0

В ероятно няма да е преувеличено, ако се каже, че тя е една от най-добре изглеждащите жени на 58. Навърши ги преди броени дни, но е все така секси – блян за мъжете, които обичат сочните форми. 

Салма Хайек е сред най-колоритните актриси и се радва на заслужен успех. 

Красавицата с гореща кръв е родена на 2 септември 1966 г. в Мексико, в град с труднопроизносимото име Коацакоалкос. Баща й има ливанска кръв във вените си, майка й е от испанско семейство, но и двамата са силно вярващи католици. Салма учи в момичешко католическо училище в Луизиана, но нейният независим характер постоянно я кара да влиза в конфликт с монахините, които управляват интерната.

GettyImages

След като учи там само две години, Салма се завръща в Мексико. Знанията, получени в Луизиана, са достатъчни, за да завърши бързо гимназия, но момичето не влиза в колеж. Майка й, страхувайки се от свободния морал в гимназията, я изпраща в Хюстън при леля й, където Салма живее година и половина.

Характер

Връщайки се в родината си, Салма отива в колеж в Мексико Сити. Тя обаче така и не получава образование. Въпреки протестите на семейството й Салма проявява характер и решава да стане актриса. Тя напуска колежа и няколко месеца работи в малки театри. Късметът е на нейна страна. Много бързо хора от телевизията забелязват талантливата дебютантка.

Първоначално тя участва в няколко реклами, а след това получава покана за телевизионната новела „Нова зора“. Вторият й сериал „Тереса“ прави Салма най-популярната актриса в Мексико, но това не е достатъчно. Тя има свои планове и телевизията не е част от тях.

Салма се премества в Лос Анджелис през 1991 г. В Америка трябва да работи много. Уроци по английски, курсове по актьорско майсторство, всичко това е сериозно, без компромиси и отстъпки. Целта е ясна – излизане на голям екран. Начинът за постигането му също е ясен – работа. 

Шанс

След четири години упорит труд тя получава своя шанс. Салма участва няколко пъти в малки роли по телевизията, но основният обрат в живота й се случва благодарение на участието й в испаноезично токшоу. Именно в тази програма тя е видяна от младия режисьор Робърт Родригес, който по това време избира актьори за новия си филм.

Предишната му работа, полуаматьорският филм „Музикантът“ (El Mariachi), се харесва на продуцентите, които предлагат на Родригес да направи продължение, но в по-голям мащаб, тоест с пари и добри актьори. Родригес я избира за „Десперадо“. Филмът има успех до голяма степен благодарение на отличната работа на Салма и нейния партньор Антонио Бандерас. След това предложенията започват да валят едно след друго.

GettyImages

Хайек започва активно да се снима във филми, като същевременно избира роли по свой вкус. Тя е невероятна като циганка, бандитка и какво ли не още, но може би най-въздействаща е в ролята на Фрида Кало. Салма Хайек опроверга схващането, че латиноамериканските актриси стават единствено за проститутки и прислужници на екрана.

Факти

Сред любопитните факти за нея е, че името й идва от думата „салима“ и означава „мир, сигурност, здраве“. Има по-малък брат – Сами, който е дизайнер. Най-добрата й приятелка е Пенелопе Крус, с която играят в „Бандитки“. Заяви, че е била преследвана с неприлични предложения и заплашвана от Харви Уайнстийн по време на снимките на „Фрида“. Призна, че секссцената с Бандерас в „Десперадо“ я притеснила и преди нея плакала много. Избра за свой партньор в живота френския милиардер Франсоа-Анри Пино, от когото на 21 септември 2007 г. роди момиче - Валентина Палома Пино.