.

Посетителите често се оплакват от силни главоболия, обриви и изгаряния, както и от паникатаки заради това, че някой ги наблюдава. Според някои гората е обитавана и от извънземни, тъй като през 60-те години на миналия век двама различни фотографи са запечатали кадри, на които се вижда как летящи чинии кръжат над Хоя Бачу.

Психика

По-стресираща за психиката обаче е Гората на самоубийците Аокигахара. Тя се намира в подножието на вулкана Фуджи и обхваща 35 километра. Откъде идва името? За пет десетилетия 500 човека са се самоубили на терена, като много повече са опитвали. Само през 2010 г. 247 души са опитали да отнемат живота си там, като 54 от тях са успели по данни на Japan Times.

Според изследванията броят на самоубийците там расте всяка изминала година. Легендата гласи, че всичко започва след публикуването на книгата „Черно море на дърветата“ на Сейчо Мацумото през 1960-а. Сюжетът се върти около двама влюбени, които умират в гората. Самоубийствата в Аокигахара обаче датират преди дебюта на книгата.

Врата

Страховито място, до което можете да си щракнете впечатляващо селфи, е Вратата към Ада в Туркменистан. Няколко места по света носят това име, като например катакомбите под Париж, но визията на газовия кратер край град Дарваза в Туркменистан изглежда най-достоверна.

Кратерът се намира в пустинята Каракум и се е образувал още през 1971-а, но 50 години по-късно продължава да гори. Големината му е колкото цял стадион. Диаметърът му е между 60 и 100 метра, а дълбочината поне 50. Името му е дадено от местните жители и до днес не е документирано някой да се е осмелил да влезе вътре.

Подобен е случаят с Кървавите водопади на Антарктида.

На това място също няма реална призрачна история, а страховитата гледка е дело на природата. Червените води върху леда изглеждат като кръв, но всъщност цветът се държи на богатото съдържание на желязо.