0

С поред Американската белодробна асоциация повече от 34 милиона американци живеят с хронично белодробно заболяване като астма или хронична обструктивна белодробна болест. У нас над 400 000 българи живеят с астма например.

Освен това има много други заболявания, които могат да ви накарат да се почувствате отпаднали и уморени, като сърдечни заболявания или последствия от прекаран ковид.

Независимо от причината проблемите с дишането могат да направят секса истинско предизвикателство, обясняват сексолози. Малко хора са запознати, но експерти предполагат, че сексът вероятно може да бъде отключващ фактор за астматични пристъпи. „Много хора не осъзнават, че енергийният разход при сексуална активност е почти еквивалентен на изкачване на стълби”, обяснява сексуалният педагог Евън Суини. В спалнята има много алергени, които могат да предизвикат астматичен пристъп, като ароматни свещи, ароматизирани лосиони или акари в чаршафите.

Пози

За щастие има пози, които са особено подходящи за хора с проблеми в дишането, които не изискват много издръжливост, така че вие и партньорът ви можете да се забавлявате, без да създавате излишно натоварване. Първото нещо, с което трябва да сте внимателни, е темпото. Намалете го. Не бързайте. По-леки движения няма да натоварват дишането ви. Сексолозите съветват, че дори ако трябва да правите нещата малко по-различно или да спирате, за да си поемете дъх от време на време, вие все още можете да имате процъфтяващ, горещ сексуален живот. „Да бъдеш добър в леглото не зависи само от умения, издръжливост и сила“, казва терапевтът по връзки и секс Рейчъл Зар.

Всъщност става дума за комуникация, връзка, любопитство, съгласие и противопоставяне – всички неща, които ни правят много по- привлекателни за противоположния пол.

След като се преоткриете, е време да опитате и конкретни пози, които да подобрят сексуалното ви удоволствие.

Голяма и малка лъжица са много подходящи, тъй като няма да измори никого. Каубойката е една от най-подходящите в този случай.

Проникващият партньор може да лежи по гръб и тъй като приемащият партньор е изцяло отгоре, не е необходимо тласкане. „Ако сте легналият партньор, не е нужно много движение, за да си прекарате добре“, обяснява Зар.

Може да опитате същата позиция, но в гръб, и тя няма да се отрази на дишането ви.

Активен

Опитайте поза лице в лице. При нея единият лежи по гръб, а другият е активен. Наблюдавайте се, докато се докосвате. Тази позиция изисква само движение на ръцете или ако използвате играчки, почти никакво движение, така че има минимално напрежение.

Преди да опитате нова поза, споделете здравословните си нужди с партньора си. „Откровеността може да помогне с неудобството“, казва Суини. „Обяснете кога и как се проявява вашият задух и споделете какво може да направи вашият партньор, за да ви помогне. Не се страхувайте да задавате въпроси или да отстранявате проблеми“, казва Суини. „Вашият партньор със сигурност познава собственото си тяло, но може да ви хрумнат идеи, за които той дори не е помислял.“

*Автор: Василена Маринова